O prăjitură perfectă pentru a încheia anul 2013 - ultima rețetă pentru anul acesta!
Referitor la prăjitură, rețeta este în lucru de 2 ani, pe parcurs am încercat vreo 3 variante, chiar aici pot să spun la sigur că este o rețetă supertestată.
Acum m-am gândit să combin foile de la tortul Smetannik(pt că sunt foarte gustoase, fragede și se prepară fără amoniu) cu cremă clasică - și am nimerit fix la țintă. Este o prăjitură foarte fină, aromată cu un gust complet. Recomand cu încredere, puteți să faceți și tort în așa combinație de cremă cu foi, va fi super.
Se împarte în 3 bucăți egale și formați din ele niște bile de aluat.
Taiați 3 bucăți de hârtie de copt - exact după dimensiunea tăvii de cuptor.
Presărați pe hârtie puțină făină și întindeți fiecare bilă de aluat direct pe hârtia de copt - o întindeți atent cu făcălețul așa ca să vină perfect până aproape de margini - cam 1 cm lăsați pentru borduri.
Trageți de hârtie și mutați foaia în tava de cuptor. Metoda cu hârtia de copt vă scutește de multe chinuri cu întinderea aluatului, așa că recomand.
La fel faceți și celelalte 2 foi - cât timp se coace una din ele, o pregătiți pe următoarea.
Se coc la cuptor preîncălzit la 200 grade timp de aproximativ 10 minute - sau până încep să se rumenească ușor marginile.
La fel se coc toate 3 foile, lăsați să se răcorească.
Acum putem să ne apucăm de cremă.
Dizolvați cele 7 linguri de făină cu aproximativ 1 pahar de lapte, amestecați bine să nu fie cocoloașe.
Restul de lapte se pune la fiert, când începe să fiarbă faceți focul mic și adăugați atent laptele cu făină, de la pasul anterior.
Amestecați continuu cu telul să nu fie cocoloașe. Lăsați cam 10 minute la fiert, până se îngroașă.
Puneți la o parte acest amestec de lapte cu făină, să se răcească complet(chiar ar fi bine să-l faceți înainte să vă apucați de copt foile).
Untul se bate bine cu zahărul pudră și coaja rasă de la o lămâie.
Apoi adăugați câte 1-2 linguri din crema de lapte cu făină, treptat - bateți bine crema după fiecare repriză.
După ce încorporați toată crema adăugați zeama de lămâie.
La mine parcă avea tendința să se taie puțin crema de la sucul de lămâie, așa că nu am insistat s-o amestec prea mult.
Împărțiți crema ochiometric cam în 2 cantități, ungeți foile - foaie1+cremă+foaie2+cremă+foaie3 - dar puteți lăsa 3-4 linguri pentru ornare deasupra.
Prăjitura se poate orna deasupra simplu cu zahăr pudră sau unge cu câteva linguri de cremă și presărat nucă de cocos.
Lăsați-o să se pătrundă bine la rece, peste noapte este cel mai bine(acoperită cu folie de plastic).
Portionați și savurați:)
Poftă Bună!
Găsiți acum rețetele voastre preferate și în cartea noastră Top 50 rețete Pas cu Pas, prima carte din România cu rețete prezentate detaliat cu POZE pe PAȘI, un adevărat ghid vizual simplu de urmat în timpul procesului de gătire.
Cartea se găsește în librăriile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.