Crumble cu cireșe sau vișine

Crumble cu cireșe sau vișine

Îmi plac mult plăcintele cu fructe, dar de cele mai multe ori nu am timp să lucrez aluatul pentru ele, să montez, formez, aranjez etc. În acest caz mă salvează rețeta de crumble, un fel de prăjitură rapidă cu aluat sfărâmicios și fulgi de ovăz (un mare plus pentru noi), se mănâncă cu lingura și este bună, bună. Mi-a plăcut enorm combinația de crumble cu cireșe, la fel o puteți combina cu vișine, dar mare grijă că vișinele sunt mai acre și trebuie mai mult zahăr în fructe.

Noi am servit acest crumble cu cireșe pe lângă niște iaurt grecesc, se poate și cu înghețată de vanilie, dar copiii au ales s-o savureze chiar fără nimic. Mi-a plăcut cel mai mult când a fost cald, aproximativ o oră după ce a fost scos din cuptor. Dar bineînțeles, nu e rău deloc și rece de la frigider, a 2-a zi.

Ingrediente

Cireșe fără sâmburi
800 g
rezultat din aproximativ 1 kg de cireșe cu sâmburi
Zahăr
100 g
   
Lămâie
1 buc
   
Făină albă
70 g
   
Fulgi de ovăz fini
70 g
   
Unt
80 g
să fie rece, de la frigider
Esență de vanilie
1 lingurita
   
Amidon
1 lingura
opțional
Sare
0.25 lingurite
   

Pași de urmat

Pas 1

Mai întâi de toate scoateți sâmburii din cireșe și lăsați-i într-un bol mare.

Crumble cu cireșe sau vișine - Pas 1
Pas 2

Adăugați aici 30g zahăr (aproximativ 2-3 linguri), esența de vanilie și zeama de la o lămâie. Recomand să puneți și o lingură de amidon în fructe, acesta va gelifia puțin zeama din cireșe și crumble-ul va avea o consistență foarte bună.

Amestecați bine totul cu o lingură.

Crumble cu cireșe sau vișine - Pas 2
Pas 3

Ungeți cu puțin unt o tavă de cuptor mai adâncă, mutați compoziția de cireșe acolo și distribuiți uniform.

Tava mea este de 20x30cm.

Crumble cu cireșe sau vișine - Pas 3
Pas 4

Apoi scoateți 70g unt rece de la frigider și îl treceți repede prin răzătoarea cu găuri mari rotunde.

Crumble cu cireșe sau vișine - Pas 4
Pas 5

Adăugați aici 70g de zahăr, 70g făină și 70g fulgi de ovăz (mari sau fini) și un vârf de linguriță de sare.

Crumble cu cireșe sau vișine - Pas 5
Pas 6

Amestecați repede această compoziție cu degetele, până are consistența de firimituri și untul este absorbit de făină.

Crumble cu cireșe sau vișine - Pas 6
Pas 7

Presărați uniform acest aluat sfărâmicios peste cireșele din tavă.

Puneți în cuptor pentru 40-45 de minute la 200 de grade.

Crumble cu cireșe sau vișine - Pas 7
Pas 8

După cuptor lăsați tava să se răcească aproximativ 1 oră, apoi serviți cu iaurt grecesc sau înghețată.

Poftă Bună!

Crumble cu cireșe sau vișine - Pas 8

Găsiți acum rețetele voastre preferate și în cartea noastră Top 50 rețete Pas cu Pas, prima carte din România cu rețete prezentate detaliat cu POZE pe PAȘI, un adevărat ghid vizual simplu de urmat în timpul procesului de gătire.

Cartea se găsește în librăriile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.

Click aici!

Cantitate: 1 kg (8-10 porții)
Timp de preparare: 120 min
Dificultate: usor
Timp total de pregătire: 60 min
Data publicării:
Notă: 4 (1 voturi)

Vrei să primești rețetele noi pe email?

Comentarii

MirelaPascal554
Mirela Pascal (MirelaPascal554) 09 Jan 2021, 12:59

Bună ziua. Imi puteți spune, va rog, dacă in loc de zeamă de lămâie as putea sa pun altceva, poate un pic de esență sau sa omit sa o pun? In loc de zahar as putea sa pun îndulcitor? 

lena
Elena (lena) Mirela Pascal (MirelaPascal554) 09 Jan 2021, 13:00

Da, merge si fara zeama de lamaie. Se poate si cu indulcitor.😉

MirelaPascal554
Mirela Pascal (MirelaPascal554) Elena (lena) 09 Jan 2021, 13:02

Mulțumesc mult. O sa fac astăzi reteta! 

DoinaCiobanu738
Doina Ciobanu (DoinaCiobanu738) 16 Jun 2022, 14:07

Foarte bună rețeta, dar o mică remarcă. Sunt prea multe fructe pentru cantitatea de aluat. Prima oară am făcut ca în rețeta originală, ne-a plăcut, doar că prea zemos/prea mult gust de gem. A doua oară am făcut doar cu jumătate din cantitatea de fructe și a ieșit perfect. Familia a apreciat a doua prăjitură mai mult. Mulțumim, Lena, pentru efort și rețete delicioase.

Nota mea pentru rețetă:
lena
Elena (lena) Doina Ciobanu (DoinaCiobanu738) 16 Jun 2022, 14:22

Multumesc pentru mesaj Doina, ati avut tava de aceeasi marime ca a mea?

DoinaCiobanu738
Doina Ciobanu (DoinaCiobanu738) Elena (lena) 16 Jun 2022, 14:39

Da. Nu cred că problema e în rețetă. Ține de preferințele familiei. Și prima prăjitură s-a mâncat din prima, și cea de-a doua. Doar că noi preferăm mai cu aluat. O să încerc viitoarea dată să pun și nuci deasupra. Tot la sugestia soțului, care apreciază tot ce gătesc. Mulțumim mult, Lena. Suntem fanii tăi!