Chec cu cafea și miere (de post)

Chec cu cafea și miere (de post)

Încă un desert de post, cu aromă de cafea și miere - interesant faptul că se face fără ulei, cum sunt alte chec-uri de post.

Este aromat, umed, moale, a plăcut la toți cei care au gustat din el, deci vă recomand :)

Ingrediente

Cafea
250 ml
cafea naturală fiartă la ibric
Zahăr
1 pahar
pahar de 250 ml
Miere
2 linguri
   
Bicarbonat de sodiu
1 lingurita
   
Făină albă
300 g
   
Nuci tocate
0.5 pahare
eu am pus migdale
Fructe uscate(stafide, caise, prune, etc)
0.5 pahare
   
Sare
0.25 lingurite
   

Pași de urmat

Pas 1

Fierbeți cafeaua, lăsați-o 10 minute apoi o strecurați (250ml) într-un bol sau cană mai mare.

Adăugați 1 pahar de zahăr, 2 linguri de miere și amestecați bine cu o lingură până se dizolvă complet zahărul.

Chec cu cafea și miere (de post) - Pas 1
Pas 2

Turnați amestecul de cafea în bolul în care veți face aluatul.

Adăugați nucile.

Chec cu cafea și miere (de post) - Pas 2
Pas 3

Urmează fructele uscate - eu am pus caise uscate și stafide negre.

Apoi puneți bicarbonatul (nu se stinge) și sarea - amestecați bine.

Chec cu cafea și miere (de post) - Pas 3
Pas 4

Apoi adăugați făina și amestecați bine cu un tel.

Chec cu cafea și miere (de post) - Pas 4
Pas 5

Trebuie să vă iasă un aluat ca o smântână mai groasă.

Chec cu cafea și miere (de post) - Pas 5
Pas 6

Turnați-l într-o tavă de chec așternută cu hârtie de copt sau într-o formă rotundă de 26 cm.

Îl puneți la cuptor pentru 1 oră la temperatura de 180 grade.

Chec cu cafea și miere (de post) - Pas 6
Pas 7

Dacă la un moment dat în timpul coacerii se rumenește prea tare să puneți o folie de aluminiu peste el, ca să nu-l ardeți.

Dar timpul de copt să-l țineți la maxim, fiind cu miere și bicarbonat trebuie să se coacă mai mult decât checurile clasice.

Chec cu cafea și miere (de post) - Pas 7
Pas 8

Am făcut acest chec de 2 ori, prima dată nu am avut bicarbonat și am pus praf de copt. A ieșit complet altfel, bunicel dar nu a crescut foarte bine și a fost mai alb, îl vedeți în poză.

Deci mierea și bicarbonatul sunt obligatorii împreună!

Chec cu cafea și miere (de post) - Pas 8
Pas 9

Aici cu miere și bicarbonat - vedeți și culoarea mai maronie specifică copturilor cu miere, este și mai crescut decât cel cu praf de copt.

Lăsați să se răcorească bine apoi serviți.

Poftă Bună!

Chec cu cafea și miere (de post) - Pas 9

Găsiți acum rețetele voastre preferate și în cartea noastră Top 50 rețete Pas cu Pas, prima carte din România cu rețete prezentate detaliat cu POZE pe PAȘI, un adevărat ghid vizual simplu de urmat în timpul procesului de gătire.

Cartea se găsește în librăriile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.

Click aici!

Cantitate: 1 kg (1 chec mediu)
Timp de preparare: 45 min
Dificultate: usor
Timp total de pregătire: 15 min
Data publicării:
Notă: 5 (4 voturi)

Vrei să primești rețetele noi pe email?

Comentarii

Top 10 comentarii din totalul de 18

CristinaŢurcanMihail175
Cristina Ţurcan Mihail (CristinaŢurcanMihail175) 29 Jun 2022, 16:42

Mierea nu este vegană, scrieți de post că ar fi mai corect

SilviaGeaninaSandu955
Silvia Sandu (SilviaGeaninaSandu955) 16 Nov 2019, 10:49

Eu știu ca mierea dezvolta toxine când este preparata termic. Nu doresc să folosesc în rețetă. Cu ce o pot înlocui?

lena
Elena (lena) Silvia Sandu (SilviaGeaninaSandu955) 16 Nov 2019, 17:51

Cu zahar sau alt sirop - de agave, etc.

MiaMia
MiaMia 07 Dec 2015, 14:48

Am incercat reteta asta si a iesit delicios. Am pus caise uscate, papaya, stafide si nuca. Data viitoare mai incerc si cu alte fructe. Mai ca-mi vine sa fac si de Craciun chec-ul, chiar daca e de post.

Ma bate gandul sa mai fac o icnercare si sa inlocuiesc cafeaua cu lapte de migdale/soia/orez. N-ar avea de ce sa nu iasa bun.

dir
dir 17 Jun 2015, 19:28

E prima reteta de pe site care nu prea mi-a iesit (am testat vreo cateva, mai mult de 10 sigur). In poza nu arata rau, dar a crescut foarte putin (din aceeasi punga de bicarbonat am folosit si la alte retete, cred ca-i bun); dupa vreo 40 minute scobitoarea a iesit curata, insa respectand indicatiile l-am acoperit cu folie, pentru ca de obicei se potrivesc la cuptor timpii recomandati, nu s-a ars deasupra, ci pe marginile si fundul tavii - l-am decupat ca urmare. Reteta nu-i pentru indemanarea mea. Cei care sunteti noi pe site sa nu va lasati fals dezamagiti, incercati si alte retete, n-o sa va para rau; da' poate ca voua o sa va iasa si asta.  

Poza mea pentru rețetă:
Nota mea pentru rețetă:
Housewife
Housewife 31 Mar 2015, 09:46

excelent! cel mai bun chec de post pe care l-am facut si/sau mancat pana acum.  nu mi-as fi inchipuit vreodata ca un chec poate reusi fara ulei sau alt fel de grasime.

Ioana

Poza mea pentru rețetă:
Nota mea pentru rețetă:
geani
geani 01 Nov 2013, 13:41

Bun si checul de post. Sigur o sa mai fac.

Poza mea pentru rețetă:
bianca72
bianca (bianca72) 14 May 2013, 15:39

a iesit destul de bun dar cred ca era si mai bun cu ulei sau ceva grasime(ulei,unt,margarina)

Poza mea pentru rețetă:
Nina-Andreea
Nina-Andreea 23 Apr 2013, 12:11

Ce frumos s-a făcut el, ca un vagonel! Mânca-l-ar mama!

Poza mea pentru rețetă:
Nina-Andreea
Nina-Andreea 23 Apr 2013, 12:09

Mie mi-a plăcut acest chec, cu toate că nu e așa pufos. Fără nuci, ori fructe uscate, ci doar cu bucăți de ciocolată!

Poza mea pentru rețetă:
liliaviscun
Lilia Viscun (liliaviscun) 26 Mar 2013, 23:34

nu m-am gindit niciodata la combinatzia dintre cafea shi miere, sa spun sincer am ramas placut surprinsa. Checul a ieshit pufos shi foarte aromat. credeam ca va fi foarte dulce, dar nu, e taman cum imi place. 
e foarte gustos, nu ezitatzi sa-l gatitzi!!!
iata shi poza: 

Poza mea pentru rețetă:
Nota mea pentru rețetă:
Arată toate comentariile