Ultima rețetă rapidă săptămâna asta, promit :)
De fapt, este încă o utilizare genială a metodei de incorporare a uleiului în lapte (folosită la Rețetele de cremă de ciocolată) - de data asta pentru a face o super maioneză - rapidă, delicioasă, ușoară.
Se poate face și cu lapte simplu, de vacă - sau în varianta de post cu lapte de soia - aici în poze am făcut chiar de post. Niciodată nu aș fi crezut că pot face așa o maioneză vegetariană simplă și mai bună la gust decât cea cu ouă. Singura regulă de respectat este să fie proporția de lapte-ulei de 1:2 și să fie de aceeași temperatură ambele.
În Rețeta Video am folosit 100 ml de lapte și 200 ml ulei.
În cana de la blender, sau un vas mai adânc, măsurați și turnați 1 pahar de lapte și 2 pahare de ulei.
Introduceți blenderul până la fundul vasului și îi dați drumul. Nu-l ridicați deloc vreo 1-2 minute, blendați pe loc.
Apoi încet-încet începeți să-l ridicați, tot încorporând de jos în sus uleiul și laptele.
Va ieși o emulsie care este încă ceva mai lichidă.
Adăugați zeama de lămâie și din nou mixați cu blenderul - veți observa cum maioneza imediat se mai îngroașă.
Puneți muștarul și sarea, blendați și mai potriviți după gust, dacă este nevoie.
Așa mi-a ieșit maioneza cu lapte de soia, cea cu lapte simplu iese puțin mai groasă.
Fiindcă este foarte pufoasă și ușoară la gust, merge folosită și ca un sos la orice chiftele vegetale, sau smântână de post.
Eu am zis că de alta nu mai fac de acum încolo - colesterol mai puțin, eforturi și ingrediente minime - în plus f. rapidă!
Poftă Bună!
Găsiți acum rețetele voastre preferate și în cartea noastră Top 50 rețete Pas cu Pas, prima carte din România cu rețete prezentate detaliat cu POZE pe PAȘI, un adevărat ghid vizual simplu de urmat în timpul procesului de gătire.
Cartea se găsește în librăriile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.