Prajitura bunicii

Copil fiind mergeam in vacanta la bunica din Ucraina, acolo eram alintata cu tot felul de bunatati(bunica este f.buna gospodina, era pe timpuri si bucatar sef la scoala din oras). Tin minte ca primul meu carnet de retete tot acolo l-am facut si prima reteta din el a fost aceasta prajitura - bunica o facea des pentru ca era simpla, rapida si intotdeauna gustoasa.
Este o reteta de prajitura pe care am facut-o constant cand eram pe la 10-15 ani, era printre favoritele familiei. Vara trecuta, cand eram in vacanta acasa, am dat peste carnetul meu vechi de retete si vazand reteta am zis neaparat s-o repet si pun pe site.

A fost ca intotdeauna, delicioasa, rapida, aromata - sotul mi-a spus ca aduce la gust cu Baba Neagra, Sofia mi-a cerut inca o bucatica imediat ce s-a trezit dimineata

Am mai reinnoit reteta si am adaptat cantitatile la tava de aragaz cu 4 ochiuri, sa fie mai simplu de gatit. In Reteta VIDEO aveti deja cantitatile modificate, respectiv pasii.

Ingrediente
Oua
2 buc
Zahar
150 g
Ulei
3 linguri
Dulceata
3 linguri
sau gem - eu pun dulceata de visine sau gutuie in aceasta reteta
Lapte batut/iaurt/chefir
500 ml
mai bine sa fie unul mai lichid
Bicarbonat de sodiu
2 lingurite
nu trebuie stins in otet
Faina
400 g
Nuci
0.5 pahare
optional
Pasi de urmat
Pas 1

Intr-un bol puneti ouale si zaharul, amestecati cu o lingura sau tel.

Prajitura bunicii - Pas 1
Pas 2

Adaugati uleiul, amestecati.

Prajitura bunicii - Pas 2
Pas 3

Urmeaza kefirul/iaurtul - amestecati.

Am observat ca prajitura are culoare mai maronie cand folosesc lapte acru de casa.

Prajitura bunicii - Pas 3
Pas 4

Si dulceata.

Prajitura bunicii - Pas 4
Pas 5

Acum adaugam bicarbonatul de sodiu, nestins in otet - observati imediat cum il puneti si amestecati ca se va stinge in kefirul din aluat - apar niste bule de aer in coca.

Prajitura bunicii - Pas 5
Pas 6

Adaugati faina si amestecati bine sa nu fie cocoloase.

Prajitura bunicii - Pas 6
Pas 7

Trebuie sa iasa un aluat ca smantana mai groasa, daca cumva este mai subtire, mai adaugati putina faina.

Daca este prea gros, mai puneti un pic de iaurt.

Prajitura bunicii - Pas 7
Pas 8

Turnati aluatul in tava de cuptor, asternuta cu hartie de copt.

Deasupra puteti optional sa puneti bucatele de nuci.

Prajitura bunicii - Pas 8
Pas 9

O coaceti 35 minute la cuptor preincalzit la 180 grade.

Daca se rumeneste prea repede puteti ultimele 15 minute sa-i puneti deasupra o folie de aluminiu, dar o lasati la cuptor tot timpul.

Prajitura bunicii - Pas 9
Pas 10

Dupa ce se raceste complet o portionati si serviti.

Prajitura bunicii - Pas 10
Pas 11

Este la fel de buna si calda si rece.

Pofta Buna!

Prajitura bunicii - Pas 11

Gasiti acum retetele voastre preferate si in cartea noastra Top 50 retete Pas cu Pas, prima carte din Romania cu retete prezentate detaliat cu POZE pe PASI, un adevarat ghid vizual simplu de urmarit in timpul procesului de gatire.

Cartea se gaseste in libariile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.

Click aici!

Cantitate: 1 kg (15-20 portii)
Timp de preparare:
40 min
Dificultate: usor
Timp total de pregatire: 15 min