O prajitura perfecta pentru a incheia anul 2013 - ultima reteta pentru anul acesta!
Referitor la prajitura, reteta este in lucru de 2 ani, pe parcurs am incercat vreo 3 variante, chiar aici pot sa spun la sigur ca este o reteta supertestata.
Acum m-am gandit sa combin foile de la tortul Smetannik(pt ca sunt foarte gustoase, fragede si se prepara fara amoniu) cu crema clasica - si am nimerit fix la tinta. Este o prajitura foarte fina, aromata cu un gust complet. Recomand cu incredere, puteti sa faceti si tort in asa combinatie de crema cu foi, va fi super.
Se imparte in 3 bucati egale si formati din ele niste bile de aluat.
Taiati 3 bucati de hartie de copt - exact dupa dimensiunea tavii de cuptor.
Presarati pe hartie putina faina si intindeti fiecare bila de aluat direct pe hartia de copt - o intindeti atent cu facaletul asa ca sa vina perfect pana aproape de margini - cam 1 cm lasati pentru borduri.
Trageti de hartie si mutati foaia in tava de cuptor. Metoda cu hartia de copt va scuteste de multe chinuri cu intinderea aluatului, asa ca recomand.
La fel faceti si celelalte 2 foi - cat timp se coace una din ele, o pregatiti pe urmatoarea.
Se coc la cuptor preincalzit la 200 grade timp de aproximativ 10 minute - sau pana incep sa se rumeneasca usor marginile.
La fel se coc toate 3 foile, lasati sa se racoreasca.
Acum putem sa ne apucam de crema.
Dizolvati cele 7 linguri de faina cu aproximativ 1 pahar de lapte, amestecati bine sa nu fie cocoloase.
Restul de lapte se pune la fiert, cand incepe sa fiarba faceti focul mic si adaugati atent laptele cu faina, de la pasul anterior.
Amestecati continuu cu telul sa nu fie cocoloase. Lasati cam 10 minute la fiert, pana se ingroasa.
Puneti la o parte acest amestec de lapte cu faina, sa se raceasca complet(chiar ar fi bine sa-l faceti inainte sa va apucati de copt foile).
Untul se bate bine cu zaharul pudra si coaja rasa de la o lamaie.
Apoi adaugati cate 1-2 linguri din crema de lapte cu faina, treptat - bateti bine crema dupa fiecare repriza.
Dupa ce incorporati toata crema adaugati zeama de lamaie.
La mine parca avea tendinta sa se taie putin crema de la sucul de lamaie, asa ca nu am insistat s-o amestec prea mult.
Impartiti crema ochiometric cam in 2 cantitati, ungeti foile - foaie1+crema+foaie2+crema+foaie3 - dar puteti lasa 3-4 linguri pentru ornare deasupra.
Prajitura se poate orna deasupra simplu cu zahar pudra sau unge cu cateva linguri de crema si presarat nuca de cocos.
Lasati-o sa se patrunda bine la rece, peste noapte este cel mai bine(acoperita cu folie de plastic).
Portionati si savurati:)
Pofta Buna!
Gasiti acum retetele voastre preferate si in cartea noastra Top 50 retete Pas cu Pas, prima carte din Romania cu retete prezentate detaliat cu POZE pe PASI, un adevarat ghid vizual simplu de urmarit in timpul procesului de gatire.
Cartea se gaseste in libariile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.