Umplutură de cartofi pentru colțunași și plăcinte

Umplutură de cartofi pentru colțunași și plăcinte

Cartofii sunt una dintre cele mai delicioase umpluturi pentru colțunași sau plăcinte - dar este foarte important să-i faceți corect și gustos. Această umplutură o făcea bunica, am învățat de la ea și nu o mai fac altfel, întotdeauna are succes. O să mai pun și o altă umplutură de cartofi, cu inspirație de la bunica din Ucraina, dar asta un pic mai târziu :)

Ingrediente

Cartofi roșii
1 kg
   
Ceapă albă
1 buc
   
Ulei de floarea-soarelui
100 ml
   
Telemea de vacă
200 g
sau telemea/brânză de oaie
Piper negru
0.5 lingurite
   

Pași de urmat

Pas 1

Cartofii se spală bine, se pun într-o cratiță cu apă cât să le acopere bine și se fierb. Eu fierb aproximativ 40-45 de min, până intră cuțitul ușor în cartof.

Umplutură de cartofi pentru colțunași și plăcinte - Pas 1
Pas 2

În acest timp se curăță și se spală ceapa, apoi se taie mărunt și se călește în ulei până se rumenește ușor.

Umplutură de cartofi pentru colțunași și plăcinte - Pas 2
Pas 3

După ce au fiert cartofii, scurgeți apa fierbinte din ei și turnați apă rece. Lăsați 5 min și începeți să-i curățați de coajă. Este important să-i curățați acum și nu după ce se răcesc complet.

Umplutură de cartofi pentru colțunași și plăcinte - Pas 3
Pas 4

Pe parcurs ce îi curățați, le și pisați bine cu o lingură sau paletă pentru piure. Tot foarte important să-i zdrobiți cât sunt calzi, au altă textură - să mă credeți pe cuvânt că am testat :)

Umplutură de cartofi pentru colțunași și plăcinte - Pas 4
Pas 5

După ce ați zdrobit, îl lăsați puțin să se răcorească.

Umplutură de cartofi pentru colțunași și plăcinte - Pas 5
Pas 6

Acum adăugați telemea dată prin răzătoare, ceapa și uleiul în care s-a prăjit, piperul. Amestecați bine, gustați, și dacă mai este nevoie adăugați puțină sare - depinde cât de sărată este brânza telemea.

Umplutură de cartofi pentru colțunași și plăcinte - Pas 6
Pas 7

Asta-i cam tot procesul - această umplutură puteți s-o pregătiți din timp și s-o țineți la frigider 1-2 zile până o folosiți. Merge foarte bine la plăcinte, colțunași, pateuri cu foietaj.

Poftă Bună!

Umplutură de cartofi pentru colțunași și plăcinte - Pas 7

Găsiți acum rețetele voastre preferate și în cartea noastră Top 50 rețete Pas cu Pas, prima carte din România cu rețete prezentate detaliat cu POZE pe PAȘI, un adevărat ghid vizual simplu de urmat în timpul procesului de gătire.

Cartea se găsește în librăriile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.

Click aici!

Cantitate: 1 kg (pentru 2 ture de colțunași)
Timp de preparare: 40 min
Dificultate: mediu
Timp total de pregătire: 20 min
Data publicării:
Notă: 5 (1 voturi)

Vrei să primești rețetele noi pe email?

Comentarii

MariaP
MariaP 23 Sep 2010, 19:09

Eu in acest amestec mai pun  oua si putina faina si fac un soi de piftelute prajite. Sunt delicioase!

Galia
Galia 29 Nov 2010, 19:15

In copilarie mereu ma rugam sa ramana niste umplutura dupa ce se termina prepararea coltunsilor ca sa mai mananc din ea : e ata de buna !!!

Nota mea pentru rețetă:
Galia
Galia 29 Nov 2010, 19:15

Apropo, telemeau face mult in acel gust nemaipomenit, asa ca nu evitati s-o adaugati.