Clafoutis cu mere (Flaugnarde)

Un desert foarte fin si gustos, de fapt este ca o clatita mare cu mere, dar ceva mai frageda si aromata. Un mare plus a retetei este ca se face repede si simplu, chiar va recomand s-o incercati.

Eu am mai improvizat putin si am turnat peste ea un Sos Anglaise si nu a fost rau deloc, ba chiar a facut-o si mai deosebita. Puteti s-o serviti ca atare sau cu inghetata de vanilie, iaurt cu fructe, o dulceata aromata, etc.

Ingrediente
Faina alba
100 g
Zahar
100 g
Sare
0.25 lingurite
Oua
4 buc
Lapte
300 ml
Rom
3 linguri
optional - dar il puteti inlocui cu orice lichior, brendy
Stafide
0.5 pahare
Mere
4 buc
Zeama de lamaie
50 ml
zeama de la o lamaie
Pasi de urmat
Pas 1

Pregatim mai intai aluatul - o chestie utila de stiut, se poate face si ceva din timp si lasat la frigider, de ex.peste noapte si dimineata faceti prajitura.

Intr-un bol amestecat faina cu zaharul si sarea.

Clafoutis cu mere (Flaugnarde) - Pas 1
Pas 2

Adaugati ouale si amestecati bine cu mixerul.

Clafoutis cu mere (Flaugnarde) - Pas 2
Pas 3

Turnati laptele, mixati bine si lasati aluatul sa se odihneasca 20-30 minute.

Clafoutis cu mere (Flaugnarde) - Pas 3
Pas 4

In acest timp puneti stafidele la inmuiat cu romul.

Chestia cu stafidele si alcoolul se poate face la fel din timp, dar puteti si sa nu adaugati alcool in desert.

Clafoutis cu mere (Flaugnarde) - Pas 4
Pas 5

Apoi curatati si feliati subtire merele(important sa le feliati cat mai subtire sa fie mai fragede si sa reauseasca sa se coaca).

Le amestecati cu zeama de lamaie, sa nu-si schimbe culoarea.

Clafoutis cu mere (Flaugnarde) - Pas 5
Pas 6

Apoi adaugati stafidele scurse de rom(acesta se toarna in aluat).

Clafoutis cu mere (Flaugnarde) - Pas 6
Pas 7

Ungeti o forma cu unt/ulei si o presarati cu faina sau pesmet(eu nu am facut nimic, ca am pus-o intr-o tava de silicon).

Puneti in ea merele cu stafide si turnati deasupra aluatul.

Clafoutis cu mere (Flaugnarde) - Pas 7
Pas 8

Si puneti tava la cuptor preincalzit la 180 grade, lasati 40 de minute.

Clafoutis cu mere (Flaugnarde) - Pas 8
Pas 9

Dupa ce il scoateti veti observa ca se va mai lasa, asa si este normal sa fie.

Lasati-l sa se racoreasca bine.

Clafoutis cu mere (Flaugnarde) - Pas 9
Pas 10

Apoi il puteti servi pudrat deasupra cu zahar pudra pe langa inghetata, sos de vanilie, iaurt sau o dulceata aromata.

Clafoutis cu mere (Flaugnarde) - Pas 10
Pas 11

Eu am facut jumate din cantitate de Sos Anglaise -preparat cu lapte si am adaugat in galbenusurile batute 1 lingura de amidon sa fie putin mai gros sosul.

Clafoutis cu mere (Flaugnarde) - Pas 11
Pas 12

L-am turnat asa fierbinte peste prajitura.

Clafoutis cu mere (Flaugnarde) - Pas 12
Pas 13

Apoi l-am feliat si servit - bineinteles va pastrati putin sos sa mai adaugati pe parcurs la fiecare in farfurie, daca va place.

Pofta Buna!

Clafoutis cu mere (Flaugnarde) - Pas 13

Gasiti acum retetele voastre preferate si in cartea noastra Top 50 retete Pas cu Pas, prima carte din Romania cu retete prezentate detaliat cu POZE pe PASI, un adevarat ghid vizual simplu de urmarit in timpul procesului de gatire.

Cartea se gaseste in libariile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.

Click aici!

Cantitate: 1 kg (8-10 portii)
Timp de preparare:
40 min
Dificultate: usor
Timp total de pregatire: 30 min