Prăjitura bunicii

Copil fiind mergeam în vacanță la bunica din Ucraina, acolo eram alintată cu tot felul de bunătăți (bunica este f. bună gospodină, era pe timpuri și bucătar șef la școala din oraș). Țin minte că primul meu carnet de rețete tot acolo l-am făcut și prima rețetă din el a fost această prăjitură - bunica o făcea des pentru că era simplă, rapidă și întotdeauna gustoasă.
Este o rețetă de prăjitură pe care am făcut-o constant când eram pe la 10-15 ani, era printre favoritele familiei. Vara trecută, când eram în vacanță acasă, am dat peste carnetul meu vechi de rețete și văzând rețeta am zis neapărat s-o repet și pun pe site.

A fost ca întotdeauna, delicioasă, rapidă, aromată - soțul mi-a spus că aduce la gust cu Baba Neagră, Sofia mi-a cerut încă o bucățică imediat ce s-a trezit dimineața.

Am mai reînnoit rețeta și am adaptat cantitățile la tava de aragaz cu 4 ochiuri, să fie mai simplu de gătit. În Rețeta VIDEO aveți deja cantitățile modificate, respectiv pașii.

Ingrediente
Ouă
2 buc
   
Zahăr
150 g
   
Ulei
3 linguri
   
Dulceață
3 linguri
sau gem - eu pun dulceață de vișine sau gutui în această rețetă
Lapte bătut/iaurt/chefir
500 ml
mai bine să fie unul mai lichid
Bicarbonat de sodiu
2 lingurite
nu trebuie stins în oțet
Făină
400 g
   
Nuci
0.5 pahare
opțional
Pași de urmat
Pas 1

Într-un bol puneți ouăle și zahărul, amestecați cu o lingură sau tel.

Prăjitura bunicii - Pas 1
Pas 2

Adăugați uleiul, amestecați.

Prăjitura bunicii - Pas 2
Pas 3

Urmează chefirul/iaurtul - amestecați.

Am observat că prăjitura are culoare mai maronie când folosesc lapte acru de casă.

Prăjitura bunicii - Pas 3
Pas 4

Și dulceața.

Prăjitura bunicii - Pas 4
Pas 5

Acum adăugăm bicarbonatul de sodiu, nestins în oțet - observați imediat cum îl puneți și amestecați că se va stinge în chefirul din aluat - apar niște bule de aer în cocă.

Prăjitura bunicii - Pas 5
Pas 6

Adăugați făina și amestecați bine să nu fie cocoloașe.

Prăjitura bunicii - Pas 6
Pas 7

Trebuie să iasă un aluat ca smântâna mai groasă, dacă cumva este mai subțire, mai adăugați puțină făină.

Dacă este prea gros, mai puneți un pic de iaurt.

Prăjitura bunicii - Pas 7
Pas 8

Turnați aluatul în tava de cuptor, așternută cu hârtie de copt.

Deasupra puteți opțional să puneți bucățele de nuci.

Prăjitura bunicii - Pas 8
Pas 9

O coaceți 35 minute la cuptor preîncălzit la 180 de grade.

Dacă se rumenește prea repede puteți ultimele 15 minute să-i puneți deasupra o folie de aluminiu, dar o lăsați la cuptor tot timpul.

Prăjitura bunicii - Pas 9
Pas 10

După ce se răcește complet o porționați și serviți.

Prăjitura bunicii - Pas 10
Pas 11

Este la fel de bună și caldă și rece.

Poftă Bună!

Prăjitura bunicii - Pas 11

Găsiți acum rețetele voastre preferate și în cartea noastră Top 50 rețete Pas cu Pas, prima carte din România cu rețete prezentate detaliat cu POZE pe PAȘI, un adevărat ghid vizual simplu de urmat în timpul procesului de gătire.

Cartea se găsește în librăriile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.

Click aici!

Cantitate: 1 kg (15-20 porții)
Timp de preparare:
40 min
Dificultate: usor
Timp total de pregătire: 15 min