Umplutura de cartofi pentru coltunasi si placinte

Umplutura de cartofi pentru coltunasi si placinte

Cartofii sunt una dintre cele mai delicioase umpluturi pentru coltunasi sau placinte - dar este foarte important sa-i faceti corect si gustos. Aceasta umplutura o facea bunica, am invatat de la ea si nu o mai fac altfel, intotdeauna are succes. O sa mai pun si o alta umplutura de cartofi, cu inspiratie de la bunica din Ucraina, dar asta un pic mai tarziu :)

Ingrediente

Cartofi rosii
1 kg
Ceapa alba
1 buc
Ulei de floarea soarelui
100 ml
Telemea de vaca
200 g
sau telemea/branza de oaie
Piper negru
0.5 lingurite

Pasi de urmat

1

Cartofii se spala bine, se pun intr-o cratita cu apa cat sa le acopere bine si se fierb. Eu fierb aproximativ 40-45 de min, pana intra cutitul usor in cartof.

2

In acest timp se curata si se spala ceapa, apoi se taie marunt si se caleste in ulei pana se rumeneste usor.

3

Dupa ce au fiert cartofii, scurgeti apa fierbinte din ei si turnati apa rece. Lasati 5 min si incepeti sa-i curatati de coaja. Este important sa-i curatati acum si nu dupa ce se racesc complet.

4

Pe parcurs ce ii curatati le si pisati bine cu o lingura sau paleta pentru piure. Tot foarte important sa-i zdrobiti cat sunt calzi, au alta textura - sa ma credeti pe cuvant ca am testat :)

5

Dupa ce ati zdrobit il lasati putin sa se racoreasca.

6

Acum adaugati telemea data prin razatoare, ceapa si uleiul in care s-a prajit, piperul. Amestecati bine, gustati, si daca mai este nevoie adugati putina sare - depinde cat de sarata este branza telemea.

7

Asta-i cam tot procesul - acesta umplutura puteti s-o pregatiti din timp si s-o tineti la frigider 1-2 zile pana o folositi. Merge foarte bine la placinte, coltunasi, pateuri cu foietaj.

Pofta Buna!

Gasiti acum retetele voastre preferate si in cartea noastra Top 50 retete Pas cu Pas, prima carte din Romania cu retete prezentate detaliat cu POZE pe PASI, un adevarat ghid vizual simplu de urmarit in timpul procesului de gatire.

Cartea se gaseste in libariile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.

Click aici!

Cantitate: 1 kilogram (pentru 2 ture de coltunasi)
Timp de preparare: 40 min
Dificultate: mediu
Timp total de pregatire: 20 min
Data publicarii:
Nota: 5 (1 voturi)

Comentarii

MariaP
MariaP 23 sep 2010, 19:09

Eu in acest amestec mai pun  oua si putina faina si fac un soi de piftelute prajite. Sunt delicioase!

Galia
Galia 29 nov 2010, 19:15

In copilarie mereu ma rugam sa ramana niste umplutura dupa ce se termina prepararea coltunsilor ca sa mai mananc din ea : e ata de buna !!!

Nota mea pentru reteta:
Galia
Galia 29 nov 2010, 19:15

Apropo, telemeau face mult in acel gust nemaipomenit, asa ca nu evitati s-o adaugati.