Pandispan

Este cea mai simpla reteta de pandispan, foarte pufos, se topeste in gura. Il fac de vreo 3 ani, si intotdeauna a fost un mare succes la masa festiva. Merge uns cu orice crema preferata, adaugand fructe si alte bunatati. Singura cerinta pentru reusita retetei este sa aveti un mixer.

Ingrediente

Oua
5 buc
Zahar
180 g
un pahar nu plin
Faina alba calitate superioara
80 g
jumatate de pahar
Amidon alimentar
2 linguri
Se adauga in paharul cu faina

Pasi de urmat

1

Pregatiti ingredientele - in paharul cu faina adaugati amidonul si amestecati.

Daca nu folositi amidon, atunci puneti 100g de faina, adica un pahar nu plin.

2

Separati albusurile de galbenusuri.

3

Jumatatea din cantitatea de zahar o puneti peste galbenusuri.

4

Albusurile le bateti spuma, cand incep sa se intareasca adaugati treptat restul de zahar. Bateti bine pana intoarceti bolul si ele nu curg.

5

Galbenusurile le bateti bine, pana se fac spuma alba si cresc in volum de 3 ori.

 

6

O treime din cantitatea de albus batut o amestecati atent cu galbenusurile. Miscarile trebuie sa fie lente si in directia sus-jos.

7

Peste compozitia de mai sus adaugati faina amestecata cu amidon. La fel cu miscari lente, atent omogenizati totul. Daca doriti sa faceti pandispanul cu cacao sau cu nuci, alune, stafide - le adaugati in faina, apoi impreuna cu faina in galbenusuri.

8

Adaugati restul albusurilor la compozitia de mai inainte. Amestecati foarte atent, de sus in jos - nici intr-un caz cu miscari circulare.

9

Asa ar trebui sa fie compozitia finala.

10

Puneti o bucata de hartie de copt la fundul tavii in care veti coace pandispanul(26-28cm). Peretii nu trebuie unsi si nici inveliti in hartie.

11

Puneti aluatul de pandispan in tava, nivelati atent. Lasati la cuptor, aproximativ 30 de min, pana se rumeneste. Atentie! In primele 15 min de coacere nu deschideti cuptorul.

12

Sa nu va speriati daca pandispanul se ridica mult la cuptor, iar dupa ce se raceste se mai lasa.

Il lasati sa se raceasca.

13

Dupa ce se raceste il scoateti din tava si il lasati sa stea minim 8 ore. Asta este timpul optim dupa care el va fi perfect gata pentru ornat si preparat torta. Cika atunci absoarbe cel mai bine crema.

Il taiati in jumatate, sa fie 2 foi.

Ideal este sa-l faceti seara, iar a 2-a zi sa-l ornati.

Pofta Buna!

Cantitate: 1 kg (8 portii bune de tort)
Timp de preparare: 30 min
Dificultate: usor
Timp total de pregatire: 15 min
Publicata:
Nota: 5 (13 voturi)

S-ar putea sa-ti mai placa

Comentarii

Top 10 comentarii din totalul de 129

dir
dir 09 iul 2016, 11:03

L-am refacut. Tot in varianta fara amidon. Am folosit 150 g din aceeasi faina (cu 50% mai mult decat scrie in reteta). Nu s-a mai lasat decat foarte putin, aproape deloc; foarte moale, pufos si fraged. In forma de 26 cm, l-am taiat fara probleme in 3 foi - am avut ce - si l-am umplut tot cu o crema de capsuni, care nu a fost lichida, dar ar fi mers foarte bine si cu crema lichida de pe site. La un moment dat voi testa si cu amidon, sa vad daca este vreo diferenta; in varianta respectiva, ma astept sa fie bune proportiile din reteta, am testat multe retete de ale Lenei si au iesit impecabil.

Poza mea pentru reteta:
dir
dir 20 iun 2016, 19:23

Prima data nu a incarcat poza.

Poza mea pentru reteta:
lena
Elena (lena) dir 21 iun 2016, 19:50

Cred ca nu l-ati copt suficient, am observat ca se lasa numai din aceasta cauza. Eu observ cum el la inceput in cuptor creste, apoi mai spre final se lasa putin si isi fixeaza forma. Posibil ca l-ati scos din cuptor cu 5-10 min mai repede.

dir
dir Elena (lena) 22 iun 2016, 10:23

Am verificat cu scobitoarea si era gata; era rumen, mai mult timp, doar s-ar fi ars. In schimb compozitia finala, inainte de a-l turna in tava, nu era suficient de densa. Isi tinea forma pe lingura si a trebuit sa nivelez in tava pentru ca era foarte bine aerata, nu curgea, dar nu era destul de consistenta. Cam o data la doua luni, fac un tort; nu sunt asa experimentata ca d-voastra, nu pot sa fac un blat cu cantitatile „la ochi”, dar stiu sa execut o reteta pe care o am inainte. I-ar mai fi trebuit putina faina, cel putin; poate o lingura cu varf? Intr-adevar nu-i trebuie praf de copt. Pana la sfarsitul anului, sper sa-l mai fac o data, ca sa teztez. N-a fost rau, ca era foarte moale si pufos, dar sigur n-a fost ce trebuie sa fie. 

lena
Elena (lena) dir 22 iun 2016, 14:52

Hai ca voi lucra in perioada urmatoare la reteta video pt pandispan, cu siguranta te va lamuri :) Este prea bun si fin, chiar merita facut si tot repetat :)

dir
dir 20 iun 2016, 19:21

Am facut asa cum scrie. Mi-a iesit foarte moale si foarte pufos, dar s-a lasat ceva mai mult decat m-as fi asteptat dupa pozele 12 si 13. Dupa ce am turnat peste el crema, in forma cu inel, s-a „insiropat” in aceasta si a inceput sa se curbeze si sa urce, s-a si strans. Se vede in poza ca-i mai subtire, curbat si suspendat in compozitie. L-am rasturnat ca sa-i pun baza. Crema este cea de pe site.

Voi mai face pandispanul acesta, dar cu creme mai solide, si cu ceva mai multa faina. 100g la mine a fost 175 ml, Boromir 000. Amidonul il evit cand este posibil pentru ca il consider un produs sarac nutritional si foarte caloric. Nu ma pretind eu mare bucatareasa, dar torturile si cozonacii imi ies. Tortul de Rusalii, din pacate, pandispanul acesta mi l-a cam compromis. 

Daniela B
Daniela (Daniela B) 23 mai 2016, 18:06

Eu am facut in tigaie putin mai mare, si n-a crescut atit de tare! Dar la gust e minunat! Pentru un tort am copt 3 pandispane, si toate diferite, unul cu mac, unul cu stafide si unul cu cacao!!!! Multumesc mult Lena, pentru ideiile tale! Sigur ca o sa-l mai fac, si nu o singura data!!! 

Poza mea pentru reteta:
Nota mea pentru reteta:
Lorena Alina
Lorena Alina (Lorena Alina) 15 dec 2014, 01:53

Superb!Pufos si gustos!Nota maxima!M-a ajutat la formarea unui tortulet.Sarbatori fericite,sanatate si putere de munca sa ne poti ajuta in continuare,e minunat ceea ce faci plus ca esti mamica din nou si imparti timpul pretios si cu noi!Noul an sa va aduca tot ce-i mai bun!

Poza mea pentru reteta:
Nota mea pentru reteta:
cezar
cezar 23 iun 2013, 19:28

am sosit  si cu poza  la tort "Poveste" cu acest pandispan si ca sa nu ma complic cu "crem  zavarnoi" am facut crema propusa mai sus  de  tine ,cea de unt cu lapte condensat cum ai mei sant iubitori de unt,   au zis ca e de nota 10 in crema care a mai ramas am pus o lingura de cacao si au mancat-o ca pe inghetata

Poza mea pentru reteta:
cezar
cezar 22 iun 2013, 15:51

si aici taiat asadar am pus sa fac altul cum deja nu a mai ramas nika pentru tort

Poza mea pentru reteta:
cezar
cezar 22 iun 2013, 15:49

Am facut pandispanul azi iar , piticul  m-a facut sa-l  tai sa vada ce e inauntru asa ca am fost nevoita sa-i arat l-am uns cu gem si deja l-au papat  tot nici nu l-am gustat macar S-a lasat foate putin 

Poza mea pentru reteta:
cezar
cezar 15 iul 2012, 13:27

am facut si eu acest pandispan si foarte pufos si gustos,am incercat 2 variante odata- un strat insiropat   si al doilea nu ca sa probez care e mai gustos ,cel insiropat sa lasat  iar cel neinsiropat a ramas pufos dar ambele sant  delicioase ute ce aiesit  este cu crema de vanilie

Poza mea pentru reteta:
butterfly20
andreea (butterfly20) 02 mai 2012, 13:17

asa arata o feliuta.pana la urma inauntru am pus crema de lapte si unt rapida si banane si deasupra am pus zahar pudra si a iesit o prajitura foarte lejera si gustoasa.familiei mele a placut foarte mult ,mai ales pandispanul.

Poza mea pentru reteta:
Arata toate comentariile