Ultima reteta rapida saptamana asta, promit :)
De fapt este inca o utilizare geniala a metodei de incorporare a uleiului in lapte(folosita la Retetele de crema de ciocolata) - de data asta pentru a face o super maioneza - rapida, delicioasa, usoara.
Se poate face si cu lapte simplu, de vaca - sau in varianta de post cu lapte de soia - aici in poze am facut chiar de post. Niciodata nu as fi crezut ca pot face asa o maioneza vegetariana simpla si mai buna la gust decat cea cu oua. Singura regula de respectat este sa fie proportia de lapte-ulei de 1:2 si sa fie de aceeasi temperatura ambele.
In Reteta Video am folosit 100ml de lapte si 200ml ulei.
In cana de la blender, sau un vas mai adanc, masurati si turnati 1 pahar de lapte si 2 pahare de ulei.
Introduceti blenderul pana la fundul vasului si ii dati drumul. Nu-l ridicati deloc vreo 1-2 minute, blendati pe loc.
Apoi incet-incet incepeti sa-l ridicati, tot incorporand de jos in sus uleiul si laptele.
Va iese o emulsie care este inca ceva mai lichida.
Adaugati zeama de lamaie si din nou mixati cu blenderul - veti observa cum maioneza imediat se mai ingroasa.
Puneti mustarul si sarea, blendati si mai potriviti dupa gust daca este nevoie.
Asa mi-a iesit maioneza cu lapte de soia, cea cu lapte simplu iese putin mai groasa.
Fiindca este foarte pufoasa si usoara la gust merge folosita si ca un sos la orice chiftele vegetale, sau smantana de post.
Eu am zis ca de alta nu mai fac de acum incolo - colesterol mai putin, eforturi si ingrediente minime - in plus f.rapida!
Pofta Buna!
Gasiti acum retetele voastre preferate si in cartea noastra Top 50 retete Pas cu Pas, prima carte din Romania cu retete prezentate detaliat cu POZE pe PASI, un adevarat ghid vizual simplu de urmarit in timpul procesului de gatire.
Cartea se gaseste in libariile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.