Galetă cu căpșuni și rubarbă
Nu vă speriați de rubarbă în această rețetă, ușor puteți s-o omiteți dacă nu aveți cum să faceți rost de ea, astfel veți obține o galetă delicioasă și aromată cu căpșuni. Mie îmi place mult acest tip de prăjitură de casă rapidă, ceva mai rustică, efortul este puțin, dar rezultatul delicios și frumos, iar în timpul sezonului o puteți improviza cu alte fructe preferate.
Aici rubarba echilibrează aroma căpșunilor cu puțin gust acrișor, iar pectina din ea gelifiază frumos compoziția și umplutura nu curge.
Eu am descoperit rubarba acum 3 ani și de atunci o combin neapărat cu căpșuni, mai întâi în Gemul de căpșuni cu rubarbă, apoi în diverse prăjituri și combinații cu căpșuni. Aș zice că rubarba este perechea perfectă și echilibrată pentru căpșuni, și nu întâmplător sezonul lor de recoltare coincide. Dacă nu aveți în grădină, o găsiți acum în magazinele mari și nu vă speriați de ea, luați cu încredere!
Pentru varianta de post puteți face aluatul de la Galetă cu fructe, cel cu ulei, cred că va fi la fel de bun.
Ingrediente
●
Unt
100 g
să fie rece, direct de la frigider
●
Zahar
100 g
plus 1 lingură în aluat
●
Rubarba tije
300 g
sau puneți mai multe căpșuni și mai puțină rubarbă, o puteți omite dacă nu aveți, dar înlocuiți cu alte căpșuni
●
Amidon alimentar
2 linguri
puteți înlocui cu făină albă
●
Gris de grau
3 linguri
sau pesmet
Urmareste-ne pe retelele de socializare pentru a nu rata retetele noi si alte noutati!
Pasi de urmat
Pas 1
Aluatul acesta de tip tartă eu prefer să-l pregătesc în robotul cu lamă S, dar merge să-l faceți și simplu cu mâinile. Pentru robot - pun toate ingredientele acolo - făina, sarea, untul, apa, 1 lingură de zahăr, și îl las să lucreze 20-30 de secunde.
Cu mâinile - untul îl frecați bine cu făina, sarea și 1 lingură de zahăr, apoi adăugați apa și formați aluatul.
Pas 2
Aluatul nu trebuie frământat mult, doar cât să se formeze o bilă de aluat, cât de cât uniformă.
Pas 3
O înveliți în folie de plastic și lăsați aproximativ 1 oră la frigider.
Pas 4
În acest timp pregătiți umplutura de fructe, în cazul dat rubarbă și căpșunile - spălați și curățați bine, apoi tăiați bucățele mici.
Pas 5
Le amestecați cu 100g de zahăr (sau cât vreți după gust) și cu amidon.
Pas 6
Aluatul de la frigider îl întindeți mai întâi cu mâinile, ajutându-vă cu făină pe masă.
Pas 7
Apoi cu făcălețul formați o foaie rotundă și cât de cât uniformă, de aproximativ 3mm grosime.
O mutați atent pe hârtia de copt aranjată în tava de cuptor mare, de la aragaz.
Pas 8
Presărați pe foaia de aluat 3 linguri de griș, distribuiți uniform cu o lingură.
Acesta va absorbi excesul de suc din fructe, deci nu va curge în tavă în timpul coacerii.
Pas 9
Mutati căpșunile și rubarba pe foaie, nivelați și lăsați aproximativ 2-3cm de la borduri.
Pas 10
Apoi ridicați atent marginile peste fructe.
Pas 11
Opțional puteți unge galeta cu puțin ou bătut, așa va fi mai lucioasă și rumenă.
Dar puteți omite acest pas.
Pas 12
O coaceți timp de 40 de minute la 180 de grade, până se rumenește frumos.
Apoi lăsați să se răcească măcar 1 oră înainte de servire, în acest timp zeama se gelifiază și pătrunde mai bine în blat.
Noi am savurat-o cu puțină înghețată pe lângă, dar este bună și simplă.
Poftă Bună!
Cantitate:
1 buc
(8-10 porții)
Timp de preparare:
60 min
Dificultate:
usor
Timp total de pregatire:
60 min
Data publicarii:
Nota:
5 (1 voturi)