Datorită roadei impresionante de dovleci din anul acesta am fost nevoită să gândesc ceva rapid și delicios, bineînțeles o plăcintă. Are așa un succes că am repetat-o deja de vreo 10 ori, de fiecare dată în porție dublă, una nu ajunge :)
Rețeta este inspirată de Galeta cu mere și afine, unde vă spuneam că puteți varia orice umplutură și dulce și sărată. Totuși am insistat să postez această rețetă cu dovleac separat, ca s-o vedeți mai bine și să atrageți atenția rețetei.
Plăcinta este simplă, rapidă, fragedă, aromată - cu "miros" de toamnă, și chiar v-o recomand în acest sezon de dovleci frumoși și portocalii.
Preparați aluatul pentru plăcintă, pentru detalii vedeți primii pași din Rețeta de Galeta cu mere și afine.
Pe scurt ar fi așa:
- într-un bol turnați apa fierbinte clocotită, sarea și uleiul.
- adăugați făina amestecată cu praf de copt și frământați aluatul folosindu-vă de o lingură.
Lăsați-l să se odihnească 20-30 minute.
În acest timp preparați umplutura de dovleac:
- dovleacul curățat și spălat îl dați prin răzătoare sau îl faceți în robot.
Aluatul odihnit se întinde cu sucitorul(eu nu pun nici făină sub acest aluat în lucru) într-o foaie mare rotundă, de preferat puțin mai groasă pe mijloc și marginile mai subțiri.
Puneți foaia într-o tavă de cuptor mare - puteți să nu ungeți cu nimic, și nici hârtie de copt nu mai pun.
Presărați grișul peste mijlocul aluatului, pe margini nu puneți.
Distribuiți pe aluat dovleacul pregătit, așa ca în poză. Aveți grijă să fie un strat mai generos, minim de 1 cm grosime, pentru că după coacere scade în volum.
Puneți zahăr deasupra, după gust evident - eu pun mai generos pentru că îmi place să fie plăcinta cu dovleac mai dulce.
Tot aici puteți adăuga și puțină scorțișoară, eu nu am pus.
Adunați marginile aluatului spre mijloc și puțin le presați cu degetele.
Opțional puteți unge deasupra plăcintă cu puțină apă și presărați un pic de zahăr - pentru o crustă crocantă și glazurată.
Coaceți plăcinta la cuptor preîncălzit la 180 grade pentru 30-40 minute - până se rumenește frumos.
Lăsați să se răcorească măcar 20-30 minute și puteți s-o porționați și serviți.
Oricum este bună și caldă și rece, dar mai ales rece.
Și o secțiune delicioasă pentru voi :)
Poftă Bună!
Găsiți acum rețetele voastre preferate și în cartea noastră Top 50 rețete Pas cu Pas, prima carte din România cu rețete prezentate detaliat cu POZE pe PAȘI, un adevărat ghid vizual simplu de urmat în timpul procesului de gătire.
Cartea se găsește în librăriile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.