Cozonac de post cu Halva si Rahat
Unul din cele mai populare deserturi in aceasta perioada este cozonacul de post, chiar daca este fara oua si lactate va asigur ca are gust foarte bun si textura perfecta. Micul secret in aceasta reteta de cozonac de post este sucul de portocale - adauga un plus de gust, aroma si culoare, de obicei lipsita la cozonacii fara oua.
Puteti intotdeauna sa-l faceti cu umplutura de nuca, rahat, stafide, mie mi s-a parut interesant sa fie cu Halva si am ales Halvaua Feleacul combinata cu vanilie si cacao. Rahatul este absolut nelipsit la orice cozonac fac, ne place prea mult si ne conformam cu aceasta pofta...
Este important sa intelegeti ca acea textura pufoasa a cozonacului depinde foarte mult de cantitatea fainii pe care o folositi. Este o capcana sa puneti faina mai multa ca sa nu se lipeasca aluatul de maini, si va treziti cu un cozonac tare si dens. Recomandarea este sa faceti mai bine un aluat moale si lipicios, va invatatti sa-l manevrati cu mainile unse cu ulei sau presarate cu faina - in acest caz cozonacul, chiar si cozonacul de post, va fi intotdeauna un succes!
Ingrediente
●
Suc natural de portocale
250 ml
●
Drojdie proaspata
50 g
sau 25g drojdie uscata
●
Faina alba calitate superioara
400 g
●
Rahat colorat
200 g
sau orice alta umplutura va place - nuci, gem, cacao, stafide, etc.
●
Esenta de vanilie
1 lingurita
Urmareste-ne pe retelele de socializare pentru a nu rata retetele noi si alte noutati!
Pasi de urmat
Pas 1
Masurati cu un pahar 250ml din sucul de portocale, il incalziti putin pe aragaz sau la microunde si turnati in bolul unde vom face aluatul de cozonac.
Pas 2
In sucul cald(nu fierbinte!), adaugati 3 linguri de zahar, 5 linguri de ulei, esenta de vanilie si sarea - amestecati bine.
Pas 3
Acum sfarmati drojdia cu mainile si o puneti in bol.
Pas 4
Amestecati bine si lasati 10 minute sa faca o spuma usoara.
Pas 5
Acum adaugati in bol 350g de faina si amestecati cu o spatula pana se leaga aluatul.
Daca observati ca este prea lichid sau moale, mai puneti inca putina faina, dar incercati sa o faceti treptat si cate putin.
Pas 6
Eu de obicei presar faina pe masa si trec aluatul asa mai moale acolo, si abia acum il framant cu mainile.
Adaug faina numai daca este foarte lipicios si doar atat cat sa nu se lipeasca rau de masa.
Pas 7
Nu il framant prea mult, cam 2-3 minute cat sa fie uniform si ceva mai neted.
Pas 8
Il trec inapoi in bolul presarat cu faina si las sa creasca vreo ora la cald si acoperit cu un prosop.
Pas 9
Dupa acest timp trebuie sa-si dubleze volumul.
Pas 10
Acum scoateti aluatul din bol si taiati in 2 bucati egale.
Pas 11
Pe fiecare din ele o mai framantati putin pe masa presarata cu faina. Veti observa ca devin si mai netede, uniforme.
Lasati sa se odihneasca 10 minute pe masa.
Pas 12
Pana se odihneste aluatul pregatiti umplutura - fiindca am folosit Halva(marca Feleacul) pentru mine a fost simplu.
Altfel macinati nucile(cam 300g), le amestecati cu cacao, apa sau gem, zahar - toate dupa gust si preferinte.
Pas 13
Acum luati fiecare bila de aluat si intindeti intr-un dreptunghi mare(lungimea lui o reglati dupa dimensiunea tavii de cozonac - trebuie sa fie putin mai mare).
Presarati fara mila halvaua faramitata si bucatele de rahat.
Pas 15
La fel intindeti, umpleti si rulati a 2-a bila de aluat.
Impletiti cele 2 rulade in forma de cozonac.
Pas 16
Mutati cozonacul astfel format intr-o tava de chec/cozonac, asternuta cu hartie de copt, acoperiti cu un prosop si lasati sa creasca la temperatura camerei.
Eu las de obicei cam 1 ora, sau pana isi dubleaza volumul, depinde si de calitatea drojdiei, temperatura camerei, etc.
Pas 17
Cam asa a crescut acum si merge direct in cuptorul preincalzit la 160 de grade timp de 45-60 de minute.
Pas 18
Periodic verificati modul in care se rumeneste cozonacul, daca observati ca este cam maro dar inca nu au trecut cele 45-60 de minute, il acoperiti cu o bucata de folie de aluminiu.
Timpul de coacere trebuie sa fie minim 45 de minute, nu va grabiti sa-l scoateti pentru ca este destul de mare si trebuie sa se faca bine inauntru.
Pas 19
Dupa cuptor eu il las de obicei vreo 30 de minute in tava si il acopar cu prosop - sa se abureasca putin - coaja va deveni mai moale si mai frageda.
Pas 20
Dupa acest timp il scoateti din tava, inveliti intr-un prosop si lasati sa se raceasca complet - daca aveti rabdare :)
Pas 21
Taiati cu un cutit subtire si bine ascutit pentru felii perfecte si savurati!
Pofta Buna!
Cantitate:
1 kg
(1 cozonac de marime medie)
Timp de preparare:
60 min
Dificultate:
mediu
Timp total de pregatire:
120 min
Data publicarii:
Nota:
5 (1 voturi)