A venit timpul să experimentez aluatul de la Galeta cu umpluturile sărate și am fost din nou foarte plăcut surprinsă, și nu numai eu. Plăcinta a fost absolut delicioasă, s-a terminat repede și chiar v-o recomand - în plus se prepară repede pentru că toate ingredientele din umplutură sunt crude.
Apropo, în varianta de post plăcinta merge făcută doar cu cartofi și ceapă, fără oul uns deasupra, este foarte gustoasă și în această variantă.
Preparați aluatul conform pașilor 1-5 din rețeta de Galetă cu mere.
Lăsați-l 30 minute la odihnit, și apropo să nu vă alarmați dacă aluatul e uleios - este normal doar conține ulei.
Cartofii cruzi și ceapa se taie cubulețe mărunte.
La fel și carnea, o tăiați cubulețe mici (dacă aveți carne de vită mai bine s-o dați prin mașina de tocat carne).
Adăugați carnea la cartofi și ceapă, puneți 1 linguriță de sare, 1 de ulei și puțin piper negru măcinat - amestecați bine.
Aluatul se întinde într-o foaie mai mare, mai groasă pe mijloc și subțire pe margini.
Presărați puțin griș în mijloc.
Puneți umplutura, așa ca să rămână cam 5-7 cm de margini libere din foaia de aluat.
Adunați spre mijloc aceste margini lăsând centrul plăcintei deschis.
Opțional puteți s-o ungeți deasupra cu ou, să fie mai lucioasă când se coace.
Mijlocul lăsat deschis îl acoperiți cu o bucată de folie, să se coacă bine cartofii și carnea în aburi.
Puneți plăcinta la cuptor pentru 45-50 de minute, la 200 grade.
Cam după 40 minute luați folia și verificați dacă s-au făcut cartofii, dacă sunt moi, lăsați-o încă 10 minute în cuptor fără folie.
Dacă se rumenește prea tare deasupra dar cartofii încă nu sunt gata, puneți o bucată de folie mai mare peste plăcinta din cuptor, să nu o ardeți, dar o țineți până legumele sunt gata.
O scoateți, lăsați să se răcorească puțin și serviți, este delicioasă și caldă și rece.
Poftă Bună!
Găsiți acum rețetele voastre preferate și în cartea noastră Top 50 rețete Pas cu Pas, prima carte din România cu rețete prezentate detaliat cu POZE pe PAȘI, un adevărat ghid vizual simplu de urmat în timpul procesului de gătire.
Cartea se găsește în librăriile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.