Reinnoire maia din starter(2)

Maiaua de care am vorbit in postarea anterioara, poate fi folosita imediat dar va fi nu prea puternica la prima painica(urmeaza si reteta de prima paine cu maia).

In schimb acei 100g pe care l-ati lasat in frigider(starterul) vor prinde puteri pe parcurs - oricum aveti grija sa nu il tineti nefolosit mai mult de 2-3 saptamani in frigider. Trebuie sa "hraniti" bacteriile din maia ca sa nu moara(se adauga la fel o mica cantitate de apa si faina de secara) sau le congelati cat este necesar si cu 1 zi inainte il decongelati si hraniti.

Am primit intrebari de genul "La fiecare paine trebuie sa facem maia timp de 4 zile?" - clar ca nu, acest starter din frigider se foloseste anume pentru a prepara o cantitte de maia normala pe care v-o cere reteta. In cateva ore, sau peste noapte aveti o maia puternica cu ajutorul acestei mici cantitati - bineinteles nu uitati sa mai lasati 100g din maiaua noua si s-o folositi la urmatoarea painica.

Ingrediente
Apa
300 ml
Faina integrala de secara
200 g
sau integrala de grau
Pasi de urmat
Pas 1

De exemplu - o reteta cere 500g maia proaspata:

- Luati din frigider starterul(aproximativ 100g)

- Cantariti faina cam 40% din acele 500g cerute de reteta  si restul apa(cat sa fie o maia groasa ca smantana) - deci ar fi aproximativ 200g faina si 300ml apa.

Reinnoire maia din starter(2) - Pas 1
Pas 2

Intr-un bol amestecati faina, starterul de maia si apa.

Reinnoire maia din starter(2) - Pas 2
Pas 3

Trebuie sa iasa o coca ca smantana mai groasa - acoperiti cu un capac si lasati peste noapte sau 3-5 ore.

Aveti grija ca bolul in care amestecati ingredientele sa fie mai mare - cam de 4 ori volumul amestecului.

Puteti sa va treziti cu ea cursa pe masa si fugind.

Reinnoire maia din starter(2) - Pas 3
Pas 4

Observati dupa cateva ore ca maiaua creste frumos, are multe bule de aer si umple vasul in care sta.

Deci este gata pentru a face paine in toata forta.

Reinnoire maia din starter(2) - Pas 4
Pas 5

Din  aceasta cantitate totala luati cat trebuie maia la reteta si bineinteles nu uitati sa puneti deoparte(la frigider) din nou 50-100g din maiaua noua, pentru urmatoare tura de paine.

Aici si primul exemplu cum faceti Prima paine cu Maia, restul le gasiti la Categoria de Paine.

Pofta Buna!

Reinnoire maia din starter(2) - Pas 5

Gasiti acum retetele voastre preferate si in cartea noastra Top 50 retete Pas cu Pas, prima carte din Romania cu retete prezentate detaliat cu POZE pe PASI, un adevarat ghid vizual simplu de urmarit in timpul procesului de gatire.

Cartea se gaseste in libariile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.

Click aici!

Cantitate: 500 g ()
Timp de preparare:
300 min
Dificultate: usor
Timp total de pregatire: 5 min