Încă un tort care merită de avut în vedere la orice ocazie de sărbătoare și nu numai :)
Rețeta de Tort Krantz m-a frământat mai mult timp, am și încercat o variantă împreună cu voi la atelier dar totuși nu a fost exact ceea ce vroiam. Și până la urmă am ajuns la concluzia că tot ce-i bun este simplu, pandișpan delicios de cacao cu nuci și o cremă de frișcă cu krantz, mai perfect și mai fin de atât nu găsiți.
Sigur că rețete și variante se găsesc multe, eu deja merg pe aceasta și are succes de fiecare dată, la cei mici și la cei mari:)
Se prepară pandișpanul conform rețetei de aici.
Doar că în făină adăugați 2 linguri de cacao și jumătate de pahar de nuci mărunțite - și mai departe respectați pașii.
După ce s-a copt lăsați să se răcească bine și chiar lăsat peste noapte - se va tăia mai bine și se lucrează mai ușor.
Sau puteți folosi orice pandișpan vă place și știți să-l faceți.
Cu ceva timp înainte puteți pregăti și krantz-ul, să aveți cât mai puține de făcut când efectiv începeți să montați tortul.
Deci, puneți 1 pahar de zahăr într-o tigaie mai veche și lăsați la foc mediu să se topească încet.
Când devine mai maronie compoziția amestecați să fie uniformă.
Aveți grijă să fie focul mic, să nu ardeți zahărul.
Adăugați nucile, amestecați mai țineți pe foc 2-3 minute.
Turnați compoziția de nuci caramelizate într-o tavă de silicon sau una simplă unsă cu ulei.
Siliconul este f. bun aici, după ce se întărește/răcește, știu sigur că nu voi avea probleme cu scosul din tavă.
După ce s-a răcit complet și s-a întărit scoateți și mărunțiți bine krantz-ul în robot.
Și începem să montăm tortul:
- tăiați în 2 foi pandișpanul
- puneți prima foaie pe platoul de tort și recomand să îmbrăcați marginile cu hârtie de copt, ca la urmă după decorare să le scoateți și aveți marginile platoului curate
- cu o pensulă însiropați blatul - mai mult sau mai puțin, cum vă place.
Bateți frișca așa cum am explicat aici.
Cam 1/3 din cantitatea totală lăsați la o parte - pentru a face niște moțuri/decoruri.
Cealaltă cantitate se amestecă cu aproximativ 1 pahar de krantz, pregătit anterior.
Ungeți primul blat cu frișcă cu krantz, să fie cam de 1 cm grosime stratul de cremă.
Acoperiți cu al 2-lea blat, nu uitați să-l însiropați.
Ungeți cu cremă de krantz, la fel acoperiți și bordurile, uniformizați cu un cuțit.
Luați câte puțin krantz în mână și ușor îl lipiți de marginile tortului.
Le acoperiți complet.
Partea de sus puteți s-o decorați cum vă place - sau faceți niște moțuri cu frișca lăsată la o parte mai sus.
Sau pur și simplu presărați mai mult krantz și gata.
Lăsați câteva ore să se pătrundă și puteți să-l serviți.
Extraordinară combinația de nuci, frișcă, krantz/caramel - merită încercat obligatoriu!
Și o felie pentru voi :)
Poftă Bună!
Găsiți acum rețetele voastre preferate și în cartea noastră Top 50 rețete Pas cu Pas, prima carte din România cu rețete prezentate detaliat cu POZE pe PAȘI, un adevărat ghid vizual simplu de urmat în timpul procesului de gătire.
Cartea se găsește în librăriile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.