Răfoind zilele trecute una din cărțile de bucate (majoritatea în format electronic, bineînțeles, apropo o bună metodă de a economisi spațiul din dulapurile cu cărți) am dat peste așa o combinație de legume și mi s-a părut foarte interesantă. Poate și din cauză că în acel moment chiar nu aveam chef de mâncare cu carne la amiază, dar oricum trebuia să mănânc ceva sățios și cu proteine.
A fost un prânz minunat, mâncărică delicioasă și sățioasă combinată cu salată răcoritoare de roșii cu iaurt s-au "pupat" perfect cu căldura de afară și gustul nostru.
Năut am folosit din acela fiert și congelat/decongelat, când v-am explicat cum fac eu cu fierberea năutului în una din postările anterioare.
Încingeți bine o tigaie cu 1 lingură de ulei în ea (aveți grijă chiar să fie încins uleiul).
Adăugați cubulețele de vinete și căliți timp de 10-15 minute până se rumenesc frumos.
Când sunt gata puneți vinetele într-o farfurie și lăsați la o parte.
În tigaie mai puneți 1 lingură de ulei, jumătate de pahar de apă, ceapa și usturoiul tocate mărunt - căliți până se evaporă apa și ceapa începe să se rumenească.
Adăugați roșiile pasate într-un robot/blender - sau tocate simplu de mână.
Eu nu le curăț de coajă, doar de cotor.
Aici puteți adăuga și puțină boia dulce/iute de ardei - amestecați și lăsați să fiarbă cam 5-10 minute.
Sosul trebuie să fiarbă bine, până începe să se îngroașe și are o culoare de roșu mai închis.
Potriviți de sare după gust.
Adăugați în sos năutul scurs bine de apă/zeamă - amestecați și lăsați să mai fiarbă 3-4 minute.
Apoi puneți cubulețele călite de vinete, amestecați și mai lăsați 2 minute pe foc.
Și la final adăugați pătrunjelul tocat, amestecați și opriți focul.
Mâncărică este delicioasă și caldă și rece, soțul meu care nu este amator de năut a apreciat-o și a fost plăcut surprins - singura problemă este că s-a terminat cam repede :)
Poftă Bună!
Găsiți acum rețetele voastre preferate și în cartea noastră Top 50 rețete Pas cu Pas, prima carte din România cu rețete prezentate detaliat cu POZE pe PAȘI, un adevărat ghid vizual simplu de urmat în timpul procesului de gătire.
Cartea se găsește în librăriile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.