Am pregătit această rețetă de pate de mai mult timp, chiar am și testat-o cu voi la atelier(cu mare succes!) - între timp a devenit preferata familiei și uimesc cu ea de fiecare dată musafirii. Chiar și Sofia mănâncă și nu face nici o diferență cu alte pate-uri, gustul este foarte complet, consistent și aromat.
Rețeta mi-a atras atenția într-un filmuleț cu rețete raw, ca o utilizare rapidă și interesantă a pulpei de migdale care rămâne după prepararea laptelui de migdale.
Servit cu niște pâinici integrale și pe lângă laptele de migdale, este un mic dejun sănătos și foarte delicios!
Migdalele se pun în apă și se lasă la înmuiat pentru 8-10 ore(peste noapte).
După acest timp aruncați apa în care au stat migdalele, le clătiți puțin, puneți în blender.
Turnați 1 litru de apă rece peste ele.
Se mixează bine la viteză maximă, cam 5 minute.
Pentru a strecura laptele va trebuie o pânză mai groasă, recomand să folosiți o pungă specială pentru strecurat laptele - dar dacă nu aveți vă descurcați cu un prosop de bucătărie mai dens.
Punga de lapte se îmbracă pe gura blenderului și se varsă în el conținutul vasului - bineînțeles toată procedura o faceți deasupra unui bol unde să adunați laptele scurs.
Presați și scurgeți bine laptele din pungă/prosop. Va rămâne o pulpă uscată, care eu înainte o aruncam - nu aveam chef să mai fac ceva cu ea - dar aici, din ea vom face un pate extra delicios!
Laptele de migdale strecuraț se îndulcește cu miere și arome și este gata de consum.
Pulpa de migdale se pune într-un robot, adăugați roșia tăiată cubulețe(aici nu am avut și am pus roșii uscate în ulei de măsline), usturoiul, drojdia inactivă, sarea, pătrunjelul, zeama de lămâie și 1-2 linguri de ulei de măsline.
Mixați bine până toate ingredientele devin o pastă uniformă - mai potriviți de sare/lămâie dacă este nevoie.
Dacă vă pare mai uscat pate-ul, adăugați încă puțin ulei de măsline și o bucățică de roșie, blendați bine.
Aici vedeți cam care ar fi consistența ideală, la care ar trebui să ajungeți.
Depinde de cât de bine ați scurs pulpa de migdalele, de roșii(dacă sunt zemoase sau nu) - dar toate se reglează, important este să vă puneți papilele gustative la treabă și puțină imaginație :)
Puneți pate-ul într-o farfurie/casoletă, puteți orna cu verdeață, boia sau aici la mine este curry și puțină curcuma.
Păstrați la frigider, termenul de păstrare ar fi cam de 5 zile.
Servit cu pâinică integrală la micul dejun va fi nu numai un mic dejun sănătos, dar și foarte gustos!
Poftă Bună!
Găsiți acum rețetele voastre preferate și în cartea noastră Top 50 rețete Pas cu Pas, prima carte din România cu rețete prezentate detaliat cu POZE pe PAȘI, un adevărat ghid vizual simplu de urmat în timpul procesului de gătire.
Cartea se găsește în librăriile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.