Ingrediente
●
Făină albă calitate superioară
240 g
●
Drojdie uscată
10 g
sau 20-25g drojdie proaspătă
●
Unt
25 g
să fie moale, la temperatura camerei
Urmărește-ne pe rețelele de socializare pentru a nu rata rețetele noi și alte noutăți!
Pași de urmat
Pas 1
Într-o cratiță mică turnați 75ml de lapte și adăugați 25g de făină.
Puneți cratița la foc mediu și amestecați continuu până compoziția începe să fiarbă și se îngroașă.
Pas 2
Apoi treceți această făină opărită cu lapte într-o farfurie și acoperiți cu folie de plastic, să nu facă crustă.
Lăsați să se răcorească timp de 20-30 de minute.
Pas 3
După acest timp amestecați drojdia cu încă 75ml de lapte cald (nu fierbinte!) și 2 linguri de zahăr. Lăsați 5-10 minute până începe să facă spumă ușoară.
Pas 4
Acum puneți într-un bol mare 215g de făină, 1 ou, 0.5 linguriță de sare, laptele cu drojdia, laptele opărit cu făină de la pașii 1-2 și 25g de unt moale.
Pas 5
Amestecați totul bine cu o lingură sau folosind mixerul cu cârlig.
Dacă folosiți robot cu cârlig nu mai este necesar să frământați aluatul pe masă.
Pas 6
În cazul în care frământați aluatul cu mâinile:
- îl treceți pe masă din bol și începeți să frământați cu mâinile;
- aluatul este moale și lipicios, dar continuați așa, fără să adăugați făină!
- vă ajutați cu un cuțit sau spatulă pentru a dezlipi ușor aluatul de masă;
- vă opriți când aluatul este mult mai puțin lipicios, e mai uniform și neted.
Pas 7
Apoi formați din el o bilă și o puneți înapoi în bol (eventual uns cu puțin ulei). Acoperiți cu un prosop sau folie de plastic.
Lăsați să crească și să se odihnească timp de 1 oră.
Pas 8
După 1 oră tăiați aluatul în 4-5 bucăți uniforme.
Pas 9
Vă ajutați cu puțină făină presărată pe masă și formați 4 bile rotunde.
Lăsați să se odihnească încă 10 minute pe masă.
Pas 10
Acum luați fiecare bilă de aluat și o întindeți cu sucitorul într-un oval de 4-5mm grosime.
Pas 11
Împăturiți marginile laterale - adică aduceți o margine până la mijloc, apoi cealaltă o suprapuneți peste prima.
Pas 12
Și rulați pe orizontală, observați atent pozele.
Pas 13
La fel formați și restul de rulouri, le aranjați într-o tavă de chec așternută cu hârtie de copt.
Lăsați să crească 45-60 de minute la temperatura camerei.
Pas 14
Amestecați un gălbenuș crud de ou cu 1 lingură de lapte, ungeți cu acest amestec pâinica înainte s-o puneți în cuptor.
Pas 15
Coaceți pâinea timp de 40-45 de minute în cuptorul preîncălzit la 170 de grade.
Dacă se rumenește prea repede deasupra și vă este frică să nu se ardă, o puteți acoperi timp de 10-15 minute în cuptor cu o bucată de folie de aluminiu.
Pas 16
Imediat după cuptor, trageți ușor de hârtia de copt și scoateți pâinea din tavă.
O puneți pe un prosop și lăsați să se răcorească înainte de servire. La noi nu a rezistat mai mult de 30 de minute...
Poftă Bună!
Cantitate:
1 buc
Timp de preparare:
60 min
Dificultate:
mediu
Timp total de pregătire:
90 min
Data publicării:
Notă:
5 (3 voturi)