Coltunasi
Sunt deliciul copilariei mele - le facea bunica duminica si ne adunam cu totii la masa mare la coltunasi. Sunt foarte simplu de preparat, cu ingrediente ieftine, de baza - pe care le puteti varia cum va place. Aici am facut cu umplutura de cartofi, se mai fac cu branza de vazi, varza murata, ciuperci, visine etc.
Coltunasii sunt una din retetele cele mai delicioase si in perioada Postului, nu puneti oua in aluat, il preparati doar cu apa si sa vedeti ce mancare de post veti avea. La noi se fac coltunasii cu cartofi(le servim cu mujdei sau maioneza de post), cu varza murata, cu ciuperci calite si neaparat cu visine!
Ingrediente
●
Faina alba calitate superioara
500 g
●
Ulei de floarea soarelui
200 ml
Urmareste-ne pe retelele de socializare pentru a nu rata retetele noi si alte noutati!
Pasi de urmat
Pas 1
Intr-un vas mai adanc puneti faina, 2 oua, 1 lingurita de sare. Incalziti 1 pahar de apa si incepeti usor cu mainile sa framantati aluatul - turnati apa pe parcurs ce il framantati, pana se prinde toata faina.
Pas 2
Cand se prinde toata faina, nu mai turnati apa sa nu fie aluatul prea moale. Continuati sa framantati inca 5 min aluatul.
Pas 3
Apoi il scoateti pe masa presarata cu faina si formati o bila de aluat. O acoperiti cu un prosop si lasati 15 min sa se odihneasca.
Pas 4
Apoi mai framantati o data aluatul, si formati 2 bile din el. Le lasati 10 min sa se inmoaie putin, sa le lucrati mai usor.
Pas 5
Presarati faina pe masa si pe aluat si intindeti dintr-o bila de aluat o foaie de 2-3 mm grosime. Nu uitati sa presarati faina in timp ce o intindeti, sa nu se lipeasca de masa.
Pas 6
Cu un cutit taiati patrate din aluat, aproximativ de 3x3 cm.
Pas 7
Puneti cate putina umplutura, prindeti marginile opuse si lipiti-le in forma de triunghi sau colturi.
Pas 8
Presarati faina din abundenta pe un fund sau platou si pe parcurs ce facet coltunasii le puneti aici. Dupa ce-i faceti pe toti, le puteti fierbe imediat, sau mai tarziu dar ii puneti la frigider. In asa fel le puteti si congela, ca sa-i fierbeti cand aveti nevoie in orice alta zi.
Pas 9
Puneti la fiert multa apa, 3-4 litri cu sare. Cand incepe sa fiarba puneti coltunasii, dar nu foarte multi sa nu rasfiarba - mai bine le fierbeti in 2-3 ture daca aveti mai multi. Amestecati atent cu o lingura si cand incep sa fiarba faceti focul mic. Se lasa la fiert nu mai mult de 3-4 min, altfel nu-i veti avea intregi, se vor rupe rau.
In acest timp, curatati, spalati si taiati marunt ceapa si o caliti in mai mult ulei pana se rumeneste.
Pas 10
Scoateti coltunasii cu o spumiera sau o sita, ii puneti intr-un bol mai mare si pe parcurs ce ii scoateti puneti cate 1-2 linguri de ulei cu ceapa printre ei, sa nu se lipeasca. Dupa ce ii scoateti pe toti, scuturati bine bolul, ca fiecare coltunas sa fie uns cu ulei.
Si acum la masa, repede! Coltunasii se mananca calzi, sau incalziti pe tigaie bine, unsi cu smantana din abundenta....
Pas 11
Alte umpluturi pentru coltunasi:
- varza murata maruntita, calita cu ulei si ceapa cruda
- branza de vaci amestecata cu oua si sare
- ciuperci calite cu ceapa
- visine fara samburi, congelate sau din compot, presarate cu putin gris si zahar - grisul va absorbi excesul de suc din ele.
Pofta Buna!
Cantitate:
2 kg
(7-8 portii)
Timp de preparare:
60 min
Dificultate:
mediu
Timp total de pregatire:
60 min
Data publicarii:
Nota:
4 (10 voturi)