Tort "Krantz"

Inca un tort care merita de avut in vedere la orice ocazie de sarbatoare si nu numai :)

Reteta de Tort Krantz m-a framantat mai mult timp, am si incercat o varianta impreuna cu voi la atelier dar totusi nu a fost exact ceea ce vroiam. Si pana la urma am ajuns la concluzia ca tot ce-i bun este simplu, pandipan delicios de cacao cu nuci si o crema de frisca cu krantz, mai perfect si mai fin de atat nu gasiti.

Sigur ca retete si variante se gasesc multe, eu deja merg pe aceasta si are succes de fiecare data, la cei mici si la cei mari:)

Ingrediente
Pandispan
1 buc
cu cacao si nuci, vedeti reteta mai jos
Smantana dulce 32%(dorna/milli)
700 ml
Zahar
500 g
Nuci
500 g
Sirop
1 pahar
1 pahar apa calda+3 linguri de miere sau zahar brut de trestie
Pasi de urmat
Pas 1

Se prepara pandispanul conform retetei de aici.

Doar ca in faina adaugati 2 linguri de cacao si jumatate de pahar de nuci maruntite - si mai departe respectati pasii.

Tort "Krantz" - Pas 1
Pas 2

Dupa ce s-a copt lasati sa se raceasca bine si chiar lasat peste noapte - se va taia mai bine si se lucreaza mai usor.

Sau puteti folosi orice pandispan va place si stiti sa-l faceti.

Tort "Krantz" - Pas 2
Pas 3

Cu ceva timp inainte puteti pregati si krantz-ul, sa aveti cat mai putine de facut cand efectiv incepeti sa montati tortul.

Deci, puneti 1 pahar de zahar intr-o tigaie mai veche si lasati la foc mediu sa se topeasca incet.

Tort "Krantz" - Pas 3
Pas 4

Cand devine mai maronie compozitia amestecati sa fie uniforma.

Aveti grija sa fie focul mic, sa nu ardeti zaharul.

Tort "Krantz" - Pas 4
Pas 5

Adaugati nucile, amestecati mai tineti pe foc 2-3 minute.

Tort "Krantz" - Pas 5
Pas 6

Turnati compozitia de nuci caramelizate intr-o tava de silicon sau una simpla unsa cu ulei.

Siliconul este f.bun aici, dupa ce se intareste/raceste, stiu sigur ca nu voi avea probleme cu scosul din tava.

Tort "Krantz" - Pas 6
Pas 7

Dupa ce s-a racit complet si s-a intarit scoateti si maruntiti bine krantzul in robot.

Tort "Krantz" - Pas 7
Pas 8

Si incepem sa montam tortul:

- taiati in 2 foi pandispanul

- puneti prima foaie pe platoul de tort si recomand sa imbracati marginile cu hartie de copt, ca la urma dupa decorare sa le scoateti si aveti marginile platoului curate

- cu o pensula insiropati blatul - mai mult sau mai putin, cum va place.

Tort "Krantz" - Pas 8
Pas 9

Bateti frisca asa cum am explicat aici.

Cam 1/3 din cantitatea totala lasati la o parte -  pentru a face niste motzuri/decoruri.

Cealalta cantitate se amesteca cu aproximativ 1 pahar de krantz, pregatit anterior.

Tort "Krantz" - Pas 9
Pas 10

Ungeti primul blat cu frisca cu krantz, sa fie cam de 1 cm grosime stratul de crema.

Acoperiti cu al 2-lea blat, nu uitati sa-l insiropati.

Tort "Krantz" - Pas 10
Pas 11

Ungeti cu crema de krantz, la fel acoperiti si bordurile, uniformizati cu un cutit.

Tort "Krantz" - Pas 11
Pas 12

Luati cate putin krantz in mana si usor il lipiti de marginile tortului.

Le acoperiti complet.

Tort "Krantz" - Pas 12
Pas 13

Partea de sus puteti s-o decorati cum va place - sau faceti niste motzuri cu frisca lasata la o parte mai sus.

Sau pur si simplu presarati mai mult krantz si gata.

Tort "Krantz" - Pas 13
Pas 14

Lasati cateva ore sa se patrunda si puteti sa-l serviti.

Extraordinara combinatia de nuci, frisca, krantz/caramel - merita incercat obligatoriu!

Tort "Krantz" - Pas 14
Pas 15

Si o felie pentru voi :)

Pofta Buna!

Tort "Krantz" - Pas 15

Gasiti acum retetele voastre preferate si in cartea noastra Top 50 retete Pas cu Pas, prima carte din Romania cu retete prezentate detaliat cu POZE pe PASI, un adevarat ghid vizual simplu de urmarit in timpul procesului de gatire.

Cartea se gaseste in libariile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.

Click aici!

Cantitate: 2 kg (8-10 portii)
Timp de preparare:
60 min
Dificultate: mediu
Timp total de pregatire: 120 min