Biscuitii cu "moni"(adica cu bicarbonat de amoniu) sunt cele mai populare fursecuri in regiunea unde am copilarit. De Craciun, Paste si Hram se fac obligatoriu de orice gospodina care se stimeaza - sigur din cauza faptului ca sunt deosebit de gustoase si fragede, dar si se pastreaza bine, chiar 2-3 saptamani(se fac chiar mai buni dupa ce stau). Daca veniti pe la noi prin sat de sarbatori, sigur nu pleaca nici un musafir fara un pachet mic cu biscuiti de casa si principalii sunt acestia - cu moni.
La gust sunt exceptionali, foarte fragezi, aromati si crocanti, merg perfect cu o cana de lapte sau ceai. Eu de fiecare Craciun am o nostalgie dupa ei si obligatoriu ii fac, parca sunt acasa la parinti si in copilarie.
Daca imi mai raman ii transform repede in Salam de biscuti delicios.
Asa arata bicarb. de amoniu pe care l-am gasit eu - mai sunt cele de la Dr.Oetker, sigur o sa le gasiti de vanzare.
Recomand sa folositi anume b.de amoniu pentru ca face biscuitii deosebit de fragezi, chiar sunt diferiti de cei prepati cu praf de copt.
Topiti untul si il lasati sa se racoreasca putin.
Intr-un bol mai adanc bateti ouale cu zahar.
Adaugati untul si smantana, amestecati.
Puneti bicarbonatul de amoniu intr-o cana mica, adaugati peste el 4 linguri de lapte cald, amestecati bine si observati ca va incepe sa faca o spuma fina.
Il turnati peste ingredientele din bol si amestecati.
Nu uitati sa adaugati esenta de vanilie si la final incorporam faina.
Trebuie sa va iasa un aluat moale dar ferm si foarte putin lipicios, il scoateti pe masa presarat cu faina si il uniformizati putin.
Formati din el 2 bile de aluat si lasati sa se odihneaca 5 minute.
Intindeti prima bila de aluat. grosimea foiii nu trebuie sa fie mai subtire de grosimea degetului, cam 7-8mm.
Prima bila am ornat-o cu zahar, am presarat zahar deasupra si l-am presat putin in aluat cu facaletul., mare grija sa nu faceti foia prea subtire.
Apoi cu furculita am facut dungi pe foaie, pentru frumusete :)
Si am taiat foaia in diverse figuri cu un cutit sau taietor de biscuiti.
Se pot decupa si diverse forme, flori, stele, etc.
A 2-a bila am presarat-o cu nuci si zahar, la fel le-am presat in foaie.
Nu se mai fac ornamente cu furculita ca vor sari nucile.
Astea cu nuci le-am decupat in doverse forme.
Biscuitii astfel formati se pun intr-o tava de cuptor asternuta cu hartie de copt si se coc timp de 20-30 minute la 200 grade.
Vor creste frumos la copt si vor lasa miros de amoniac, este normal.
Orice coaceti cu bicarbonat de amoniu are miros de amoniu la copt si cat sunt calde, dupa ce s-au racit gazul se evapora complet din ele si sunt gata de servit.
Asa arata biscuitii ornati cu zahar dupa copt.
Si o sectiune, sa vedeti cat de fragezi sunt.
Chiar vi-i recomand cu mare placere, sunt cei mai de suflet biscuiti ai mei cu un miros si gust ca la mama si bunica.
Pofta Buna!
Gasiti acum retetele voastre preferate si in cartea noastra Top 50 retete Pas cu Pas, prima carte din Romania cu retete prezentate detaliat cu POZE pe PASI, un adevarat ghid vizual simplu de urmarit in timpul procesului de gatire.
Cartea se gaseste in libariile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.