Biscuiții cu "moni"(adică cu bicarbonat de amoniu) sunt cele mai populare fursecuri în regiunea unde am copilărit. De Crăciun, Paște și Hram se fac obligatoriu de orice gospodină care se stimează - sigur din cauza faptului că sunt deosebit de gustoase și fragede, dar și se păstrează bine, chiar 2-3 săptămâni(se fac chiar mai buni după ce stau). Dacă veniți pe la noi prin sat de sărbători, sigur nu pleacă nici un musafir fără un pachet mic cu biscuiți de casă și principalii sunt aceștia - cu moni.
La gust sunt excepționali, foarte fragezi, aromați și crocanți, merg perfect cu o cană de lapte sau ceai. Eu de fiecare Crăciun am o nostalgie după ei și obligatoriu îi fac, parcă sunt acasă la părinți și în copilărie.
Dacă îmi mai rămân îi transform repede în Salam de biscuiți delicios.
Așa arată bicarb. de amoniu pe care l-am găsit eu - mai sunt cele de la Dr.Oetker, sigur o să le găsiți de vânzare.
Recomand să folosiți anume b.de amoniu pentru că face biscuiții deosebit de fragezi, chiar sunt diferiți de cei preparați cu praf de copt.
Topiți untul și îl lăsați să se răcorească puțin.
Într-un bol mai adânc bateți ouăle cu zahăr.
Adăugați untul și smântâna, amestecați.
Puneți bicarbonatul de amoniu într-o cană mică, adăugați peste el 4 linguri de lapte cald, amestecați bine și observați că va începe să facă o spumă fină.
Îl turnați peste ingredientele din bol și amestecați.
Nu uitați să adăugați esența de vanilie și la final încorporați făina.
Trebuie să vă iasă un aluat moale dar ferm și foarte puțin lipicios, îl scoateți pe masa presărată cu făină și îl uniformizați puțin.
Formați din el 2 bile de aluat și lăsați să se odihnească 5 minute.
Întindeți prima bilă de aluat. grosimea foii nu trebuie să fie mai subțire de grosimea degetului, cam 7-8mm.
Prima bilă am ornat-o cu zahăr, am presărat zahăr deasupra și l-am presat puțin în aluat cu făcălețul., mare grijă să nu faceți foaia prea subțire.
Apoi cu furculița am făcut dungi pe foaie, pentru frumusețe :)
Și am tăiat foaia în diverse figuri cu un cuțit sau tăietor de biscuiți.
Se pot decupa și diverse forme, flori, stele, etc.
A 2-a bilă am presărat-o cu nuci și zahăr, la fel le-am presat în foaie.
Nu se mai fac ornamente cu furculița ca vor sări nucile.
Astea cu nuci le-am decupat în diverse forme.
Biscuiții astfel formați se pun într-o tavă de cuptor așternută cu hârtie de copt și se coc timp de 20-30 minute la 200 grade.
Vor crește frumos la copt și vor lăsa miros de amoniac, este normal.
Orice coaceți cu bicarbonat de amoniu are miros de amoniu la copt și cât sunt calde, după ce s-au răcit gazul se evaporă complet din ele și sunt gata de servit.
Așa arată biscuiții ornați cu zahăr după copt.
Și o secțiune, să vedeți cât de fragezi sunt.
Chiar vi-i recomand cu mare plăcere, sunt cei mai de suflet biscuiți ai mei cu un miros și gust ca la mama și bunica.
Poftă Bună!
Găsiți acum rețetele voastre preferate și în cartea noastră Top 50 rețete Pas cu Pas, prima carte din România cu rețete prezentate detaliat cu POZE pe PAȘI, un adevărat ghid vizual simplu de urmat în timpul procesului de gătire.
Cartea se găsește în librăriile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.