Aluat dospit rapid

Aluat dospit rapid

Un aluat de care m-am indragostit din prima, si deja il folosesc cu succes la multe retete de chifle dulci - cu stafide, cu mac, scortisoara.

Este foarte asemanator cu aluatul de la Pirojki cu cartofi - nu este lipicios, se modeleaza bine - va recomand neaparat sa-l incercati.

In varianta de post puneti lapte de soia.

Ingrediente

Lapte
1 pahar
aici pahar de 300ml
Ulei de floarea soarelui
1 pahar
Zahar
2 linguri
Sare
0.25 lingurite
Drojdie uscata
11 g
sau 42g de drojdie proaspata
Faina alba calitate superioara
400 g
Praf de copt
10 g
1 plic

Pasi de urmat

Pas 1

Intr-o cratita incalziti laptele, uleiul, sarea si zaharul. Aveti grija sa nu fie prea fierbinte.

Aluat dospit rapid - Pas 1
Pas 2

Turnati amestecul intr-un bol, adaugati drojdia si amestecati bine cu un tel.

Aluat dospit rapid - Pas 2
Pas 3

Adaugati faina si praful de copt.

Aluat dospit rapid - Pas 3
Pas 4

Amestecati cu o spatula sau lingura - trebuie sa va iasa un aluat moale si putin lipicios chiar.

Daca il faceti prea tare, aluatul nu va creste bine.

Aluat dospit rapid - Pas 4
Pas 5

Dupa asta mai framantati putin aluatul pe masa presarata cu putina faina - cam 1 minut de framantare.

Apoi il puneti inapoi in bol. Pentru o dospire mai rapida puneti bolul intr-o oala mai mare cu apa fierbinte.

Aluat dospit rapid - Pas 5
Pas 6

Acoperiti cu capac sau prosop si lasati asa 30 minute.

Aluat dospit rapid - Pas 6
Pas 7

Vedeti ce frumos si repede creste in acest timp.

Aluat dospit rapid - Pas 7
Pas 8

Framantati aluatul pe masa presarata cu putina faina si lasati sa se odihneasca 10 minute.

Aluat dospit rapid - Pas 8
Pas 9

Si apoi il taiati si modelati cum va trebuie.

Pofta Buna!

Aluat dospit rapid - Pas 9

Gasiti acum retetele voastre preferate si in cartea noastra Top 50 retete Pas cu Pas, prima carte din Romania cu retete prezentate detaliat cu POZE pe PASI, un adevarat ghid vizual simplu de urmarit in timpul procesului de gatire.

Cartea se gaseste in libariile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.

Click aici!

Cantitate: 500 g
Timp de preparare: 30 min
Dificultate: usor
Timp total de pregatire: 10 min
Data publicarii:
Nota: 5 (4 voturi)
Colectii: Aluaturi

Vrei sa primesti retetele noi pe email?

Comentarii

lyly
liliana (lyly) 22 Nov 2012, 17:55

Pot sa-l folosesc si la placinte?  

Anisoara89
Ana Cozonac (Anisoara89) 23 Nov 2012, 13:57

Buna Lena, iata chiar acuma am facut aluatul asta, si a crescut, l-am fframintat inca o data si il astept sa se odihneasca, dar am impresia ca este prea uleios... asa trebuie sa fie? si la mine a mers cam 500-600gr de faina.  mi-i frica ca daca fac chiflele celea dulci cu stafide si acolo inca mai adaugi unt o sa fie mult prea grase...nu? spune-mi te rog daca asa trebuie sa fie, cit inca nu am facut chiflele ca sa stric tot, poate ceva nu am facut cum trebuie   merci

Valentine
Valentina Botezatu (Valentine) 23 Nov 2012, 18:45

Buna, fac si eu diferite aluaturi... il incerc si pe acesta, seamana un pic cu aluatul pn beleasuri (placinte rusesti cu carne).

Dar nu ai specificat cand pui uleiul, banuiesc ca la urma...

Anisoara89
Ana Cozonac (Anisoara89) 23 Nov 2012, 19:45

uleiul e chiar la inceput impreuna cu laptele, zaharul si sarea

Valentine
Valentina Botezatu (Valentine) 24 Nov 2012, 07:59

ms, nu am atras atentia, ca eu de obicei il pun la urma la aluat, ca sa se ia bine de pe cratita de unde il framant.

Multumesc inca o data!

karo
karo 24 Nov 2012, 17:48

Buna Lena. Si eu am incercat astazi reteta aceasta si, sincer...este un aluat bunicel, dar mult prea uleios.La cantitatea laptelui ai specificat 1 pahar(300 ml) dar la ulei....un pahar...ce inseamna? Tot 300 ml?Si referitor la cantitatea de faina..si la mine, ca si la Anisoara a intrat mai mult de 400 gr...banuiesc ca din cauza cantitatii de ulei..prea mult.Nici coca nu a avut acelasi aspect cu cea postata de tine in poza...Oricat am framantat si am lasat la odihnit a avut un aspect "zgrunturos", nu a iesit neteda ca a ta. Spune-mi te rog, unde am gresit??Multumesc!

lena
Elena (lena) karo 24 Nov 2012, 18:34

Karo, aluatul este bun - l-am facut de multe ori si doar o singura data mi s-a parut ca este mai uleios, dar a iesit bun - la copt se regleaza lucrurile, depinde ce ai facut cu el mai departe.

Am mentionat la inceput, la primul ingredient ca paharul meu aici in reteta are 300ml, deci peste tot unde mentionez mai departe, acelasi pahar folosesc.

Aspectul de coca cu cocoloase, ai pus prea multa faina - eu mentionez in reteta ca desi aluatul vi se pare moale, nu adaugati prea multa faina, aluatul se intareste si nu mai puteti sa-l aduceti la o stare normala.

Reteta am aratat-o si la Atelier, nu a fost nimic extraordinar, a iesit chiar si in conditii de stres cu 40 de persoane in sala - multa atentie la detalii si ceva experienta.  Nu era s-o pun pe site daca era gresit ceva, aveti incredere

MAMI DE PITICI MICI
MAMI DE PITICI MICI 27 Nov 2012, 09:31

Draga Lena, au trecut cateva zile de cand ai postat reteta si normal, am incercat-o. A fost prima reteta de-a ta care nu mi-a iesit cu desavarsire : nu s-a incorporat uleiul, aluatul grunjos si faramicios... a fost imposibil sa-l intind si sa fac ceva, Dar nu m-am descurajat. Am vazut apoi ca si alte fete au patit la fel si am stat sa ma gandesc ce am gresit. Si brusc, am realizat ca ceea ce obtinusem semana intru-catva cu aluatul de la eclere (eu folosesc un aluat oparit) si.... bingo! Concluzia mea a fost ca am incalzit laptele si uleiul prea mult, astfel ca faina s-a oparit si nu a mai iesit ce trebuia. Azi am reluat operatiunea, insa am lasat laptele pe foc numai cat sa se dezmorteasca (cam la temperatura camerei) si folosind aceeasi punga de faina, acelasi zahar, aceeasi drojdie, rezultatul a fost 100% diferit _ a iesit excelent si acum am la cuptor primii fluturasi cu stafide, iar pe masa asteapta rulourile cu mac. Asadar nu reteta are ceva gresit, ci noi nu facem unul din pasi asa cum trebuie. Bafta tuturor si perseverati. O sa va iasa!

lena
Elena (lena) 27 Nov 2012, 11:07

O, ce ma bucur de acest comentariu - cand eu stiu ca trebuie sa fie ceva minunat si cand nu va iese am emotii. Sigur va fi util la toata lumea, multumesc si sa aveti pofta buna!

merryy4ever
merryy4ever 02 Dec 2012, 13:07

Buna lalena,acum m-am  apucat de aluat,e pus la crescut la caldurica ,o sa incerc sa fac combinatia de unt cu usturoi ,siparmezan si pe deasupra uns cu ou si mac.sper sa iasa combinatia ,si cred sigur ca o sa iasa nu vad de ce nu ar iesi.revin cu produsul finit.si va dau de veste.

maria2006
maria2006 23 Dec 2012, 14:12

buna ziua Lena.am si eu o mica problema..nefiind o bucatareasa in toata regula eu nu am cantar de bucatarie,iar dupa ce m-am apucat de aceasta reteta am realizat ca am drojdie luata la kilogram si nu pot sa imi dau seama cata sa pun 11grame:adika?cam cata?eu locuiesc in Grecia iar astia nu au in supermarket drojdie proaspata si am reusit sa gasesc la un cuptor de paine insa la kilogram :(am nevoie de un raspuns astazi daca se poate si esti draguta.multumesc mult

lena
Elena (lena) maria2006 23 Dec 2012, 14:18

Pune drojdia cam cat o nuca mai mare - daca este proaspata, si 2 linguri daca este uscata.

maria2006
maria2006 23 Dec 2012, 14:24

multumesc mult de tot .sper sa imi iasa cum eu fug de aluaturi de fel...:)).chiar acum ma apuc de el

ioanaaf
Ioana (ioanaaf) 23 Mar 2013, 09:54

well.. laptele trebuie sa fie doar caldut.. (ca lapticul pe care-l dai unui bebe, sa nu te arda cand il testezi pe incheietura mainii :))) sa fie doar putin caldut..) 

aluatul meu e pe calorifer, eu pe calorifer pun aluatele sa creasca.. a crescut taaaaaaaaaaaare bine, imediat ne apucam de treaba :-)

allynushyc
alina (allynushyc) 08 Jun 2013, 23:17

Buna, Lena! am descoperit site-ul tau de cateva zile si deja am o lista intreaga cu ce sa prepar sapt. asta printre care si aluatul acesta doar ca am o problema. Nu pot consuma nici un fel de lapte din motive medicale si as avea o intrebare daca pot inlocui laptele cu apa minerala sau sifon? mai iese bun aluatul asa?

tanicelu
tanicelu 10 Jun 2013, 13:31

poate ma repet, dar se poate de inlocuit cu apa, unt sau mai stiu eu?

lena
Elena (lena) tanicelu 10 Jun 2013, 17:23

Nu se poate.

tiki
tiki 22 Sep 2013, 11:20

Buna Lena. Cum eu sunt vesnic in criza de timp de parca eu as avea 10 copii, ce zici daca fac aluatul Cand am putin timp ( ???) si il congelez ca sa-l am pentru....e bine? Se poate? Pupici si te astept.

lena
Elena (lena) tiki 23 Sep 2013, 13:02

Mmm, nu stiu - o sa-ti ia mai mult timp sa-l decongelezi si incalzesti(sa se reanimeze drojdia) decat sa-l prepari proaspat.

Eu congelez mai mult aluaturile pt tarte si cel de foietaj.

Nastia
Nastia 20 Oct 2013, 12:52

Buna....am o intrebare...se poate de inlocuit laptele cu chefir?

lena
Elena (lena) Nastia 20 Oct 2013, 16:28

Cred ca ai putea, eu fac acelasi aluat dar cu kefir la reteta de pirojki cu cartofi si iese fraged.

Una
Alexandra (Una) 29 Oct 2013, 22:04

Din pacate nu mi-a iesit nici mie acest aluat, a trebuit sa il arunc.. Aceeasi problema care a intampinat-o si alte fete de aici care au incercat sa-l faca. Offf, mi-e asa ciuda! 

Danutzica
Danutzica 13 Dec 2013, 13:30

Salut, aluatul meu a crescut frumos dar nu e foarte maleabil, parca se rupe cind il framinti. Cum crezi, din ce cauza?

MC

lena
Elena (lena) Danutzica 13 Dec 2013, 14:08

Faina ar fi cea mai probabila cauza, sau l-ai framantat cam tare.

Luri
Luri 22 Feb 2014, 16:05

Greu m-am hotarat sa incerc acest aluat. Citind comentariile de mai sus, nu indrazneam sa ma apuc desi lucrez des cu aluaturi. Dar asa cum spun cateva fete, intr-adevar este prea uleios. Cred ca depinde de faina. Eu am respectat reteta intocmai si era foarte uleios. Dar l-am putut lucra. Am facut inimioare si fluturasi, le-am asezat in tava insa..dezastru! Peste 10 min, cand ma uit in cuptor, totul se pleostise intr-o mare de aluat. Pe ici pe colo se mai vedeau cateva forme. Deoarece cuptorul meu e mic, le-am copt in doua ture iar a doua oara am adaugat faina la aluat si am marit temperatura la cuptor. A fost ceva mai bine insa totusi...cand mananci una, ai degetele foarte uleioase. Dupa parerea mea, depinde de faina. Data viitoare voi pune jumatate din cantitatea de ulei

doina123
doina123 03 Mar 2014, 11:40

Buna, eu am facut acest aluat pt invirtite, si primele mi-au iesit bune, urmatoarele insa deja crapau cand le invirteam ... era prea dospit aluatul cred , si din cauza prafului de copt se rupea aluatul ...in fine ...mi-a zis o vecina ca pt invirtite nu trebuie framantat cu lapte si nici praf de copt de pus ...o sa incerc data viitoare ...in rest a iesit bine eu cred, mai ales ca am facut pt prima data invirtite cu umplutura de brinza , varza murata carne ...poate postati si o receta pt aluat dospit dar anume pt placinte si invirtite? mersi mult. succes tuturor la copt ... 

doina123
doina123 03 Mar 2014, 11:40

Nota mea pentru reteta:
jemiha
jemiha 14 Mar 2014, 16:22

Este un aluat extraordinar de simplu,mi-a iesit din prima si fac si niste placinte foarte bune,iar dupa coacere nu se intareste,multumesc de reteta

Rusu Elena
Rusu (Rusu Elena) 28 Mar 2014, 10:40

Este un aluat dospit minunat! Mi-a reusit din prima incercare si vreau sa spun ca il fac in fiecare saptamina. Sotul meu vine mai devreme de la servici cind stie ca acasa il asteapta fluturasii sau inimioarele cu mac si stafide! Multumesc Lena pentru toate recetele tale. Jumatate din ele le-am realizat si toate, absolut toate au fost de nota 10! Cunoscutii, rudele ma considera o gospodina desavirsita in mare parte datorita tie! 

Natalii
Nata F (Natalii) 20 Oct 2014, 03:47

Lena, buna. Pot sa pun ulei de masline - in loc de ulei de floarea soarelui ?  

si inca o intrebare:

Cite linguri sau lingurite de drojdie praf sa pun ? Nu stau in Europa .... si aici numai drojdie praf este...

multumesc

Nota mea pentru reteta:
lena
Elena (lena) Nata F (Natalii) 20 Oct 2014, 12:25

Cred ca poti si ulei de masline.

Drojdia praf=drojdie uscata, vezi lista de ingrediente pt cantitate.

Candy80
Candy80 06 Dec 2014, 03:14

salut Lena .eu am facut aluatul pas cu pas asa cum ai scris tu si mia esit perfect,, vrau sa zic la toate fetele care nu liau esit ca ceva au gresit ,cum ar fi sa incalzesti laptele prea tare ,,,ca drojdia , daca se dizolva in ceva fierbinte deja nu creste ,drojdia nici odata nu se dizolva in fierbinte.

Candy80
Candy80 06 Dec 2014, 03:14

Carmen Silvia
Carmen Silvia 16 Nov 2015, 18:20

foarte bun acest aluat ! am facut super melci si flori, fundite ! mai bun ca la patiserie.

Nota mea pentru reteta:
Issa
Issa 16 Nov 2015, 22:22

Buna vreau in primul rand sa multumesc tuturor pentru comentarii, intr-adevar ajuta mult si cu toate ca citisem si analizand am incercat sa fac si eu acest aluat dar cu parere de rau am gresit la pasul cu laptele si uleiul, am stricat aluatul si l-am aruncat sincer imi venea sa plang. Dar cum zicea si MAMI DE PITICI MICI nu ma las dezamagita si nici nu ma las batuta am incercat inca o data si am fost foarte atenta la incalzirea laptelui si al uleiului pasul acesta e important, debia debia sa fie caldut ca sa ai rezultatul aluatului perfect si iata poza ce mi-a iesit

Poza mea pentru reteta:
Issa
Issa 16 Nov 2015, 22:25

Nu va dezamagiti ci mai incercati analizand cu atentie orice pas. Mersi Lena pentru bunatatile aromate si foarte gustoase si merita incercata chiar daca din prima nu iese la toti

yapsih
yapsih 25 Apr 2016, 21:44

De fiecare data imi iese perfect! Multumesc!

SilviaTarlev632
Silvia Tarlev (SilviaTarlev632) 21 Jul 2016, 11:07

Salut!trebuie de pus si drojdie si praful de copt?

lena
Elena (lena) Silvia Tarlev (SilviaTarlev632) 21 Jul 2016, 11:58

Da, puneti ambele.

alina50
alina50 10 Nov 2016, 09:48

Buna ,draga Lena ,am făcut acest aluat in mare graba si stres marți dar nu sa incorporat uleiul😌 ,nu a crescut .... dar nu m-am descurajat știind ca totul e din vina mea!😚Astăzi i-l fac din nou si sunt sigura ca o sa-mi iasă 😉 Spune-mi te rog dacă pot sa folosesc acest aluat si la trandafirii cu mere in loc de foietaj din comerț?

lena
Elena (lena) alina50 10 Nov 2016, 10:11

Da, cred ca merge si la trandafiri, multa bafta!

TodorMihaela182
Todor Mihaela (TodorMihaela182) 11 Apr 2017, 16:26

Buna e a doua oară când fac aluatul și dau greș îmi este aluatul prea ,,uleios,,cu ce greșesc?Am pus că 200ml de ulei la 300ml de lapte și 400de faina cum în rețetă era un pahar eu atât am pus e mult?

lena
Elena (lena) Todor Mihaela (TodorMihaela182) 11 Apr 2017, 16:55

Trebuie 400g de faina, nu 400ml, cum ati pus anume?

TodorMihaela182
Todor Mihaela (TodorMihaela182) Elena (lena) 26 Apr 2017, 17:18

Cred că am pus un pahar de faina o să îl refac a treia oară sper sa fie cu noroc multumesc

DanielCristianMarin774
Daniel Cristian Marin (DanielCristianMarin774) 12 Sep 2017, 03:21

Merge  si  fara    praf  de copt

AllaMoraruMunteanu403
Alla Munteanu (AllaMoraruMunteanu403) 31 Mar 2020, 00:34

Buna, as vrea sa fac acest aluat dar nu pot sa inteleg cum poate sa iasa un aluat cu 300 ml lapte 200 ml ulei si doar 400 g faina, e prea putina. Nu este nici o greseala in receta? Daca zici cai corect asa, incerc. Sper sa nu arunc tot.

lena
Elena (lena) Alla Munteanu (AllaMoraruMunteanu403) 31 Mar 2020, 08:07

Am mentionat ca aluatul iese moale si putin lipicios, dar bineinteles puteti sa mai adaugati faina daca vedeti ca nu puteti sa-l lucrati. Datorita uleiului are alta textura.

AllaMoraruMunteanu403
Alla Munteanu (AllaMoraruMunteanu403) Elena (lena) 31 Mar 2020, 09:47

Ok. Multumesc. Incerc 🤗

ElenaRussu446
Elena Russu (ElenaRussu446) Alla Munteanu (AllaMoraruMunteanu403) 30 Jun 2023, 22:31

Salut, eu am pus 200 ml de ulei si tot o iesit uloios.....si deja adaug 90 ml si iese super copturile)