Prajitura "Alba ca Zapada"

O prajitura perfecta pentru a incheia anul 2013 - ultima reteta pentru anul acesta!

Cu aceasta ocazie vreau sa va urez dragi utilizatori La Multi Ani! Va multumesc pentru fidelitate, sustinere, comentariile obiective - toate ma motiveaza sa lucrez in continuare, ma inspira si ajuta mult in procesul de lucru. Revenim in 2014 cu forte si idei noi, sunt sigura ca toate o sa va placa!

Referitor la prajitura, reteta este in lucru de 2 ani, pe parcurs am incercat vreo 3 variante, chiar aici pot sa spun la sigur ca este o reteta supertestata.

Acum m-am gandit sa combin foile de la tortul Smetannik(pt ca sunt foarte gustoase, fragede si se prepara fara amoniu) cu crema clasica - si am nimerit fix la tinta. Este o prajitura foarte fina, aromata cu un gust complet. Recomand cu incredere, puteti sa faceti si tort in asa combinatie de crema cu foi, va fi super.

Ingrediente
Smantana
200 g
smantana simpla fermentata
Praf de copt
2 lingurite
Oua
2 buc
Unt
3 linguri
pentru aluat - sa fie topit si racorit
Zahar
200 g
Faina alba
500 g
+7 linguri pentru crema
Lapte
1 l
Unt
200 g
unt moale, la temperatura camerei - pentru crema
Zahar pudra
150 g
Lamaie
1 buc
puteti pune si 2, dupa gust
Ulei de floarea soarelui
2 linguri
Pasi de urmat
Pas 1

Preparati aluatul conform cu pasiii 1-7 de la Reteta de Tort Smetannik.

Prajitura "Alba ca Zapada" - Pas 1
Pas 2

Se imparte in 3 bucati egale si formati din ele niste bile de aluat.

Prajitura "Alba ca Zapada" - Pas 2
Pas 3

Taiati 3 bucati de hartie de copt - exact dupa dimensiunea tavii de cuptor.

Presarati pe hartie putina faina si intindeti fiecare bila de aluat direct pe hartia de copt - o intindeti atent cu facaletul asa ca sa vina perfect pana aproape de margini - cam 1 cm lasati pentru borduri.

Prajitura "Alba ca Zapada" - Pas 3
Pas 4

Trageti de hartie si mutati foaia in tava de cuptor. Metoda cu hartia de copt va scuteste de multe chinuri cu intinderea aluatului, asa ca recomand.

La fel faceti si celelalte 2 foi - cat timp se coace una din ele, o pregatiti pe urmatoarea.

Prajitura "Alba ca Zapada" - Pas 4
Pas 5

Se coc la cuptor preincalzit la 200 grade timp de aproximativ 10 minute - sau pana incep sa se rumeneasca usor marginile.

Prajitura "Alba ca Zapada" - Pas 5
Pas 6

La fel se coc toate 3 foile, lasati sa se racoreasca.

Prajitura "Alba ca Zapada" - Pas 6
Pas 7

Acum putem sa ne apucam de crema.

Dizolvati cele 7 linguri de faina cu aproximativ 1 pahar de lapte, amestecati bine sa nu fie cocoloase.

Prajitura "Alba ca Zapada" - Pas 7
Pas 8

Restul de lapte se pune la fiert, cand incepe sa fiarba faceti focul mic si adaugati atent laptele cu faina, de la pasul anterior.

Amestecati continuu cu telul sa nu fie cocoloase. Lasati cam 10 minute la fiert, pana se ingroasa.

Puneti la o parte acest amestec de lapte cu faina, sa se raceasca complet(chiar ar fi bine sa-l faceti inainte sa va apucati de copt foile).

Prajitura "Alba ca Zapada" - Pas 8
Pas 9

Untul se bate bine cu zaharul pudra si coaja rasa de la o lamaie.

Apoi adaugati cate 1-2 linguri din crema de lapte cu faina, treptat - bateti bine crema dupa fiecare repriza.

Prajitura "Alba ca Zapada" - Pas 9
Pas 10

Dupa ce incorporati toata crema adaugati zeama de lamaie.

La mine parca avea tendinta sa se taie putin crema de la sucul de lamaie, asa ca nu am insistat s-o amestec prea mult.

Prajitura "Alba ca Zapada" - Pas 10
Pas 11

Impartiti crema ochiometric cam in 2 cantitati, ungeti foile - foaie1+crema+foaie2+crema+foaie3 - dar puteti lasa 3-4 linguri pentru ornare deasupra.

Prajitura se poate orna deasupra simplu cu zahar pudra sau unge cu cateva linguri de crema si presarat nuca de cocos.

Prajitura "Alba ca Zapada" - Pas 11
Pas 12

Lasati-o sa se patrunda bine la rece, peste noapte este cel mai bine(acoperita cu folie de plastic).

Portionati si savurati:)

Pofta Buna!

Prajitura "Alba ca Zapada" - Pas 12

Gasiti acum retetele voastre preferate si in cartea noastra Top 50 retete Pas cu Pas, prima carte din Romania cu retete prezentate detaliat cu POZE pe PASI, un adevarat ghid vizual simplu de urmarit in timpul procesului de gatire.

Cartea se gaseste in libariile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.

Click aici!

Cantitate: 2 kg (o tava mare de cuptor)
Timp de preparare:
120 min
Dificultate: mediu
Timp total de pregatire: 60 min