Franzelă albă cu maia

Franzelă albă cu maia

O rețetă care ne place foarte mult, în ultima lună am făcut-o deja de vreo 3 ori, am pus și rezerve în congelator (feliată în pungi se păstrează foarte bine).

Eu aș zice că este pâinica cu maia ideală, poroasă, elastică, gustoasă, pufoasă - pot s-o laud mult, dar mai bine încercați singuri, și pozele vorbesc :)

Din start vă previn că nu este grea rețeta, dar necesită o bună planificare a timpului, sunt câteva etape și cât timp durează să crească aluatul vă faceți alte treburi prin casă. Oricum efortul și munca vor fi răsplătite cu niște franzele de nota 20.

Ingrediente

Starter maia (de secară)
71 g
cel care îl păstrați la frigider
Făină integrală de grâu
85 g
   
Făină albă calitate superioară
142 g
pentru plămădeală
Sare
17 g
   
Făină albă calitate superioară
454 g
pentru aluat

Pași de urmat

Pas 1

Aș recomanda înainte să vă apucați să faceți pâinea, cu o seară înainte scoateți starterul din frigider (cele 50-100g), adăugați la el 50g apă + 50g făină secară/grâu și lăsați până dimineața să se "trezească" bine și să prindă forță maiaua.

Am făcut și cu starter direct din frigider, iese bine dar parcă nu așa pufoasă și poroasă, crește puțin mai greu.

Franzelă albă cu maia - Pas 1
Pas 2

Pasul 1 - Facem plămădeala:

Într-un bol turnați 71g de maia (starter) - restul ce va rămâne puneți la loc în frigider într-o caserolă mică și folosiți pentru următoarea partidă de pâine.

Franzelă albă cu maia - Pas 2
Pas 3

Adăugați 152g apă la temperatura camerei, amestecați bine.

Franzelă albă cu maia - Pas 3
Pas 4

Apoi adăugați 85g făină integrală de grâu și 142g făină albă, amestecați bine cu o lingură, acoperiți cu folie de plastic bolul și lăsați 2-3 ore până crește bine.

Franzelă albă cu maia - Pas 4
Pas 5

Aici plămădeala crescută bine în volum dublu, gata de făcut aluatul.

Franzelă albă cu maia - Pas 5
Pas 6

Pasul 2 - Facem Aluatul:

Luați toată plămădeala de la pasul 5 și adăugați în ea 312g apă la temperatura camerei - amestecați bine.

Franzelă albă cu maia - Pas 6
Pas 7

Tot acolo măsurați 454g făină albă și 17g sare - amestecați bine cu o lingură.

Franzelă albă cu maia - Pas 7
Pas 8

Vă iese un aluat mai moale și lipicios.

Franzelă albă cu maia - Pas 8
Pas 9

Îl scoateți pe masa presărată bine cu făină.

Franzelă albă cu maia - Pas 9
Pas 10

Și acum vom lucra aluatul ca să fie uniform și frumos prin tehnica:

STRETCH AND FOLD (aveți și un video aici pentru a vedea mai bine)

- Deci, aluatul pus pe masă (se presară cu făină și deasupra), îl întindeți cu mâinile într-un dreptunghi.

 

Franzelă albă cu maia - Pas 10
Pas 11

Aduceți una din laturile dreptunghiului spre mijloc.

Franzelă albă cu maia - Pas 11
Pas 12

Aduceți peste ea cealaltă margine.

Franzelă albă cu maia - Pas 12
Pas 13

Acum îndoiți unul din capetele "ruladei" de aluat spre mijloc - ca în poză.

Franzelă albă cu maia - Pas 13
Pas 14

Aduceți celălalt capăt peste primul. Și gata, asta-i toată șmecheria.

Acoperiți aluatul cu un prosop, lăsați 10 minute și repetați procedura de Stretch and Fold - pasul 10-14.

Trebuie să faceți chestia asta minim de 3 ori - aluatul se va uniformiza, va crește mai bine și va fi mai poros.

Franzelă albă cu maia - Pas 14
Pas 15

Ușor modelați o bilă, atenție să nu frământați aluatul după pașii de mai sus - doar ușor cu mâinile îi dați formă rotundă.

Ungeți bolul cu puțin ulei și puneți aluatul pentru 2-3 ore la crescut (cam de 1.5-2 ori) - acoperit cu un prosop bineînțeles.

Franzelă albă cu maia - Pas 15
Pas 16

Pasul 3 - formăm franzele:

Aluatul crescut îl scoateți pe masă cu făină, îl tăiați în 2 bucăți.

Franzelă albă cu maia - Pas 16
Pas 17

Fiecare bucată o întindeți cu mâinile într-un dreptunghi - vă ajutați cu puțină făină dacă este nevoie.

Franzelă albă cu maia - Pas 17
Pas 18

Aduceți marginea mai lungă spre mijloc.

Franzelă albă cu maia - Pas 18
Pas 19

Aduceți cealaltă margine peste prima și un pic lipiți cu degetele.

Franzelă albă cu maia - Pas 19
Pas 20

Rotunjiți puțin marginile cu degetele.

Franzelă albă cu maia - Pas 20
Pas 21

Formați amândouă franzelele și le puneți la crescut - le-am pus pe 2 bucăți de hârtie de copt.

Acestea vin pe un prosop, la care am ridicat marginile cu ce am avut prin bucătărie (făcăleț, tăvi, etc) ca să crească bine pâinea și să susțină creșterea în sus a pâinicilor.

Lăsați 1-2 ore până crește de 1.5-2 ori.

Franzelă albă cu maia - Pas 21
Pas 22

Cam așa a crescut pâinica mea.

Franzelă albă cu maia - Pas 22
Pas 23

Scoteți marginile de susținere a prosopului și cu un cuțit foarte ascuțit faceți 2-3 tăieturi pe franzele.

Franzelă albă cu maia - Pas 23
Pas 24

Am încins cuptorul la 250 grade, cu tot cu placa de gresie în el și tava de cuptor poziționată sub grătarul cuptorului.

Am pus pâinile în cuptor (le-am mutat ținându-le de marginile hârtiei de copt) și am turnat cam 150ml apă în tava încinsă de sub grătar - ca să fac aburi în cuptor. Închideți repede ușa cuptorului.

Peste 10 minute scădeți temperatura la 200 grade și lăsați 40-50 de minute până se rumenește frumos.

Franzelă albă cu maia - Pas 24
Pas 25

Între timp puteți să mai ungeți pâinea cu o pensulă cu apă (cam de 2 ori) - ca să fie mai lucioasă.

Este gata când e rumenă și dedesubt și atunci când bateți cu degetele în ea va suna a gol.

Franzelă albă cu maia - Pas 25
Pas 26

Dacă vreți să aveți coajă la pâine mai fragedă, imediat cum o scoateți din cuptor se unge cu apă.

Franzelă albă cu maia - Pas 26
Pas 27

Și înveliți bine într-un prosop - lăsați să se răcească complet, câteva ore sau chiar peste noapte.

La noi de obicei într-o oră deja începe ruptul pâinii... se taie mai greu când este proaspătă.

Franzelă albă cu maia - Pas 27
Pas 28

A doua zi o tăiați în felii foarte frumoase și subțiri. Acestea le puteți congela și folosi când vă trebuie - în 30 minute se decongelează și sunt ca proaspete.

Poftă Bună!

Franzelă albă cu maia - Pas 28

Găsiți acum rețetele voastre preferate și în cartea noastră Top 50 rețete Pas cu Pas, prima carte din România cu rețete prezentate detaliat cu POZE pe PAȘI, un adevărat ghid vizual simplu de urmat în timpul procesului de gătire.

Cartea se găsește în librăriile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.

Click aici!

Cantitate: 1 kg (2 franzele)
Timp de preparare: 300 min
Dificultate: mediu
Timp total de pregătire: 300 min
Data publicării:
Notă: 5 (4 voturi)

Vrei să primești rețetele noi pe email?

Comentarii

Karen
Karen 21 Jun 2013, 12:39

Felicitari pentru rabdare! arata f bine painea dar la cat se asteapta si cata munca este...cred ca imi piere pofta. ...si m-au amuzat cantitatile :))) Mi-a placut mult ca ai pus reteta de maia pe site 

lena
Elena (lena) 21 Jun 2013, 12:48

Munca este foarte putina, mai mult timp de asteptare - dar sa stii ca merita, asa painica nu gasesti sa cumperi(la un pret decent).

Painea nu este un aliment de rutina, cu care sa impingi orice mancare - este si asta o arta, nu pt fiecare... Consumul de paine trebuie sa fie destul de limitat, si atunci chiar savurezi asa painici deosebite si sanatoase.

yna
yna 22 Nov 2013, 20:05

Buna seara!

Mereu intru pe site sa vad ce mai este nou, m-am aventurat si eu sa fac paine cu drojdie naturala, dar un esec total!Am incercat de 3 ori pana acum dar niciodata nu mi-a iesit. Nu-mi creste aluatul ca la tine si dupa ce o scot din cuptor la mijloc nu e pufoasa ci parca e cruda si lipicioasa. Am incercat reteta aceasta pas cu pas, dar tot nu a crescut. Nu inteleg unde poate fi greseala. Starterul l-am facut asa cu ai scris pe site.

lena
Elena (lena) 22 Nov 2013, 20:07

Si starterul l-ai facut proaspat, este activ inainte sa-l pui in coca? Aici foarte important este sa faci si aluatul moale, cand este tare nu prea creste bine.

yna
yna 23 Nov 2013, 23:28

Starterul l-am facut cu o zi inainte adica am luat de la frugider cei 100 g si l-am amestecat cu 50 de ml apa si 50 de g faina. Din acest starter am luat ochiometric cei 71 g.  A doua zi am facut plamadeala si restul pasilor recomandati de tine. Referitor la aluatul final era moale, dar nu foarte moale. Problema mea este ca nici plamadeala aceea nu a crescul dublu si am lasat-o un pic mai mult, la mine au durat aproape 8 ore timpul pentru cresterea aluatului. Poate sa fie si aceasta o problema? Iar  la cuptorul meu nu pot sa-mi dau seama temperatura, am aproximat si eu temperatura. 

lena
Elena (lena) yna 24 Nov 2013, 09:20

Cred ca problema este in starter, acum fiinda mai frig poate nu s-a dezvoltat suficient.

De obicei daca il hranesc o data dupa ce scot de la frigider si nu creste, continui sa-i mai dau cam din 4 in 4 ore pana se misca - creste intens si are bule de aer.

yna
yna 25 Nov 2013, 10:10

M-am gandit ca o fi  din cauza starterului, dar nu era sigura. Iarta-ma, dar nu am inteles ce ar trebui sa ii fac starterului ca devina activ! Sa il amestec din 4 in 4 ore sau sa-i mai pun faina si apa si sa-l las sa creasca? 

lena
Elena (lena) yna 25 Nov 2013, 13:13

Din 4 in 4 ore ii pui putina faina si apa si amesteci, pana vezi ca incepe sa se miste activ. Peste noapte lasa-l asa, nu te trezi sa-i dai de mancare din 4 ore :)

yna
yna 25 Nov 2013, 14:12

Multumesc frumos pentru sfaturi, am sa fac asa cu mi-ai zis cu speranta ca o sa-mi iasa si mie painea asa frumoasa cum o vad in poze la tine. 

olga.nika
Olga (olga.nika) 20 Mar 2014, 08:46

Am facut si eu baghete cu maia.. doar ca n-am folosit gresia si mi s-a lipit hirtia de copt de piine.. si asta mi-a taiat tot avintul :( S-a mincat bine doar ca am taiat talpa piinii caci era imposibil de scos hirtia. Si desigur am congelat citeva felii :) Azi voi face piine cu seminte (pe asta mi-a mai ramas s-o incerc :)) Pina ce piinea mea preferata cu maia ce prima -cea cu secara. Fiindca totusi piinea cu maia este putin mai grea, iar piinea alba m-am deprins ca trebuie sa fie mai usoara si pufoasa .. sau poate doar mie nu mi-a iesit chiar asa de bine ca la tine, Lena. Oricum, iti multumesc mult pentru recetele minunate!!!

Nota mea pentru rețetă:
lena
Elena (lena) 20 Mar 2014, 08:54

Cred ca trebuia sa pui un pic de faina peste hartie, se mai intampla daca aluatul este mai moale si lipicios. Pe viitor, ma gandesc ca poti unge hartia lipita cu putina apa si se va desprinde.

olga.nika
Olga (olga.nika) 20 Mar 2014, 09:02

Multumesc de raspuns :) poate trebuia sa presor faina! dar s-o dezlipesc cu apa am incercat.. dar fara rezultat bun.. adica o udam cit era fierbine.. dar se vede ca la mine era aluatul mai moale putin sau hirtia era de rea calitate :) .. vreau azi sa evit hirtia.. asi incerca pe covoras de silicon.. dar, daca nu ma gresesc nu se permite folosirea lor la temperaturi mai mari de 220.. acum o clipa am prahit semintele .. Multumesc inca o data pentru tot!!!

olga.nika
Olga (olga.nika) 20 Mar 2014, 09:05

m-am uitat numai ce si este indicat pe covorasul meu de silicon max 230 grade :(

Carmen Silvia
Carmen Silvia 12 Apr 2014, 13:09

o pufosenie mi-a iesit (in comparatie cu cea de secara care e ceva mai densa)! si a ramas destul de pufoasa si gustoasa pana am terminat-o, cam 3 zile!

Nota mea pentru rețetă:
GabrielaBujor864
Gabriela Bujor (GabrielaBujor864) 05 Mar 2017, 12:04

va rog sa explicati cum se face STARTERUL  ACESTA ,? multumesc cu anticipatie Gabriela  Franta

lena
Elena (lena) Gabriela Bujor (GabrielaBujor864) 05 Mar 2017, 12:11

La pasul 1 aveti link spre reteta.

CarmenNemeș916
Carmen Nemeș (CarmenNemeș916) 11 Feb 2018, 19:03

Buna seara, merge oare sa fac o singura paine din tot aluatul?!

Mulțumesc anticipat!

lena
Elena (lena) Carmen Nemeș (CarmenNemeș916) 11 Feb 2018, 19:13

De fapt iese una mai mare sau 2 mici :)

Lilisa
Lilisa 22 Mar 2018, 09:44

Spuneti, va rog, ce nu am facut corect? Nu am obtinut asa franzela moale si pufoasa ca la dvs. Coaja mi -a iesit foarte tare. Nu s-a rumenit asa frumos, precum la dvs. Trebuia sa o tin mai mult timp in rola ca sa se rumeneze macar un pic.

lena
Elena (lena) Lilisa 22 Mar 2018, 10:10

Mai mult nu stiu, nu mi-ati dat detalii si nu am cum sa ghicesc dar probabil trebuia temperatura mai mare in cuptor.

Lilisa
Lilisa Elena (lena) 22 Mar 2018, 10:57

Am respecrat proportiile ingredientelor. Aluatul a crescut bine. Porii sunt frumosi. Am incalzit cuptorul pana la 250 grade. Am turnat apa intr-o tava situata mai jos de paine pentru aburi. Numai ca dupa ce am turnat apa, brusc a scazut temperatura in cuptor pana la 220 grade, desi am inchis repede usa cuptorului. Probabil e din cauza temperaturii prea mici, dupa cum ati mentionat dvs. Va multumesc pentru raspuns. Voi incerca din nou. Sper sa-mi iasa mai bine.

lena
Elena (lena) Lilisa 22 Mar 2018, 10:59

Da, atunci este temperatura. Coaja poate fi mai tare dar dupa coacere stropiti painea cu putina apa si inveliti in prosop pentru cateva ore. Eu asa rezolv problema cu coaja tare, este normal la painea cu maia.

Lilisa
Lilisa Elena (lena) 25 Mar 2018, 20:18

Am mai incercat o data sa fac franzela dupa reteta dvs. De data aceasta am luat in consideratie si sfatul dvs. si am stropit painea cu 10 minute inainte de sfarsitul coacerii, si apoi inca o data dupa ce am scos painica din cuptor, si am invelit-o in prosop. A iesit mlt mai bine. Coaja nu mai este asa de tare data aceasta. Multumesc mult pentru sfaturi si pentru reteta!

AnaRata286
Ana Rata (AnaRata286) 07 Oct 2019, 17:50

Bună Lena! De câțiva ani buni împrumut rețete de la tine. Ieri am făcut pâine țărănească, iar azi am hotarat sa fac portie dublă de franzele. Ce sa-ți zic, mi-au ieșit perfecte. Mulțumesc mult pentru mumca ta!

P.S. S-au primit mai sure probabil din cauza fainii de secara, care este mai intunecata decat pe pozele tale. Dar oricum sunt o minune!

Poza mea pentru rețetă:
Nota mea pentru rețetă:
lena
Elena (lena) Ana Rata (AnaRata286) 08 Oct 2019, 16:01

Cu drag Ana! Sa aveti pofta mare si multumesc mult de mesaj😘

AnaRata286
Ana Rata (AnaRata286) 07 Oct 2019, 17:53

Inca o poză.

liliaviscun
Lilia Viscun (liliaviscun) 05 Jan 2020, 00:30

Salut dragă Lena,am preparat deja de 2 ori această pâinică minunată,și sunt foarte satisfăcută de rezultat, chiar dacă nu am toate ustensilele,precum placa din ceramica. Eu încălzesc bine tava din cuptor si in rest, procesul că la carte. Am o întrebare: de ce cantitățile îs atât de precise? Nu înțeleg logica. Aș vrea să știu mai multe despre maiaua din tradiția românească/moldovenească. Eu locuiesc în Italia,și deja de vreo 3 luni coc pâinea cu "lievito madre",in traducere drojdia mamă, care la rândul ei pornește de la un starter care vine reînnoit la fiecare 2 zile timp de 40-45 zile. Se face cu făină albă. Și pentru panificații se folosește de la 15-20% în perioada caldă până la 25-35% în perioada rece.Painica albă cu maia mi-a plăcut mult, pentru că nu se simte atât de mult gustul acrișor,în plus ai deja un amestec de faini sănătoase,de asta țin în frigider doi puiuți (maiaua de secară și cea de grâu) .

Eu îi dau de mâncare la fiecare 3 zile, îi adaug o lingura de făină de secară+2 de apă,și dacă este nevoie arunc partea superioară.iar când văd că e prea lentă, îi dau un vîrf de linguriță de miere de albine. Învie îndată!

Poza mea pentru rețetă:
Nota mea pentru rețetă:
liliaviscun
Lilia Viscun (liliaviscun) 05 Jan 2020, 00:31

Și încă o poză cu maiaua și drojdia mamă

Poza mea pentru rețetă: