Crema de ou si lapte (Creme Anglaise)

Eu i-as spune mai mult "Sos de vanilie", pentru ca o crema ar fi ceva mai groasa - dar asa zice reteta lui Jamie Oliver, deci asa sa fie :)

Este un sos foarte fin, gustos si matasos - il puteti folosi la multe retete - inghetata, budinci, prajituri, etc.

Il fac de mai mult timp pentru a face inghetata din el, dar o mica parte este bine de pastrat la congelator pentru a avea un sos de vanilie la o prajitura cu mere/branza la indemana oricand.

Ingrediente

lapte
500 ml
smantana dulce 32%(dorna/milli)
500 ml
o puteti inlocui cu lapte
zahar
6 linguri
esenta de vanilie
1 buc
eu am pus vanilie naturala
galbenusuri de ou
8 buc

Pasi de urmat

1

Aici si sursa retetei, Jamie rules :)

2

Laptele(si smantana dulce) se fierbe cu 4 linguri de zahar si esenta de vanilie(vanilie pura).

Dupa ce a fiert luati cratita de pe foc si o lasati 10-15 minute sa se patrunda aroma de vanilie cu laptele.

3

Intr-un bol separati galbenusurile si adaugati 2 linguri de zahar.

4

Le bateti bine.

5

Adaugati cate 1 polonic de lapte fierbinte si amestecati bine dupa fiecare.

Asa incorporati tot laptele.

6

Puneti acest amestec pe foc si amestecati continuu.

7

Observati ca foarte repede crema devine putin mai groasa si lucioasa, lipindu-se de spatele lingurii.

In acest moment o luati repede de pe foc!

Daca ezitati se va branzi, dar....daca totusi s-a branzit - o treceti printr-o sita si ati reparat-o.

8

Si gata, o serviti si calda si rece.

Daca vreti s-o incalziti o puneti pe baie de aburi.

Merge bine si congelata, deci f.practica.

Pofta Buna!

Cantitate: 1 kg ()
Timp de preparare: 30 min
Dificultate: usor
Timp total de pregatire: 15 min
Publicata:
Nota: 5 (2 voturi)
Sursa: Jamie Oliver

S-ar putea sa-ti mai placa

Comentarii

Top 10 comentarii din totalul de 15

caryna1507
caryna1507 12 nov 2014, 12:59

Mulțumesc mult...

caryna1507
caryna1507 12 nov 2014, 12:37

Am trecut prin sita și s-a separat în partea branzita care a rămas în sită și partea lichidă care s-a scurs și era la fel ca apa. Partea branzita nu mi se părea ok ca să o pot îngheța... Am pus niște amidon dar tot branzita e. Sa o îngheț a așa? Iese ceva?

lena
Elena (lena) caryna1507 12 nov 2014, 12:41

Mai bine nu daca este prea apoasa, faci alta.

lena
Elena (lena) 12 nov 2014, 11:58

Vedeti pasul 7.

caryna1507
caryna1507 12 nov 2014, 11:50

Vroiam sa fac înghețată. ........

caryna1507
caryna1507 12 nov 2014, 11:45

Dacă sa branzit rău se mai poate repara?

Jana
Jana 15 mai 2014, 15:37

Delicioasa!!! Mi-a iesit din prima. Multumesc pentru retete.

Poza mea pentru reteta:
tiki
tiki 30 oct 2013, 16:23

Eeeeeee,alta viata. L-am "reparat". Intr-un craticior am pus 1 lingurita de amidon si tot cate putin din acest sos, am mestecat,apoi am pus pe foc si a dat un clocot. Nici vorba sa se branzeasca. F.bun, adica mai gros ca si inainte era tot la fel de gustos. (nu stiu ce se intampla cu aceste anunturi de raspuns pe e-m !!!.Vad ca mi-ai rasp.la 18,44 si pe mine (eram chiar aici) m-a anuntat ca a sosit la 23 !!! Dar nu intotdeauna. ). Multumesc pentru rabdare. Pupici.

Poza mea pentru reteta:
Nota mea pentru reteta:
tiki
tiki 29 oct 2013, 18:40

Am revenit. Am facut 1/4 de cantitate. Suficienta. Dar nu stiu cum trebuie sa fie consistenta. Cam subtire. Imi curge, nu e crema, mi-a iesit ca un aluat de clatite ,o idee mai grosut. Putin mi s-a taiat (deci nu mai puteam lasa pe foc), am reparat-o urgent cu mixerul si nu se mai vede nimic. Gustul bun,dar cam subtire. La tine pe prajitura parca sta ca o crema.. Poza e cam intunecata ca nu am lumina buna. Nu-ti poti da seama de consistenta.Vei vedea la Clafoutis cand voi posta (cu ajutoare).

Poza mea pentru reteta:
ianadeea
Andreea (ianadeea) 13 mai 2013, 09:44

Tocmai ieri am facut aceasta crema din 1/2 ingrediente, si a fost super. Am servit-o cu spuma de fructe de padure, si si goala (cateva linguri bune  ) . Exact ce ai zis tu Lena am patit initial: adica mi s-a branzit destul de tare, si nici trecuta prin sita nu era 100% "dreasa". De aceea am mai lasat-o mai bine de 1 ora la frigider apoi am batut-o putin cu mixerul, a iesit ceva senzational, fin, nici nu ziceai ca a fost vreodata branzita. Multumesc de reteta, o voi repeta numaidecat. 

gabriela29sv
gabriela29sv 14 iun 2012, 18:41

Draga mea Lena, eu ador aceasta crema (creme aglaise)...mai ales cu prajitura negresa de post...e absolut delicioasa.In general aceasta crema(sos) merge perfect cu prajiturile de cacao.Multumesc frumos pentru reteta,acum o sa fac si eu acasa.

Nota mea pentru reteta:
Arata toate comentariile