De fapt la mine acasa i se spune "bors cu crupe", este ciorba care vine de la bunica - absolut delicioasa, acrisoara, aromata si de obicei servita cu Mamaliga.
Am avut o mare problema cu reteta, stiam de ea, ii tineam minte gustul dar deloc pasii prepararii. Am incercat-o de vreo 2 ori improvizand, iesise ceva pe aproape dar tot nu la fel ca a bunicii. Pana m-am gandit eu sa merg la matusa mea(ea mai tine minte cate ceva din ce facea bunica) si bineinteles ca am gasit greseala, deci acum iesise perfecta.
Tatal meu visa sa manance borsul cu crupe ca la mama lui - ei, cand am facut reteta corecta(cu pozele de mai jos) dupa prima lingura a fost impresionat si foarte fericit. Si eu la fel, pentru ca am reusit sa "resuscitez" inca o reteta veche si traditionala moldoveneasca, cu amintiri din copilaria mea pe langa bunica.
In primul rand vom face baza de ciorba - supa de peste.
Bucatile de peste se pun la fiert in aproximativ 2 litri de apa, 1 ardei, 1 morcov si 1 ceapa - toate intregi.
Cand incepe sa fiarba faceti focul mic si lasati 30 minute.
Dupa acest timp strecurati supa si pestele printr-o sita - sa nu aveti pe urma surprize si oase in ciorba gata.
In supa strecurata turnati borsul acru(gustati si reglati gradul de acreala, de obicei se face foarte acra) - da, asta-i specificul retetei, borsul se toarna la inceputul fierberi crupelor si legumelor.
Puneti pe foc si lasati sa fiarba.
In acest timp spalati bine crupele si taiati marunt morcovul si ardeiul, optional si 1 rosie.
In ciorba nu merg multe legume ca sa nu acopere gustul specific ciorbei de peste.
Cand incepe sa fiarba supa cu borsul din cratita puneti legumele, crupele si lasati-le sa fiarba 20-30 minute.
Alegeti din pestele fiert bucatele de carne fara oase si le puneti inapoi in ciorba.
Optional puteti sa faceti si o prajeala pentru ciorba din rosii cu ceapa - se caleste 1 ceapa in putin ulei si se adauga rosie taiata marunt sau bulion/ pasta de rosii.
Dupa ce au fiert legumele(nu va speriati daca morcovul ramane putin crocant, asa si trebuie), potriviti de sare, adaugati o jumatate de ceapa cruda taiata marunt si patrunjel maruntit.
Imediat opriti focul dupa ce le-ati adaugat si lasati cam 10 minute sa se patrunda.
Se serveste de obicei cu mamaliga si la felul 2 pestele prajit cu mujdei si la fel mamaliga(din cap, coada se face ciorba, restul pestelui se prajeste).
Pofta Buna!
Gasiti acum retetele voastre preferate si in cartea noastra Top 50 retete Pas cu Pas, prima carte din Romania cu retete prezentate detaliat cu POZE pe PASI, un adevarat ghid vizual simplu de urmarit in timpul procesului de gatire.
Cartea se gaseste in libariile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.