Pâine cu lapte japoneză - Hokkaido

Pâine cu lapte japoneză - Hokkaido

Am descoperit recent această pâine cu lapte japoneză (i se mai spune pâine Hokkaido), deși nu este dulce, are textura și aroma de cozonac pufos și se păstrează mult timp proaspătă. A fost foarte apreciată de toată familia, copiilor le-a plăcut mult combinată cu unt și Dulceață de gutui, iar soțul a savurat-o împreună cu Ciorbă de pui a la grec.

Voi repeta cu siguranță rețeta, chiar este de efect și deosebită această pâine japoneză cu lapte. Nu se face greu, mai ales dacă folosiți un robot cu cârlig pentru frământat aluatul. Dar totuși mai jos v-am arătat cum se frământă simplu, cu mâinile.

Ingrediente

Lapte
150 ml
   
Făină albă calitate superioară
240 g
   
Zahăr
2 linguri
   
Drojdie uscată
10 g
sau 20-25g drojdie proaspătă
Ouă
2 buc
   
Sare
0.5 lingurite
   
Unt
25 g
să fie moale, la temperatura camerei

Pași de urmat

Pas 1

Într-o cratiță mică turnați 75ml de lapte și adăugați 25g de făină.

Puneți cratița la foc mediu și amestecați continuu până compoziția începe să fiarbă și se îngroașă.

Pâine cu lapte japoneză - Hokkaido - Pas 1
Pas 2

Apoi treceți această făină opărită cu lapte într-o farfurie și acoperiți cu folie de plastic, să nu facă crustă.

Lăsați să se răcorească timp de 20-30 de minute.

Pâine cu lapte japoneză - Hokkaido - Pas 2
Pas 3

După acest timp amestecați drojdia cu încă 75ml de lapte cald (nu fierbinte!) și 2 linguri de zahăr. Lăsați 5-10 minute până începe să facă spumă ușoară.

Pâine cu lapte japoneză - Hokkaido - Pas 3
Pas 4

Acum puneți într-un bol mare 215g de făină, 1 ou, 0.5 linguriță de sare, laptele cu drojdia, laptele opărit cu făină de la pașii 1-2 și 25g de unt moale.

Pâine cu lapte japoneză - Hokkaido - Pas 4
Pas 5

Amestecați totul bine cu o lingură sau folosind mixerul cu cârlig.

Dacă folosiți robot cu cârlig nu mai este necesar să frământați aluatul pe masă.

Pâine cu lapte japoneză - Hokkaido - Pas 5
Pas 6

În cazul în care frământați aluatul cu mâinile:

- îl treceți pe masă din bol și începeți să frământați cu mâinile;

- aluatul este moale și lipicios, dar continuați așa, fără să adăugați făină!

- vă ajutați cu un cuțit sau spatulă pentru a dezlipi ușor aluatul de masă;

- vă opriți când aluatul este mult mai puțin lipicios, e mai uniform și neted.

Pâine cu lapte japoneză - Hokkaido - Pas 6
Pas 7

Apoi formați din el o bilă și o puneți înapoi în bol (eventual uns cu puțin ulei). Acoperiți cu un prosop sau folie de plastic.

Lăsați să crească și să se odihnească timp de 1 oră.

Pâine cu lapte japoneză - Hokkaido - Pas 7
Pas 8

După 1 oră tăiați aluatul în 4-5 bucăți uniforme.

Pâine cu lapte japoneză - Hokkaido - Pas 8
Pas 9

Vă ajutați cu puțină făină presărată pe masă și formați 4 bile rotunde.

Lăsați să se odihnească încă 10 minute pe masă.

Pâine cu lapte japoneză - Hokkaido - Pas 9
Pas 10

Acum luați fiecare bilă de aluat și o întindeți cu sucitorul într-un oval de 4-5mm grosime.

Pâine cu lapte japoneză - Hokkaido - Pas 10
Pas 11

Împăturiți marginile laterale - adică aduceți o margine până la mijloc, apoi cealaltă o suprapuneți peste prima.

Pâine cu lapte japoneză - Hokkaido - Pas 11
Pas 12

Și rulați pe orizontală, observați atent pozele.

Pâine cu lapte japoneză - Hokkaido - Pas 12
Pas 13

La fel formați și restul de rulouri, le aranjați într-o tavă de chec așternută cu hârtie de copt.

Lăsați să crească 45-60 de minute la temperatura camerei.

Pâine cu lapte japoneză - Hokkaido - Pas 13
Pas 14

Amestecați un gălbenuș crud de ou cu 1 lingură de lapte, ungeți cu acest amestec pâinica înainte s-o puneți în cuptor.

Pâine cu lapte japoneză - Hokkaido - Pas 14
Pas 15

Coaceți pâinea timp de 40-45 de minute în cuptorul preîncălzit la 170 de grade.

Dacă se rumenește prea repede deasupra și vă este frică să nu se ardă, o puteți acoperi timp de 10-15 minute în cuptor cu o bucată de folie de aluminiu.

Pâine cu lapte japoneză - Hokkaido - Pas 15
Pas 16

Imediat după cuptor, trageți ușor de hârtia de copt și scoateți pâinea din tavă.

O puneți pe un prosop și lăsați să se răcorească înainte de servire. La noi nu a rezistat mai mult de 30 de minute...

Poftă Bună!

Pâine cu lapte japoneză - Hokkaido - Pas 16

Găsiți acum rețetele voastre preferate și în cartea noastră Top 50 rețete Pas cu Pas, prima carte din România cu rețete prezentate detaliat cu POZE pe PAȘI, un adevărat ghid vizual simplu de urmat în timpul procesului de gătire.

Cartea se găsește în librăriile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.

Click aici!

Cantitate: 1 buc
Timp de preparare: 60 min
Dificultate: mediu
Timp total de pregătire: 90 min
Data publicării:
Notă: 5 (3 voturi)

Vrei să primești rețetele noi pe email?

Comentarii

adriana st
Stroe Adriana (adriana st) 17 Nov 2020, 13:30

Pare o variantă mult simplificată a cozonacului cu aluat opărit. Merită! Voi încerca!

Ana-Maria Rotaru
Ana-Maria Rotaru 18 Nov 2020, 12:25

Interesant!

Roxana
Roxana 30 Nov 2020, 19:51

Buna, Lena! Ma ajuti cu o informatie, te rog frumos? Daca elimin cele 2 linguri de zahar, va creste bine aluatul? Ori e necesar zaharul pentru anumite reactii cu drojdia / laptele? Noua nu ne prea place deloc acel gust dulceag la paine, covrigi, pizza, orice alte copturi asemanatoare . Maine dimineata, voi prepara painea si inca ma gandesc daca sa renunt la zahar... Pana acum am respectat intocmai retetele tale iar rezultatul a fost exemplar de fiecare data de aceea imi e teama sa nu muncesc in zadar maine.  Multumesc pentru ajutor! O seara cat mai linistita!

lena
Elena (lena) Roxana 30 Nov 2020, 20:50

Poti sa pui doar o singura lingura, dar trebuie, pentru o reactie mai buna cu drojdia si painea sa creasca frumos. Eu oricum am micsorat, in reteta originala sunt chiar 4 linguri recomandate.😉

Roxana
Roxana Elena (lena) 01 Dec 2020, 11:08

Perfect! Asa voi proceda, doar cu o lingura de zahar. Multumesc mult pentru sfat! Revin cu poza si detaliile, mai tarziu! O zi frumoasa!

Roxana
Roxana Roxana 01 Dec 2020, 23:33

Poza de mai jos spune totul despre aceasta minunata paine: este extraordinara! Eu am impartit aluatul in 6 bile ( mi s-a parut mie ca ar incapea mai bine asa  ); eu nu am uns cu ou si lapte ( din comoditate ). Atata este de buna painea incat as repeta reteta intruna, dar, pentru mine, este putin cam "migaloasa", asa ca ii raman fidela retetei de paine din 4 ingrediente, pentru incepatori. Noapte buna si pe curand!

Roxana
Roxana 01 Dec 2020, 23:33

Poza cu pricina! :)

Poza mea pentru rețetă:
Nota mea pentru rețetă:
Alexis
Alexis 24 Mar 2023, 15:45

Extraordinar de buna

Poza mea pentru rețetă:
Nota mea pentru rețetă:
SimionMagda636
Simion Magda (SimionMagda636) 24 Sep 2023, 21:25

merci Lena, reteta e super simpla, nu este mult de framantat si creste atat de repede si frumos!

Poza mea pentru rețetă:
Nota mea pentru rețetă: