Mămăligă Moldovenească

Mămăligă Moldovenească

I-am spus moldovenească pentru că diferă puțin modul de prezentare și servire - așa se face la mine acasă - se ține rotundă și se răstoarnă pe un platou sau fund de lemn, obligatoriu se taie cu fir de ață, am și arătat în pașii de mai jos. Perfectă pentru a face "urs" cu brânză telemea, și de a o mânca cu mâna, se întinge în tot felul de chestii - jumări, tochitură, scrob, telemea, brânză cu smântână - chiar și cu pește prăjit și mujdei .... o nebunie!

Aici am învățat să fac mămăliga mai lichidă în proporție de 1 unitate mălai la 3 de apă - dar rămâne ceva mai lichidă și nu ține forma, asta se face cu 1 mălai la 2 apă, deci vedeți cum vă place, oricum este tare bună și unge sufletul :)

Ingrediente

Făină de mălai
1 pahar
orice pahar de 250-300ml
Apă
2 pahare
   
Sare
0.5 lingurite
opțional și 1 lingură de unt

Pași de urmat

Pas 1

Atenție - mămăliga din poze este făcută în tuci mare cu 3 pahare de mălai și 6 de apă - pentru 5-6 persoane mâncăcioase :) Eu vă dau rețeta de bază și adaptați proporțiile după ce tuci aveți și câte persoane vor fi la masă.

Deci, într-un ceaun se pune apă cu sarea la fiert, presărați o lingură de mălai deasupra (nu știu pentru ce este, dar așa făcea bunica, mama, tata, așa fac și eu :)

 

Mămăligă Moldovenească - Pas 1
Pas 2

Când începe să fiarbă apa adăugați făina de porumb - în același timp amestecați bine cu un tel și în cel mai rău caz cu o lingură să nu se facă cocoloașe.

Mămăligă Moldovenească - Pas 2
Pas 3

Recomand să folosiți telul, la sigur veți avea mămăliga fără cocoloașe - a fost o descoperire și pentru mama mea, care credea sfânt în lingură dar se chinuia rău de tot cu ea.

Deci, lăsați să fiarbă la foc mediu, amestecând periodic în ea cu telul, cam 3-4 minute - după care începe să se facă groasă și nu mai puteți să-l folosiți.

Mămăligă Moldovenească - Pas 3
Pas 4

Și aici intră în "teren" melesteul de lemn - mămăliga cât fierbe (cam 10min) la foc mic, periodic trebuie amestecată cu un melesteu sau lingură mai tare și mare - eventual de lemn.

Este foarte groasă și altă ustensilă s-ar putea să nu facă față, ah da, mai merge și cu coada sucitorului de aluat.

Mămăligă Moldovenească - Pas 4
Pas 5

Deci o lăsați să fiarbă așa groasă la foc mic cam 10 minute.

Mămăligă Moldovenească - Pas 5
Pas 6

După acest timp mai amestecați o dată și apoi cu lingura presați bine deasupra, marginile le apăsați mai tare.

Puteți unge deasupra cu puțin unt să nu facă crustă și neteziți bine. O mai lăsați pe foc mic 5 minute.

Mămăligă Moldovenească - Pas 6
Pas 7

Răsturnați ceaunul pe un platou sau fund de lemn, scuturați bine să iasă mămăliga - s-ar putea din prima să nu vă iasă, dar când sare așa rotundă și frumoasă veți fi mândri de voi.

În ceaunul de mămăliga de obicei la noi se toarnă lapte cu puțină sare și se fierbe - când a fiert se răd bine pereții ceaunului și asta-i desertul - lapte cu mămăligă.

Mămăligă Moldovenească - Pas 7
Pas 8

Și repede cu ea pe masă, o tăiați cu ață simplă de cusut - cuțitul va rămâne cam cu fărâmituri groase pe el și va fi greu de manevrat.

Nu uitați până fierbe mămăliga să vă pregătiți de toate pe lângă ea - telemea de oi, brânză cu smântână, scrob, jumări/tochitură, pește prăjit cu mujdei, o ciorbă acrișoară - deci aveți de unde alege :) Este bună chiar și cu gem.

Mămăligă Moldovenească - Pas 8
Pas 9

Atât a rămas din mămăliga noastră...bună de tot!

Poftă Bună!

Mămăligă Moldovenească - Pas 9

Găsiți acum rețetele voastre preferate și în cartea noastră Top 50 rețete Pas cu Pas, prima carte din România cu rețete prezentate detaliat cu POZE pe PAȘI, un adevărat ghid vizual simplu de urmat în timpul procesului de gătire.

Cartea se găsește în librăriile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.

Click aici!

Cantitate: 1 kg
Timp de preparare: 10 min
Dificultate: usor
Timp total de pregătire: 30 min
Data publicării:
Notă: 5 (3 voturi)

Vrei să primești rețetele noi pe email?

Comentarii

Top 10 comentarii din totalul de 23

BolocanMarius860
Bolocan Marius (BolocanMarius860) 26 Aug 2016, 17:47

am folosit mai multe tipuri de malai,.......tin cont tot timpul de metoda ta,......recunosc ca din 2015,...iulie,........simt ca mananc mamaliga ca la Stanca-Costesi de Botosani,.......doua tipuri de malai sunt perfecte,......pentru consistenta,aroma si ....farmec,......mamaliga pe care o fac acoperita in bucatarie cu o laveta de bumbac,.......e f.buna dupa trei zle,............multumesc Lena,......

Nota mea pentru rețetă:
tiki
tiki 25 Jun 2015, 21:34

Interesant. Ma uit la emis".Mama mea gateste mai bine" si exact asa a facut o concurenta ,a pus sare, apoi malai ca sa stie ca a pus sare !!!!.M-am mirat tare. Nu stiam. Deci asta este povestea.? Multumesc de lamurire. Numai ca nu a pus destula si nu a placut.

Darzos
Darzos 25 Jun 2015, 17:26

Exista o poveste/gluma care explica de ce se pentru pregatirea mamaligii se pune la fiert apa, sarea si o lingura sau un pumnisor de malai - neaparat in aceasta ordine.

Traia odata o familie ca orice familie in care erau cativa frati. Intr-una din zile cel mai mic obosit de munca si fiindu-i si foame s-a dus sa puna de mamaliga. A pus in ceaun apa si un pumnisor de sare si l-a pus pe foc. Altul dintre frati s-a dus si el sa puna de mamaliga dar vazand ca este deja pusa s-a gandit: -O fi pus sare? Ca sa fie sigur ca mamaliga va fi gustoasa a pus un pumnisor de sare si s-a intors la munca. Pe scurt toti fratii au trecut pe acolo si fiecare a pus un pumnisor de sare pentru a fi sigur ca mamaliga va fi gustoasa. Tatal a venit a vazut ceaunul fierband, a pus malai, a luat cir, etc, etc, etc...... si a rasturnat mamaliga pe fund. La masa au constatat ca nu poate fi mancata fiind foarte sarata. Fiecare dintre frat a explicat ce el a pun numai un pumnisor de sare nefiind sigur ca cel care a pus apa la fiert n-a uitat sarea. Atunci tatal a hotarat ca cel care pune de mamaliga DUPA ce pune sarea sa puna si un pumnisor de malai ca semn ca n-a uitat.

Acesta este explicatia pe care tatal meu, Dumnezeu sa-l ierte, mi-a dat-o acum peste 60 de ani.

  

Jana
Jana 19 Feb 2015, 20:23

O bunatate!!! Multumesc Lena. 

Poza mea pentru rețetă:
Nota mea pentru rețetă:
timotei
timotei 16 Feb 2015, 07:43

Ooops am uitat de poza

Poza mea pentru rețetă:
timotei
timotei 16 Feb 2015, 07:42

Am facuto si am papato cu carnita. La noi asa era obiceiul dupa ce rasturna mãmãliga puneam lapte la fert si mamaliguta care raminea o papam cu laptele fiert si zahar din farfurie. Asa fac si eu acuma .

Cornelia BB
Cornelia BB 05 Jul 2014, 14:41

Mãmãligutã ca la mama Acasa 

Poza mea pentru rețetă:
Doina P
Doina P 03 Oct 2013, 23:16

Superba ideea de a posta reteta de mamaliga, pentru ca, sigur, sunt fete tinere si nu numai, care nu stiu dar ar vrea sa faca. Eu fac ceva in plus la mamaliga: dupa ce o termin de netezit, la urma, o inchin. Ii fac semnul crucii. Asa am apucat de mica si asa as face si daca as trai la New York :] 

Ma mira tare ideea de a manca mamaliga cu gem sau cu dulceata. Nu am mai auzit pana acum. Sotului meu, nascut si crescut la Bucuresti, ii place asa de mult mamaliga rece, incat, de cate ori trece pe langa ea isi mai taie o felie si o mananca rece. :] Eu ii zic ca face a saracie si el se amuza si-mi spune ca asa-i place si ca el nu considera asa. Si eu ii mai povestesc de feliile reci, prajite pe plita, rumenite si frecate cu catel de usturoi. Nu cred ca o sa mai am ocazia sa mai mananc asa. 

Felicitari pentru tot. :*

hanna
hanna 02 Oct 2013, 15:29

la fix ai postat!

azi sunt in  post si am facut tocanita de ciuperci cu mamaliga varianta mea-sa fie unpic mai moale mamaliga si eu chiar daca nu o gatesc des dar imi place cel mai mult la ciorba de fasole cu smantana iarna dar si cu dulceata ,cu lapte dulce ,cu smantana,sau cum fac femeile batrane la maramures de unde sunt eu-prajesc ceapa in ulei si o amesteca cu mamaliga pur si simplu si e minunata pt zilele de post!

iar malaiul  imi place cel de la GOLDMAYA.

Poza mea pentru rețetă:
ulivia
ulivia 02 Oct 2013, 10:18

tiki, pentru inceput ela e terciul ,cand eram copii noua de placea cu unt  si era bum de mancat fierbinte cand te durea in gat, mai ales iarna,in terci se continua de facut mamaliga asa cum prezinti mai departe. Doamne ce vremuri! Mi-e dor de bunica.

Nota mea pentru rețetă:
Arată toate comentariile