Tort "Kushma lui Guguță"

Nu am greșit eu denumirea :) - așa se numește cel mai iubit tort al copilăriei mele - m-a și rugat cineva pe forum să-l pun pe site.

Îl făceam de la 12-14 ani împreună cu mama la multe sărbători și era foarte apreciat - combinație de aluat fraged, vișine și cremă de smântână - cea mai perfectă posibilă, și cea mai simplă.

Noi îl preparam întotdeauna împreună cu cornulețe fragede, din același aluat - să avem și biscuiți și tort la masa festivă.

Ca de obicei, o secțiune la ultimul pas, mai convingătoare - să aveți poftă bună!

Ingrediente
Smântână
300 g
   
Unt
300 g
   
Făină albă calitate superioară
650 g
   
Vișine fără sâmburi
1 kg
congelate sau din compot
Smântână 20% grăsime
1 kg
foarte important să fie smântână groasă, chiar de 30% grăsime - altfel va curge și nu va fi tortul moale și fraged - eventual mai adăugați întăritor de frișcă
Zahăr
1.5 pahare
   
Esență de vanilie
1 buc
   
Ciocolată neagră
50 g
pentru ornat
Pași de urmat
Pas 1

Faceți aluatul ca în Rețeta de cornulețe fragede.

Lasăți la frigider cam o oră, apoi le scoateți și împărtiți în 3-4 bile.

Tort "Kushma lui Guguță" - Pas 1
Pas 2

Pe rând întindeți fiecare bilă într-un dreptunghi mare, să fie cam de 2 mm grosime foaia.

Tort "Kushma lui Guguță" - Pas 2
Pas 3

Vișinele scurse bine de zeamă se amestecă cu 2-3 linguri de făină - asta ca să puteți lucra ușor cu ele și să nu vă curgă în aluat.

Tort "Kushma lui Guguță" - Pas 3
Pas 4

Foaia de aluat se taie în felii de 3 cm, pe fiecare puneți un rând de vișine.

Tort "Kushma lui Guguță" - Pas 4
Pas 5

Se lipesc marginile, așa ca să formați un rulou-tub cu vișine înăuntru.

Tort "Kushma lui Guguță" - Pas 5
Pas 6

Întoarceți ruloul cu marginile lipite în jos.

La fel faceți restul rulourilor și la celelalte bile de aluat.

Calculați nr de rulouri în funcție de mărimea tortului pe care vreți să-l faceți:

- tortul meu are la bază 7 buc - în total mi-au trebuit 28 de rulouri - este un tort mare, aveți grijă

- pentru unul cu bază de 6 buc - vă trebuie 21

- la bază cu 5 rulouri - 15

Tort "Kushma lui Guguță" - Pas 6
Pas 7

Aranjați-le în tava, și aveți grijă să fie toate de aceeași lungime - care sunt mai mari le tăiați la cât vă trebuie și aveți platoul de tort.

Tort "Kushma lui Guguță" - Pas 7
Pas 8

Le coaceți în cuptor preîncălzit la 200 grade, 20 minute sau până se rumenesc frumos.

Tort "Kushma lui Guguță" - Pas 8
Pas 9

Aici rulourile mele sunt gata, le-am aranjat în formă de tort, ca să văd dacă vin bine.

Tort "Kushma lui Guguță" - Pas 9
Pas 10

Preparați crema - într-un bol adaugați smântâna, zahărul, vanilia și eventual întăritorul de frișcă.

 

Tort "Kushma lui Guguță" - Pas 10
Pas 11

Bateți bine crema, să fie groasă și să se ungă bine.

 

Tort "Kushma lui Guguță" - Pas 11
Pas 12

Și începem să montăm tortul:

- pe un platou puneți primul strat de rulouri - la mine 7 bucăți

- se ung bine, eventual ungeți puțin și platoul, să fie cremă și la baza tortului.

Tort "Kushma lui Guguță" - Pas 12
Pas 13

Se pune următorul strat de rulouri, mai puțin 1 buc - deci la mine sunt 6 bucăți.

La fel se unge cu cremă.

Tort "Kushma lui Guguță" - Pas 13
Pas 14

Continuați la fel până ajungeți la ultimul rulou.

Tort "Kushma lui Guguță" - Pas 14
Pas 15

Ungeți bine cu cremă tortul pe toate părțile.

Tort "Kushma lui Guguță" - Pas 15
Pas 16

Dați ciocolata prin răzătoare ca să ornați tortul.

Tort "Kushma lui Guguță" - Pas 16
Pas 17

Lasăți la rece peste noapte ca să se înmoaie bine.

Și felia promisă :)

Poftă Bună!

Tort "Kushma lui Guguță" - Pas 17

Găsiți acum rețetele voastre preferate și în cartea noastră Top 50 rețete Pas cu Pas, prima carte din România cu rețete prezentate detaliat cu POZE pe PAȘI, un adevărat ghid vizual simplu de urmat în timpul procesului de gătire.

Cartea se găsește în librăriile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.

Click aici!

Cantitate: 2 kg (un tort mare)
Timp de preparare:
120 min
Dificultate: mediu
Timp total de pregătire: 120 min