Cozonac de post cu Halva și Rahat

Cozonac de post cu Halva și Rahat

Unul din cele mai populare deserturi în această perioadă este cozonacul de post, chiar dacă este fără ouă și lactate vă asigur că are gust foarte bun și textura perfectă. Micul secret în această rețetă de cozonac de post este sucul de portocale - adaugă un plus de gust, aromă și culoare, de obicei lipsită la cozonacii fără ouă.

Puteți întotdeauna să-l faceți cu umplutură de nucă, rahat, stafide, mie mi s-a părut interesant să fie cu Halva și am ales Halvaua Feleacul combinată cu vanilie și cacao. Rahatul este absolut nelipsit la orice cozonac fac, ne place prea mult și ne conformăm cu această poftă...

Este important să înțelegeți că acea textură pufoasă a cozonacului depinde foarte mult de cantitatea făinii pe care o folosiți. Este o capcană să puneți făină mai multă ca să nu se lipească aluatul de mâini, și vă treziți cu un cozonac tare și dens. Recomandarea este să faceți mai bine un aluat moale și lipicios, vă învățați să-l manevrați cu mâinile unse cu ulei sau presărate cu făină - în acest caz cozonacul, chiar și cozonacul de post, va fi întotdeauna un succes!

Ingrediente

Suc natural de portocale
250 ml
   
Zahăr
3 linguri
   
Ulei
5 linguri
   
Sare
0.5 lingurite
   
Drojdie proaspătă
50 g
sau 25g drojdie uscată
Făină albă calitate superioară
400 g
   
Halva
200 g
   
Rahat colorat
200 g
sau orice altă umplutură vă place - nuci, gem, cacao, stafide, etc.
Esență de vanilie
1 lingurita
   

Pași de urmat

Pas 1

Măsurați cu un pahar 250ml din sucul de portocale, îl încălziți puțin pe aragaz sau la microunde și turnați în bolul unde vom face aluatul de cozonac.

Cozonac de post cu Halva și Rahat - Pas 1
Pas 2

În sucul cald (nu fierbinte!), adăugați 3 linguri de zahăr, 5 linguri de ulei, esența de vanilie și sarea - amestecați bine.

Cozonac de post cu Halva și Rahat - Pas 2
Pas 3

Acum sfărâmați drojdia cu mâinile și o puneți în bol.

Cozonac de post cu Halva și Rahat - Pas 3
Pas 4

Amestecați bine și lăsați 10 minute să facă o spumă ușoară.

Cozonac de post cu Halva și Rahat - Pas 4
Pas 5

Acum adăugați în bol 350g de făină și amestecați cu o spatulă până se leagă aluatul.

Dacă observați că este prea lichid sau moale, mai puneți încă puțină făină, dar încercați să o faceți treptat și câte puțin.

Cozonac de post cu Halva și Rahat - Pas 5
Pas 6

Eu de obicei presar făină pe masă și trec aluatul așa mai moale acolo, și abia acum îl frământ cu mâinile.

Adaug făină numai dacă este foarte lipicios și doar atât cât să nu se lipească rău de masă.

Cozonac de post cu Halva și Rahat - Pas 6
Pas 7

Nu îl frământ prea mult, cam 2-3 minute cât să fie uniform și ceva mai neted.

Cozonac de post cu Halva și Rahat - Pas 7
Pas 8

Îl trec înapoi în bolul presărat cu făină și las să crească vreo oră la cald și acoperit cu un prosop.

Cozonac de post cu Halva și Rahat - Pas 8
Pas 9

După acest timp trebuie să-și dubleze volumul.

Cozonac de post cu Halva și Rahat - Pas 9
Pas 10

Acum scoateți aluatul din bol și tăiați în 2 bucăți egale.

Cozonac de post cu Halva și Rahat - Pas 10
Pas 11

Pe fiecare din ele o mai frământați puțin pe masa presărată cu făină. Veți observa că devin și mai netede, uniforme.

Lăsați să se odihnească 10 minute pe masă.

Cozonac de post cu Halva și Rahat - Pas 11
Pas 12

Până se odihnește aluatul pregătiți umplutura - fiindcă am folosit Halva(marca Feleacul) pentru mine a fost simplu.

Altfel măcinați nucile (cam 300g), le amestecați cu cacao, apă sau gem, zahăr - toate după gust și preferințe.

Cozonac de post cu Halva și Rahat - Pas 12
Pas 13

Acum luați fiecare bilă de aluat și întindeți într-un dreptunghi mare (lungimea lui o reglați după dimensiunea tăvii de cozonac - trebuie să fie puțin mai mare).

Presărați fără milă halvaua fărâmițată și bucățele de rahat.

Cozonac de post cu Halva și Rahat - Pas 13
Pas 14

Și rulați cu atenție.

Cozonac de post cu Halva și Rahat - Pas 14
Pas 15

La fel întindeți, umpleți și rulați a 2-a bilă de aluat.

Împletiți cele 2 rulade în formă de cozonac.

Cozonac de post cu Halva și Rahat - Pas 15
Pas 16

Mutați cozonacul astfel format într-o tavă de chec/cozonac, așternută cu hârtie de copt, acoperiți cu un prosop și lăsați să crească la temperatura camerei.

Eu las de obicei cam 1 oră, sau până își dublează volumul, depinde și de calitatea drojdiei, temperatura camerei, etc.

Cozonac de post cu Halva și Rahat - Pas 16
Pas 17

Cam așa a crescut acum și merge direct în cuptorul preîncălzit la 160 de grade timp de 45-60 de minute.

Cozonac de post cu Halva și Rahat - Pas 17
Pas 18

Periodic verificați modul în care se rumenește cozonacul, dacă observați că este cam maro dar încă nu au trecut cele 45-60 de minute, îl acoperiți cu o bucată de folie de aluminiu.

Timpul de coacere trebuie să fie minim 45 de minute, nu vă grăbiți să-l scoateți pentru că este destul de mare și trebuie să se facă bine înăuntru.

Cozonac de post cu Halva și Rahat - Pas 18
Pas 19

După cuptor eu îl las de obicei vreo 30 de minute în tavă și îl acopăr cu prosop - să se aburească puțin - coaja va deveni mai moale și mai fragedă.

Cozonac de post cu Halva și Rahat - Pas 19
Pas 20

După acest timp îl scoateți din tavă, înveliți într-un prosop și lăsați să se răcească complet - dacă aveți răbdare :)

Cozonac de post cu Halva și Rahat - Pas 20
Pas 21

Tăiați cu un cuțit subțire și bine ascuțit pentru felii perfecte și savurați!

Poftă Bună!

Cozonac de post cu Halva și Rahat - Pas 21

Găsiți acum rețetele voastre preferate și în cartea noastră Top 50 rețete Pas cu Pas, prima carte din România cu rețete prezentate detaliat cu POZE pe PAȘI, un adevărat ghid vizual simplu de urmat în timpul procesului de gătire.

Cartea se găsește în librăriile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.

Click aici!

Cantitate: 1 kg (1 cozonac de mărime medie)
Timp de preparare: 60 min
Dificultate: mediu
Timp total de pregătire: 120 min
Data publicării:
Notă: 5 (1 voturi)

Vrei să primești rețetele noi pe email?

Comentarii

MariTer265
Mari Ter (MariTer265) 03 Dec 2018, 21:28

25g drojdie uscata este foarte multa.1 pachet de 7 g drojdie uscata este similar cu 25 g drojdie proaspata.Deci ar trebui 2 pachete =14 g.O sa fac reteta cu siguranta.Multumim Lena!

lena
Elena (lena) Mari Ter (MariTer265) 03 Dec 2018, 21:29

Depinde de marca, dar puneti cum credeti ca este bine.

StelaRusu330
Stela (StelaRusu330) 06 Dec 2018, 11:01

Foarte bun cozonac de post! Mulțumim mult pentru rețetă!!!

Poza mea pentru rețetă:
Cretu Alina
Cretu Alina 04 Feb 2020, 13:07

Se poate cu suc din magazin Naturalis?

lena
Elena (lena) Cretu Alina 04 Feb 2020, 13:10

Sigur.

Cretu Alina
Cretu Alina Elena (lena) 04 Feb 2020, 13:12

Reteta e pentru un singur cozonac?se poate de dublat?multumesc!

lena
Elena (lena) Cretu Alina 04 Feb 2020, 13:13

Da, si da.

Elena
Elena 29 Mar 2020, 16:41

Receta pentru aluat e perfecta, foarte gustos is aromatic. Ca umplutura am folosit mere si nuca. Multumesc!

Poza mea pentru rețetă:
Nota mea pentru rețetă: