Palmieri sau Urechi de Elefant

Palmieri sau Urechi de Elefant

Datorită Sofiei mele a pornit aventura cu această rețetă de palmieri crocanți și foietați, a citit într-o carte despre niște biscuiți urechi de elefant pe care le mânca o fetiță, m-a întrebat ce sunt și dacă putem face și noi. M-am pus pe treabă și am realizat repede aluatul meu foietaj minune, puteți să cumpărați și din comerț, dar eu am mers pe varianta mai sigură și sănătoasă mai ales că efortul este destul de mic.

Dacă nu știați, palmierii sau biscuiții urechi de elefant sunt același preparat, este foarte simplu de făcut și are mare succes la copii. Chiar și Maria noastră, care nu este mare fan dulciuri (nu are poftele standard ale unui copil :), a mâncat 2 bucăți una după alta.

Rețeta este foarte adaptabilă, puteți adăuga în zahărul de umplutură - cacao, nuci, nucă de cocos, scorțișoară, mac, stafide, merișoare și atunci variați aromele după placul vostru și al copiilor. Mie îmi plac și așa simpli, cu miros de unt și zahăr caramelizat, păcat că doar i-am mirosit!

Ingrediente

Aluat foietaj
400 g
cumpărat sau făcut de casă, aveți link-ul în primul pas la rețeta rapidă folosită de mine!
Zahar
6 linguri
eu am folosit zahăr brun, puteți pune și zahăr de cocos, sau altul care vă place
Unt
20 g
să fie moale, la temperatura camerei
Scortisoara macinata
1 lingurita
sau cacao, nuci mărunțite, nucă de cocos, mac, stafide, merișoare, etc

Pași de urmat

Pas 1

Așa cum vă spuneam mai sus, eu prefer să nu cumpăr aluatul de foietaj din comerț dar să-l fac singură după rețeta rapidă și faină pe care am postat-o nu demult pe site - este aici.

De obicei îl tai în 2 jumătăți și fiecare după ce o întind este cam de dimensiunea foietajului din comerț. Aici am folosit doar o jumătate, cealaltă o puteți congela sau pregătiți cantitate dublă de palmieri, că sunt prea buni :)

Palmieri sau Urechi de Elefant - Pas 1
Pas 2

Am presat aluatul cu mâinile ca să-i dau forma unui dreptunghi mai mic.

Palmieri sau Urechi de Elefant - Pas 2
Pas 3

Apoi l-am întins într-o foaie dreptunghiulară de 20x30cm și cam 3-4mm grosime.

Bineînțeles nu uitați să mai puneți făină sub aluat în timp ce lucrați cu făcălețul.

Dacă aveți aluat foietaj din comerț îl folosiți ca atare, nu îl mai întindeți.

Palmieri sau Urechi de Elefant - Pas 3
Pas 4

Îl ungeți pe toată suprafața cu puțin unt moale.

Palmieri sau Urechi de Elefant - Pas 4
Pas 5

Presărați un strat uniform de zahăr, cam 4-5 linguri plus orice arome vă plac și dacă doriți - scorțișoară, cacao, nuci mărunțite, nucă de cocos, mac, stafide, merișoare, etc.

Palmieri sau Urechi de Elefant - Pas 5
Pas 6

Recomand să rulați aluatul din latura mai scurtă a dreptunghiului - palmierii sunt mai frumoși dacă au mai multe straturi rulate.

Deci rulați foaia de aluat până la jumătate.

Palmieri sau Urechi de Elefant - Pas 6
Pas 7

Rulați și cealaltă latură spre mijloc.

Palmieri sau Urechi de Elefant - Pas 7
Pas 8

Întoarceți aluatul rulat invers, cu partea netedă în sus și îl tăiați în felii de 1cm grosime.

Palmieri sau Urechi de Elefant - Pas 8
Pas 9

Aranjați aceste felii în tava de cuptor, neapărat așternută cu hârtie de copt!

Puțin le desfaceți cu degetele și ușor presați să aibă forma cât mai corectă.

Palmieri sau Urechi de Elefant - Pas 9
Pas 10

Deasupra mai presărați puțin zahăr, acesta se va topi și carameliza după coacere, deci este exact ce ne trebuie :)

Palmieri sau Urechi de Elefant - Pas 10
Pas 11

Puneți tava în cuptorul preîncălzit la 180 de grade pentru 20-25 de minute, până palmierii se rumenesc frumos și ușor se caramelizează deasupra.

Apoi lăsați să se răcească bine în tavă.

Palmieri sau Urechi de Elefant - Pas 11
Pas 12

Sunt minunați, crocanți, aromați - și tati, și copiii le-au savurat cu mare poftă.

Sunt ca un fel de biscuiți, dar mai simplu de modelat și realizat.

Poftă Bună!

Palmieri sau Urechi de Elefant - Pas 12

Gasiti acum retetele voastre preferate si in cartea noastra Top 50 retete Pas cu Pas, prima carte din Romania cu retete prezentate detaliat cu POZE pe PASI, un adevarat ghid vizual simplu de urmarit in timpul procesului de gatire.

Cartea se gaseste in libariile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.

Click aici!

Cantitate: 12 buc
Timp de preparare: 40 min
Dificultate: usor
Timp total de pregătire: 15 min
Data publicării:
Notă: 5 (1 voturi)

Vrei să primești rețetele noi pe email?

Comentarii

Ekaterinka
Ekaterinka 08 Oct 2019, 21:21

Cam stranie combinație între aluatul sărat și rezultatul final..sarato-dulce și totul cu gust de scorțișoară..mă gândeam să pun data viitoare mai putina sare,va influența cu ceva frăgezimea aluatului?

Poza mea pentru rețetă:
lena
Elena (lena) Ekaterinka 08 Oct 2019, 21:24

Aluatul meu nu este foarte sarat, dupa gustul nostru(cel original avea dublata cantitatatra de sare), dar puteti regla dupa gust, nu influenteaza textura nicicum😉

liliaviscun
Lilia Viscun (liliaviscun) 16 Oct 2019, 15:47

Uau,uau și iarași uau! Eram sigură că am greșit rețeta de aluat, însă rezultatul îl vedeți și voi. Nici nu se compară cu cel din comerț! Mulțumesc mult pentru rețetă și sfaturi!

Poza mea pentru rețetă:
Nota mea pentru rețetă:
DanielaLiliana384
Daniela Liliana (DanielaLiliana384) 22 Jan 2020, 11:07

Bună ziua domna Lena ați avut la sectiunea prajituri  mai demult reteta prajituri ochelari  sau ochi de pisică.Acum nu o mai găsesc .Imi puteți spune unde aș putea să o găsesc .Am făcut-o și era nemaipomenit de bună, dar din pacate nu am salvat-o  iar acum nu o mai găsesc.Mulțumesc.