Crema de frisca (cum batem corect smantana pentru a face frisca)

Gata cu sarbatorile, "bateriile" usor-usor isi revin si intram in ritm normal de activitate. Desi nu am pus retete in aceasta perioada pe site, sa stiti ca le-am pregatit, am lucrat intens la partea tehnica a lor - am gatit si facut poze simultan toata perioada sarbatorilor, asa un aparat foto "lucrat" ca al meu cred ca nu prea se gaseste - stropit, plin de faina....muncit saracu :)

Azi incep cu aceasta crema de frisca, cred ca una din cele mai mari probleme observate la gospodine, este faptul ca nu se descurca cu frisca(aici vorbim de cea naturala, nu chimicalele la plic). Am avut si eu multe esecuri inainte, deci pot sa va arat cum fac ca sa nu mai aveti probleme si sa fiti sigure ca va iese tortul sau prajitura.

Ingrediente
Smantana dulce 32%(dorna/milli)
1 l
Zahar pudra
2 pahare
Pasi de urmat
Pas 1

Aici va arat ce fel de smantana folosesc eu acum, in ultimii 2 ani.

Inainte luam si Dorna, dar ba iesea, ba nu frisca - asta am verificat, esecuri inca nu am avut, buna smantana de la Milli. Incercati sa gasiti ceva similar, sa fie de minim 30-32% grasime.

Important - s-o tineti la frigider minim 6-8 ore pentru a fi foarte rece cand incepeti sa lucrati cu ea.

Crema de frisca (cum batem corect smantana pentru a face frisca) - Pas 1
Pas 2

Aici v-am facut o poza si cu ingredientele - deci mai mult decat samnatana dulce si stabilizator nu trebuie sa aiba.

Daca scrie cumva ca are grasimi vegetale, etc - mai bine nu luati, este o alta forma a margarinei.

Mai bine produse animale in cantitati rezonabile, decat chimicale procesate si cika vegetale.

Crema de frisca (cum batem corect smantana pentru a face frisca) - Pas 2
Pas 3

Am pregatit zaharul pudra, smantana rece de la frigider am turnat-o intr-un bol adanc cu borduri mai inalte(sa nu va stropiti prea tare).

Am incercat sa bat frisca si in vase cu aparatoare din aia de stropi, nu a vrut sa se bata, poate pt ca nu-si putea lua aer ca sa se umfle...

Crema de frisca (cum batem corect smantana pentru a face frisca) - Pas 3
Pas 4

Si un instrument important - mixerul, fara el cam greu, daca sa nu zic imposibil sa faceti o crema tare si buna de ornat.

Incepeti sa mixati smantana cu mixerul la viteza cea mai mare, fara sa adaugati zaharul!

Crema de frisca (cum batem corect smantana pentru a face frisca) - Pas 4
Pas 5

Observati cum smantana incepe sa faca spuma si creste in volum.

Crema de frisca (cum batem corect smantana pentru a face frisca) - Pas 5
Pas 6

Dupa 5 minute de batut adaugati zaharul pudra.

Crema de frisca (cum batem corect smantana pentru a face frisca) - Pas 6
Pas 7

Continuati sa mixati si vedeti cum crema incepe sa se ingroase.

Crema de frisca (cum batem corect smantana pentru a face frisca) - Pas 7
Pas 8

Aici si mai densa.

Crema de frisca (cum batem corect smantana pentru a face frisca) - Pas 8
Pas 9

Tot mai densa.

Crema de frisca (cum batem corect smantana pentru a face frisca) - Pas 9
Pas 10

Cand observati ca se ingroasa cam tare, opriti mixerul si faceti testul - ridicati paletele mixerului in sus si vedeti daca varfurile la frisca sunt moi sau se tin tare.

Aici este aproape gata, dar inca mai trebuie batuta putin, sa fie si mai ferma.

Atentie! - la aceasta etapa trebuie sa va opriti des(la 5-10 secunde) si periodic pentru a verifica frisca - bateti, opriti verificati - si tot asa pana obtineti consistenta buna,

Daca o bateti prea tare, s-ar putea sa se taie si atunci ati ramas fara frisca.

Crema de frisca (cum batem corect smantana pentru a face frisca) - Pas 10
Pas 11

Si aici rezultatul final - o crema fina, pufoasa, ferma - gata de ornat tortul sau s-o folositi ca o crema pentru tort(de ex. la Tortul Foret-Noire). Puteti s-o completati cu orice - cacao, nuci, etc.

Crema de frisca (cum batem corect smantana pentru a face frisca) - Pas 11
Pas 12

Ma departe pentru ornat puteti folosi Posul simplu(din panza tare sau silcon)si duiurile, diferite in functie de necesitati. Eu le cumpar de la firmele specializate in ustensile de cofetarie, sunt f.bune, comode si simplu de exploatat.

Una din ele mai nou, am descoperit-o chiar la mine in cartier este Nova Pan - au magazin online, sau magazin in Dridu(statia Dridu cu 331, de la Pta Presei spre Poligrafiei), pe Str.Jiului.

Sunt f.utile Posurile de silicon, se spala bine, dar la o presa mai puternica pe umplutura mai crapa (la mine a crapat dupa 2 ani de utlizare).

Crema de frisca (cum batem corect smantana pentru a face frisca) - Pas 12
Pas 13

Mai nou am apreciat si Posul de la Tupperware, desi eram cam sceptica, acum de sarbatori l-am preferat anume pe asta.

Crema de frisca (cum batem corect smantana pentru a face frisca) - Pas 13
Pas 13

Mi-a placut ca se umple mai simplu, are un suport la varf care il tine in pozitie verticala si se pune frisca cu lingura.

Crema de frisca (cum batem corect smantana pentru a face frisca) - Pas 13
Pas 15

Se infileteaza capacul, duiul si este comod de ornat.

In plus daca va ramane frisca, in asa fel o puteti pune la frigider si o folositi in 2-3 zile la orice desert.

Recomand sa-l incercati, mai ales pentru ornatul casnic, nu cel profesionist.

Spor la treaba si sper sa am de acum incolo mai putine intrebari si comentarii ref la cum se bate frisca :)

Pofta Buna!

Crema de frisca (cum batem corect smantana pentru a face frisca) - Pas 15

Gasiti acum retetele voastre preferate si in cartea noastra Top 50 retete Pas cu Pas, prima carte din Romania cu retete prezentate detaliat cu POZE pe PASI, un adevarat ghid vizual simplu de urmarit in timpul procesului de gatire.

Cartea se gaseste in libariile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.

Click aici!

Cantitate: 1 kg ()
Timp de preparare:
15 min
Dificultate: mediu
Timp total de pregatire: 5 min