Încă o variantă sărată a Găletei, doar aluatul nu este dulce și atunci am zis să tot experimentez, deci se pare că sunt pe drumul cel bun.
La umplutura cu varză vroiam să încerc varianta rapidă, adică să nu mai prelucrez varza termic înainte să o pun în plăcintă, am făcut așa cum face mama mea - doar amestec varza cu ouă și o pun așa în plăcinte.
A ieșit minunată plăcinta, mai bună când s-a răcit complet - sigur o să vă placă dacă sunteți amatori de plăcinte cu varză.
Preparați aluatul ca în rețeta de Găletă cu mere - pașii 1-5.
Este normal să fie un aluat puțin mai uleios. Lăsați-l să se odihnească 30 minute.
În acest timp pregătim varza - se toacă mărunt și se amestecă bine cu mâinile, cu puțină sare, să se mai înmoaie.
Adăugați ouăle, piper și sare după gust, dacă e nevoie, amestecați.
Aluatul se întinde într-o foaie mare, cu mijloc puțin mai gros și margini mai subțiri, se mută într-o tavă mare de cuptor.
Se presară puțin griș pe mijlocul foii și se pune umplutura de varză, așa că în poză să avem cam 5-7 cm din margini libere.
Aduceți și adunați marginile spre mijlocul plăcintei dar lăsați centrul liber.
Acoperiți acest centru cu o bucățică mică de folie de aluminiu.
Coaceți plăcinta la cuptor preîncălzi la 200 grade timp de 50-60 minute. Dacă se rumenește prea tare deasupra o acoperiți cu folie de aluminiu dar oricum lăsați tot acest timp în cuptor.
Puteți ultimele 10 minute să luați folia din centrul plăcintei la o parte.
Lăsați să se răcească bine, chiar de pe o zi pe alta.
Puteți bineînțeles să o serviți și caldă, dar am observat la plăcintele cu varză că în general sunt mai bune reci.
Poftă Bună!
Găsiți acum rețetele voastre preferate și în cartea noastră Top 50 rețete Pas cu Pas, prima carte din România cu rețete prezentate detaliat cu POZE pe PAȘI, un adevărat ghid vizual simplu de urmat în timpul procesului de gătire.
Cartea se găsește în librăriile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.