Tort "Smetannik"

Este un tort clasic rusesc si se traduce ca "Tort cu smantana", deci ingredientul principal va dati seama ca este smantana - se foloseste la aluat si bineinteles crema. Este foarte fin, moale, fraged, cu gust de inghetata de frisca - foarte bun, eu l-as pune in rand cu Tortul Medovik la apreciere.

Reteta a trebuit s-o lucrez de 3 ori ca sa ajung la varianta finala pe care v-o prezint mai jos, nu este complicat dar ar fi bine sa respectati pasii intocmai ca sa va iasa perfect si gustos.

In poze ingredientele sunt dublate  pentru ca asa venea din reteta originala, dar fiindca iese un tort mare si imens, am micsorat si am lasat  jumate din ele in reteta finala, pentru un tort normal-mediu.

Ingrediente

Smantana 20% grasime
1200 g
200g pentru aluat si 1kg pt crema
Praf de copt
2 lingurite
1 plic de 10g
Oua
2 buc
Ulei de floarea soarelui
2 linguri
Unt
3 linguri
untul sa fie topit si racit - ar fi cam 50g
Zahar
200 g
plus 1 pahar pentru crema
Faina alba
500 g

Pasi de urmat

1

Intr-un bol puneti 200g de smantana si praful de copt.

2

Amestecati bine cu telul si observati ca vor aparea bule mici de aer - praful de copt reactioneaza cu smantana, se stinge.

3

Adaugati ouale, zaharul, uleiul si untul, amestecati bine cu telul.

4

Si ultima puneti faina.

5

Amestecati mai intai cu o lingura sau spatula, sa se incorporeze bine faina.

6

Apoi scoateti aluatul pe masa presarata cu faina si il mai framantati putin cu mainile, sa se uniformizeze.

7

Cam asa arata aluatul final - moale, placut, putin lipicios - il lasati 30 minute acoperit cu prosop sa se odihneasca.

8

Se imparte in 4-5 bucati(in poza sunt mai multe pt ca era portie dubla de aluat).

Fiecare bucata o modelati usor sa fie in forma de bila rotunda.

9

Presarati putina faina peste hartia de copt si va recomand sa intindeti foile cu facaletul chiar pe hartie - va fi mult mai usor s-o lucrati si mutati pe tava.

Intindeti o foaie cam de 28-30 cm diametru - cam 4 mm grosime, nu le faceti foarte subtiri.

10

Coaceti fiecare foaie la cuptor preincalzit la 200 grade, aproximativ 7-8 minute - trebuie sa fie usor rumenita, aveti grija sa nu le maroniti prea tare.

11

Cat este fierbinte le taiati frumos cu un capac sau cu cutitul dupa o farfurie rotunda.

Resturile le pastrati pentru finisarea tortului.

12

In asa fel coaceti si taiati toate foile.

Eu am facut 4 foi de aluat mai groase putin - aluatul este foarte fraged si se inmoaie prea mult daca le faceti prea subtiri.

13

Bateti smantana cu aproximativ 1 pahar de zahar - puteti regla aici dupa preferinte de dulce.

Aveti grija la crema sa fie smantana grasa - de minim 20%-30% grasime, altfel nu se bate si va curge crema.

Eu am folosit smantana de tzara, de la mama si s-a facut minunata - densa si ferma.

14

Ungeti foile cu crema - nu uitati sa puneti bucati de folie sau hartie de copt sub prima foaie, sa nu murdariti bordurile platoului de tort.

15

Puneti smantana mai din abundenta, acoperiti bine si marginile, nivelati putin cu lingura sau cutitul.

16

Resturile ramase dupa ce ati taiat bordurile se maruntesc bine in robot sau cu facaletul.

17

Si presarati faramiturile peste tort - deasupra si pe margini.

Scoateti bordurile de folie si vedeti ca avem margini curate la platou.

18

Si gata, am terminat - asa arata rezultatul final. Puteti sa-l presarati si cu nuca de cocos razuita, cred ca nu va strica deloc.

19

Foarte important sa puneti tortul la rece imediat dupa finisare, sa se inmoaie si fragezeasca.

Cel mai bine la frigider, acoperit cu folie alimentara, sa se intareasca si smantana. Daca il lasati in camera sau temperatura mai mare de 5 grade se va inmuia prea tare si nu are aceeasi textura.

20

Si o felie delicioasa pentru voi :)

Pofta Buna!

Cantitate: 2 kilograme (8-10 portii)
Timp de preparare: 60 min
Dificultate: mediu
Timp total de pregatire: 60 min
Publicata:
Nota: 5 (6 voturi)

S-ar putea sa-ti mai placa

Comentarii

Top 10 comentarii din totalul de 65

IrinaPopa
IrinaPopa 13 iun 2017, 01:25

Salut Lena! Vreau sa iti multumesc pentru recetele tale gustoase, cind sunt in pana de ideii mereu intru pe site si ma inspir de la tine :) sa iti dea dumnezeu sanatate si sccese in ceea ce faci:) am o intrebare : la acest tort daca tai turtele din prima nu va fii Mai usor ?

lena
Elena (lena) IrinaPopa 13 iun 2017, 14:07

Multumesc Irina!

De tort - se poate si dinainte, ideea este ca daca le taiati dupa coacere foile sunt mai drepte si uniforme. Si la acest tort pentru a-l orna se folosesc resturile de coji coapte.

Daca va este mai usor le taiati inainte de coacere, dar din 1-2 foi faceti faramiturile pt ornat tortul.

IrinaPopa
IrinaPopa Elena (lena) 13 iun 2017, 15:04

Merci mult Lena , am sa postez rezultatele mai tirziu:) :*

DinaGriminciuc826
Dina Griminciuc (DinaGriminciuc826) 07 apr 2017, 19:19

Buna,spuneti-mi va rog daca as putea gati din timp foile acestui tort minunat.daca da atunci cum le pastrez.multumesc

lena
Elena (lena) Dina Griminciuc (DinaGriminciuc826) 08 apr 2017, 10:09

Da sigur, se pot face si cu o saptamana inainte, pastrate simplu la temperatura camerei intr-o punga ermetica.

SaboiAna975
Ana (SaboiAna975) 06 feb 2017, 21:52

Felicitări pentru rețetă!

Se face mai usor de cat "Medovicul"(asa mi se pare),dar am o rugaminte la tine Lena:vreau sa incerc alta crema ,ceva poate cu cacao,ce-mi recomanzi?inteleg,nu va fi Smetanic,dar dupa gustul meu e un pic cam grea crema,multumesc anticipat;)

Poza mea pentru reteta:
lena
Elena (lena) Ana (SaboiAna975) 07 feb 2017, 11:29

Crema cu smantana e cea mai usoara in acest caz, dar poti incerca si crema de vanilie. Vezi prajitura Alba ca Zapada, o poti face ca acolo. Cu cacao la fel...

SaboiAna975
Ana (SaboiAna975) Ana (SaboiAna975) 08 feb 2017, 20:49

Mulțumesc

Vio84
Vio84 16 aug 2016, 16:56

Am reusit si eu torta inca nam gustat e la frigider! Dar in fine se face usor p/u prima data in viata fac torta. Am facut din portiè dubla si mia ramas 2 turte vreau sa intreb daca pot sa le pastrez 2-3 saptamini??? Si unde la uscat ori frigider? Scuze poate is intrebari stupide dar nu am experienta de loc in patiserie!! Merci mult Lena. Am recomandat acest sait la tot Parisul!!!  Dau alt comentariu dupa ce il gustam!!!

Poza mea pentru reteta:
Nota mea pentru reteta:
alinutza7
alinutza7 20 feb 2016, 10:48

Foarte delicios tortul , primul tort efectuat de miinele mele , a fost chiar ca 1incercare foarte bun , multumim pentru reteta ❤️😊😊💋

Poza mea pentru reteta:
Nota mea pentru reteta:
LudmilaT
LudmilaT 03 dec 2014, 21:42

Buna Lena, intr-adevar este un deliciu acest tort, cum multi il mai numesc tortul copilariei...:). In octombrie puiutul meu a facut un anisor..si am facut acest tort, l-am ornat mai special la nivel cu sarbatoarea. Desigur pana acum am tot facut acest tort si alte sarbatori.Urmaresc acest site din 2009...dar nu am comentat niciodata, retetele sunt super!!! Si de mare ajutor noua ;) Mult succes in continuare!!!

Poza mea pentru reteta:
Nota mea pentru reteta:
alinutza1
alinutza1 21 oct 2014, 16:34

draga Lena scumpa,am facut acest tort ,am lucrat foarte bine cu aluatu ,chear mi sa primit mai bine si mai usor decit cel Medovik,,a esit o mare mare bunatate,meriti multe multe likuri,succes in continuare  si multumesc mult de retetele tale pe care le postezi ca-ci datorita tie eu imi surprind sotul si eu devin apreciata si ma simt fericita...

Poza mea pentru reteta:
Tanneostahii
Tatiana Ostahii (Tanneostahii) 24 iun 2014, 15:25

Mersi pt aceasta reteta minunata:*! Tortul este ft delicios,eu am adaugat banane si ciocolata:*:*

Poza mea pentru reteta:
adela la la
adela la la 06 mai 2014, 11:29

asta e facut de mine... primul tort din viata mea facut vreodata!!! a iesit bine, doar ca eu cred ca trebuia sa  fac foile mai subtiri si mai multa creama sa pun, nu am avut suficienta smintina. 

Poza mea pentru reteta:
whisper4cake
whisper4cake 02 ian 2014, 11:52

Buna! De Craciun am descoperit retetele tale si de Revelion am incercat acest  "Tort Smetannik".Am respectat reteta si a iesit delicios! Multumesc mult si LA MULTI ANI!

Poza mea pentru reteta:
Nota mea pentru reteta:
Arata toate comentariile