Pâinici integrale cu semințe

Pâinici integrale cu semințe

Încă o rețetă pentru cei care țin la o alimentație sănătoasă și regim de slăbire. În plus sunt foarte bune și pentru copii, am fost plăcut uimită că bebelușa mea le-a mâncat foarte bine, chiar mai bine decât dulciurile.

Au un gust foarte bun, plus că și semințele le dau un aspect foarte apetisant și frumos. Pentru că sunt din făină integrală nu sunt super pufoase, nouă ne place pentru că sunt mai sățioase așa.

Ingrediente

Făină integrală de grâu
500 g
sau amestec de 300g făină integrală + 200g făină albă
Lapte bătut/iaurt/chefir
300 g
   
Apă
100 ml
   
Oțet
1 lingurita
   
Ulei de floarea-soarelui
2 linguri
   
Drojdie uscată
10 g
sau 15g drojdie proaspătă
Sare
1 lingurita
   
Zahăr
1 lingurita
sau miere
Semințe de floarea-soarelui
60 g
   
Semințe de susan
60 g
   
Semințe de in
60 g
   

Pași de urmat

Pas 1

Dizolvați drojdia în 100ml de apă caldă amestecată cu 1 linguriță de zahăr sau miere. Adăugați 50g de făină și lăsați 15 min.

Pâinici integrale cu semințe - Pas 1
Pas 2

În acest timp pregătiți amestecul de semințe - cântăriți mai întâi cantitățile necesare.

Pâinici integrale cu semințe - Pas 2
Pas 3

Apoi le zdrobiți un pic într-un blender. Deci nu le măcinați, doar zdrobiți.

Pâinici integrale cu semințe - Pas 3
Pas 4

Amestecați jumătate din cantitatea de semințe cu iaurtul, uleiul, sarea și oțetul.

Pâinici integrale cu semințe - Pas 4
Pas 5

Apoi adăugați 450g de făină, amestecul de drojdie și începeți să frământați aluatul.

Pâinici integrale cu semințe - Pas 5
Pas 6

Ar trebui să ajungă exact cantitățile de mai sus pentru un aluat bun, moale și elastic. Dacă este mai tare adăugați puțină apă caldă când frământați, sau făină dacă este foarte moale.

Lăsați aluatul 40-45 de min să se odihnească și să crească puțin, la loc cald, acoperit cu folie.

Pâinici integrale cu semințe - Pas 6
Pas 7

După ce s-a odihnit aluatul îl mai frământați puțin, să se uniformizeze.

Pâinici integrale cu semințe - Pas 7
Pas 8

Împărțiți aluatul în 10-12 bucățele, formați din fiecare o biluță, apoi întindeți și mai turtiți puțin ca să fie forma ovală.

Pâinici integrale cu semințe - Pas 8
Pas 9

Fiecare păinică astfel formată o înmuiați în apă și apoi tăvăliți prin cealaltă jumătate de semințe rămase.

Le puneți pe o tavă acoperită cu hârtie de copt și lăsați 30 de min să se odihnească și crească puțin.

Pâinici integrale cu semințe - Pas 9
Pas 10

Apoi le dați la cuptor la temperatura medie, pentru aproximativ o oră, până se rumenesc bine.

Pâinici integrale cu semințe - Pas 10
Pas 11

Când sunt gata le lăsați să se răcească complet.

Poftă Bună!

Pâinici integrale cu semințe - Pas 11

Găsiți acum rețetele voastre preferate și în cartea noastră Top 50 rețete Pas cu Pas, prima carte din România cu rețete prezentate detaliat cu POZE pe PAȘI, un adevărat ghid vizual simplu de urmat în timpul procesului de gătire.

Cartea se găsește în librăriile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.

Click aici!

Cantitate: 1 kg (10 pâinici)
Timp de preparare: 60 min
Dificultate: usor
Timp total de pregătire: 80 min
Data publicării:
Notă: 5 (5 voturi)

Vrei să primești rețetele noi pe email?

Comentarii

iko
nicoleta (iko) 25 Jan 2010, 16:18
  1. interesanta reteta.o voi incerca cu siguranta!!
Nota mea pentru rețetă:
elenyena
elenyena 25 Jan 2010, 19:30

arata super .......cred ca sant bune ....yami yami

giulaya
giulaya 26 Jan 2010, 10:05

am incercat sa fac si eu ,numai k am facut din faina de grau in amestec cu tarata normala ,,,,va dati seama ce a iesit la gust era super numai k gaseai tot ce vroiai in ea ,k nu am avut cum sa cern tarata

Nota mea pentru rețetă:
giulaya
giulaya 26 Jan 2010, 10:06

am sa incerc si eu reteta mai mult k sigur

amalia80
amalia80 22 Sep 2010, 16:39

Ies foarte bune si cu cateva seminte presarate deasupra. Cat se coc panicile se rumenesc si semintele.

amalia80
amalia80 22 Sep 2010, 16:40

Seminte intregi de floarea soarelui sau de dovleac am vrut sa scriu...

Crista
Cristina Sabau (Crista) 29 Sep 2010, 14:35

interesanta reteta

Crista
Cristina Sabau (Crista) 29 Sep 2010, 14:37

trebuie neaparat sa o incerc si eu, deoarece noi nu mancam paine alba deloc! dar daca as pune compozitia intr-o tava de chec mai mica ?

Crista
Cristina Sabau (Crista) 29 Sep 2010, 20:19

draga Lena de ce nu mai raspunzi intrebarilor?

lena
Elena (lena) Cristina Sabau (Crista) 29 Sep 2010, 20:24

Salut Crista, scuze ca nu raspund prompt la intrebari - sunt plecata acum din Romania si nu prea am timp sa intru mai des pe site acum. Chiar acum ma uitam pe comentarii, si fiindca sunt fff.multe nu reusesc sa le vad repede pe toate. Dar oricum, la intrebarea ta - ar merge si facuta ca o paine in tava de chec bineinteles.

Crista
Cristina Sabau (Crista) 29 Sep 2010, 20:37

mersi ca mi-ai rasp....., dar am ramas si fara vreo 20 de puncte

lena
Elena (lena) 29 Sep 2010, 21:28

Imi pare rau, dar acum am facut ajustarile la punctajul pentru comentarii, am zis ca nu orice comentariu valoreaza 2 puncte.Nu numai tu ai ramas cu puncte mai putine, o fac pentru ca sa fie concursul cat mai corect.

Oricum iti multmesc pentru activitatea de pe site, si nu te lasa. Multe comentarii sunt utile, multe sunt un pic scrise doar pt punctaj - si nu este numai cazul tau.

Pentru a fi mai clara, am trimis la inceputul lunii modalitatea de acordare puncte pt comentarii, reciteste-o te rog.

sirius
Violeta (sirius) 19 Oct 2010, 20:53

am si eu o intrebare: fara lapte nu se poate??? ca sotul meu nu mananca produse lactate,as putea totusi sa-l inlocuiesc cu ceva?multumesc!

lena
Elena (lena) Violeta (sirius) 19 Oct 2010, 20:57

Se poate sigur, pune apa sau lapte de soia - cred ca nu va schimba mult.

sirius
Violeta (sirius) 20 Oct 2010, 16:42

multumesc foarte mult,arata bine si e gustoasa si sanatoasa.o sa scriu, sa va povestesc cum a esit cu lapte de soia...sau apa

Nota mea pentru rețetă:
innicia
innicia 14 Mar 2012, 15:14

Buna, Lena, am facut azi painicile cu seminte, au iesit super.Dar vreau sa te intreb daca pot face si cu faina de secara, sau amestec secara cu tarate.Am mai gasit retete pe net dar nu m-au convins sa le incerc, in tine am mai multa incredere.....poate postezi o reteta de genul asta.Multumesc pentru toata inspiratia pe care o gasesc aici.

lena
Elena (lena) 14 Mar 2012, 15:17

Innicia, multumesc mult de apreciere!

Referitor la faian de secara - ar merge sa pui, dar nu mult - face paine mai cleioada si nu creste bine. Am incercat de cateva ori si nu prea mi-a placut.

Albinuta
Albinuta 06 Apr 2013, 00:46

Buna Lena, am facut painicile, au iesit bune, bune......Fiind in post, am inlocuit iaurtul cu...apa, dar am plusat un pic la ulei. Un mic inconvenient pentru mine a fost acela ca se desprind prea usor semintele de pe painici. In rest, multumim mult pentru tot efortul tau!

Poza mea pentru rețetă:
SarbuIoanaMaria
SarbuIoanaMaria 20 Jun 2014, 21:56

De unde pot sa cumpar o faina integrala de grau buna si cu mai putine kcal?! Merci

lena
Elena (lena) SarbuIoanaMaria 21 Jun 2014, 16:29

Caloriile sunt aceleasi si la painea integrala si la cea alba. Diferenta este in aportul de fibre si vitamine.

Faina integrala se gaseste peste tot, in primul rand la Plafar si magazine naturiste, in magazinele online si mai nou eu o cumpar de la raionul de produse bio de la Carrefour - scrie pe ea ca este macinata cu pietre, etc.

Taniush31
Taniush31 13 Jan 2015, 21:35

foarte bune!!!!

cdianac
cdianac 26 Jul 2015, 18:50

Am facut si eu doua painici si o paine rotunda. Nu le-am gustat inca, sunt fierbinti, am reusit sa le fac poza. Mi se pare prea tare coaja...sper sa nu ramana asa si dupa ce se racesc. Asa trebuie sa fie?

Oricum, se vor manca cu siguranta, sunt preferatele sotului meu

Multumesc mult si pentru aceasta reteta!

cdianac
cdianac 26 Jul 2015, 18:50

Si painea...

Poza mea pentru rețetă:
Nota mea pentru rețetă:
cdianac
cdianac 26 Jul 2015, 18:51

Nu am atasat painicile...scuze

Poza mea pentru rețetă:
lena
Elena (lena) 26 Jul 2015, 19:00

S-ar putea sa fie un pic tare coaja, dar le poti stropi cu un pic de apa si le acoperi cu un prosop cat sunt fierbinti. Eu le mai ung cu ulei sau apa, cu pensula, imediat cum le scot din cuptor si apoi acopar. Este in general valabil pt orice paine, sa aveti crusta mai moale.

cdianac
cdianac 26 Jul 2015, 21:45

Multumesc pentru raspuns Lena. La painea din faina alba am acoperit de multe ori cu o carpa uda dar nu am avut curaj sa fac la fel si aici, nu am vrut sa le stric.

Sunt ele un pic mai crocante dar sunt delicioase, cu adevarat delicioase!

Dana-Silvia
Dana-Silvia 29 Jan 2017, 13:41

Buna, poti sa imi spui ce înseamnă foc mediu in grade? Am cuptor electric si vreau sa stiu cum il setez.

Caldura e sus-jos, doar ventilație, jos+ventilație sau sus+ ventilație?

Modalitatea e pentru toate painicile? Mai am 2 zile si e gata maia si as vrea sa imi iasa din prima.

lena
Elena (lena) Dana-Silvia 29 Jan 2017, 14:28

Setezi la 180 de grade, caldura sus-jos, fara ventilatie.

Da, e la fel pentru toate. Succes!

IoanaGroza749
Ioana Groza (IoanaGroza749) 29 Aug 2021, 15:22

Am facut si eu painicile si au iesit suuuuperrr bune,delicioase.multumesc, imi plac foarte mult,o reteta reusita.

Nota mea pentru rețetă: