Nu am greșit eu denumirea :) - așa se numește cel mai iubit tort al copilăriei mele - m-a și rugat cineva pe forum să-l pun pe site.
Îl făceam de la 12-14 ani împreună cu mama la multe sărbători și era foarte apreciat - combinație de aluat fraged, vișine și cremă de smântână - cea mai perfectă posibilă, și cea mai simplă.
Noi îl preparam întotdeauna împreună cu cornulețe fragede, din același aluat - să avem și biscuiți și tort la masa festivă.
Ca de obicei, o secțiune la ultimul pas, mai convingătoare - să aveți poftă bună!
Faceți aluatul ca în Rețeta de cornulețe fragede.
Lasăți la frigider cam o oră, apoi le scoateți și împărtiți în 3-4 bile.
Pe rând întindeți fiecare bilă într-un dreptunghi mare, să fie cam de 2 mm grosime foaia.
Vișinele scurse bine de zeamă se amestecă cu 2-3 linguri de făină - asta ca să puteți lucra ușor cu ele și să nu vă curgă în aluat.
Foaia de aluat se taie în felii de 3 cm, pe fiecare puneți un rând de vișine.
Se lipesc marginile, așa ca să formați un rulou-tub cu vișine înăuntru.
Întoarceți ruloul cu marginile lipite în jos.
La fel faceți restul rulourilor și la celelalte bile de aluat.
Calculați nr de rulouri în funcție de mărimea tortului pe care vreți să-l faceți:
- tortul meu are la bază 7 buc - în total mi-au trebuit 28 de rulouri - este un tort mare, aveți grijă
- pentru unul cu bază de 6 buc - vă trebuie 21
- la bază cu 5 rulouri - 15
Aranjați-le în tava, și aveți grijă să fie toate de aceeași lungime - care sunt mai mari le tăiați la cât vă trebuie și aveți platoul de tort.
Le coaceți în cuptor preîncălzit la 200 grade, 20 minute sau până se rumenesc frumos.
Aici rulourile mele sunt gata, le-am aranjat în formă de tort, ca să văd dacă vin bine.
Preparați crema - într-un bol adaugați smântâna, zahărul, vanilia și eventual întăritorul de frișcă.
Bateți bine crema, să fie groasă și să se ungă bine.
Și începem să montăm tortul:
- pe un platou puneți primul strat de rulouri - la mine 7 bucăți
- se ung bine, eventual ungeți puțin și platoul, să fie cremă și la baza tortului.
Se pune următorul strat de rulouri, mai puțin 1 buc - deci la mine sunt 6 bucăți.
La fel se unge cu cremă.
Continuați la fel până ajungeți la ultimul rulou.
Ungeți bine cu cremă tortul pe toate părțile.
Dați ciocolata prin răzătoare ca să ornați tortul.
Lasăți la rece peste noapte ca să se înmoaie bine.
Și felia promisă :)
Poftă Bună!
Găsiți acum rețetele voastre preferate și în cartea noastră Top 50 rețete Pas cu Pas, prima carte din România cu rețete prezentate detaliat cu POZE pe PAȘI, un adevărat ghid vizual simplu de urmat în timpul procesului de gătire.
Cartea se găsește în librăriile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.