Cozonac de post
După ce am făcut plăcintă cu mere de post mi-a rămas o bucată de aluat, am zis într-o glumă hai să încerc să fac cozonac din ea. Bineînțeles că nu aveam ingrediente pentru umplutură și am făcut după metoda mamei mele - cu scorțișoară și zahăr. Am fost foarte surprinsă de rezultat - mi-a ieșit un cozonac foarte pufos, aromat și fraged.
Am zis să fac acum și cozonac cu umplutură de nuci+mac+cacao - rezultatul a fost la fel de bun.
O singură remarcă, pentru a avea un cozonac pufos și bun, în primul rând să-l lăsați să crească bine înainte de a-l pune în cuptor; și a doua chestie - după ce îl scoateți să-l lăsați să se răcească f.bine, chiar o noapte ar fi perfect. Eu le fac seara și le tai abia a 2-a zi dimineața.
Atenție! Nu voi da aici pașii de preparare a aluatului, îl găsiți la Rețeta de plăcintă cu mere de post. Jumătate din acele ingrediente pentru aluat vă ajung pentru a face 2 cozonaci medii.
Ingrediente
●
Mac
100 g
îl măcinați prin râșnița de cafea
●
Zahar pudra
150 g
puneți după gust, vă recomand să faceți mai dulce umplutura
●
Rahat pentru cozonaci
100 g
●
Scortisoara
1 lingura
pentru umplutura de scorțișoară
●
Zahar
6 linguri
pentru umplutura de scorțișoară
●
Infuzie dulce de ceai negru
100 ml
pentru a se rumeni mai frumos
Urmărește-ne pe rețelele de socializare pentru a nu rata rețetele noi și alte noutăți!
Pași de urmat
Pas 1
Preparați aluatul după Rețeta de plăcintă cu mere de post. Aveți grijă la cantități, jumătate din acele ingrediente vă ajung pentru 2 cozonaci medii.
Deci ați luat jumătate din acel aluat și îl împărțiți în 2 bile egale - fiecare pentru un cozonac.
Apoi le mai împărțiți încă în 2 bile - în total vor fi 4 mai mici. Le frământați puțin și lăsați 10 min să se odihnească.
Pas 2
În acest timp se pregătește umplutura de cacao.
Macul se macină uscat prin râșnița de cafea, sau printr-o râșniță specială pt mac și nuci.
Oricum, dacă nu aveți mac, puneți cantitate dublă de nucă.
Pas 3
Nucile se mărunțesc bine și se adaugă la mac.
Pas 4
Apoi adăugați cacao și zahăr pudră, amestecați bine toate ingredientele.
Pas 5
Și ultimul pas aici, adăugați câte puțină apă caldă și amestecați până vă iese umplutura ca o cremă mai groasă. Aveți grijă să nu turnați multă apă din prima, ca să nu fie prea lichidă crema.
Pas 6
Întindeți una din cele 4 bile de aluat într-o foaie subțire ovală sau dreptunghiulară. Ungeți foaia cu câteva linguri de cremă de cacao (aveți grijă să nu fie prea multă, va face cozonacul mai greu pe multă umplutură).
Tăiați rahatul felii subțiri și îl puneți peste umplutura de cacao și rulați foaia de aluat.
Pas 7
În așa fel faceți 2 rulade de aluat cu cremă de cacao. Le împletiți între ele pentru a forma un cozonac frumos.
Pas 8
Pentru a face cozonacul cu scorțișoară - întindeți foile de aluat în formă ovală. Presărați câte jumătate de lingură de scorțișoară pe foaie și câte 3 linguri de zahăr pe fiecare. Cu degetele uniformizați și amestecați puțin scorțișoara cu zahăr. Apoi rulați foaia - în așa fel faceți 2 rulade și le împletiți între ele pentru a forma cozonacul.
După mine acesta a fost mai aromat și mai pufos, pentru că umplutura mai multă de obicei mai ține de creșterea cozonacului. Aici ingredientele sunt puține, dar foarte potrivite.
Pas 9
Cozonacii astfel formați le puneți în tăvi de chec/cozonac unse cu puțin ulei. Le puneți la un loc cald și ferit de curenți de aer să crească bine. Ar trebui să-și dubleze volumul înainte să le puneți la cuptor.
Pas 10
După ce au crescut le ungeți cu infuzia dulce de ceai negru, pentru a se rumeni uniform și frumos.
Le dați la cuptor la 180-200 de grade. Când se rumenesc, scădeți temperatura cuptorului (aproximativ 150 grade) și mai lăsați 15 min să se coacă bine cozonacii.
Pas 11
După ce s-au copt îi scoateți din cuptor, le ungeți din nou cu infuzie de ceai și lăsați 10-15 min în tăvi.
Pas 12
Apoi le scoateți atent din tavă, puneți pe un fund și acoperiți cu un prosop până se răcesc complet - perfect este să le lăsați 8-10 ore, de obicei le fac seara și dimineața le tai.
Pas 13
Aici o secțiune de la cozonacul cu scorțișoară.
Pas 14
Și aici alta de la cel cu cacao, nucă și mac.
Merg perfect cu lapte, ceai, sau altă băutură preferată.
Poftă Bună!
Cantitate:
1 kg
(2 cozonaci medii)
Timp de preparare:
120 min
Dificultate:
mediu
Timp total de pregătire:
120 min
Data publicării:
Notă:
5 (5 voturi)