Baba Neagră (varianta 2)

Atunci când am postat prima rețetă de Baba Neagră vă spuneam că am găsit cu greu rețeta și am lucrat mult ca să adaptez condițiile cuptorului clasic la cel cu lemne.

Ei, de fapt mai aveam o variantă de rețetă, chiar de la mătușa mea, dar o făcusem de câteva ori și de fiecare dată era un eșec(o țineam la cuptor doar 1 oră și nu izolat tava). Acum am zis s-o încerc cu noile condiții - adică învelită tava în folie de aluminiu și ținută la cuptor suficient. În plus am mai adăugat vanilie și scorțișoară în aluat, idee absolut perfectă - s-au combinat genial aromele cu textura prăjiturii - așa babă bună nu am mâncat și eu până acum. Încă o variantă demnă de încercat, uite așa - până nu demult nu aveam nici o rețetă de babă neagră, acum am 2 și amândouă geniale.

Apropo, o nouă descoperire - Baba Neagră se congelează/decongelează perfect - își păstrează textura, aroma și gustul - atunci când faceți o babă mai mare puneți o bucată la congelator pe altădată, de o poftă.

Cantitatea de aluat este pentru o tavă de 35x25cm, sau o tavă rotundă de 28-30cm diametru(va fi puțin mai înaltă decât în poza de prezentare).

Ingrediente
Făină albă
375 g
   
Ulei de floarea-soarelui
250 ml
   
Esență de vanilie
1 buc
   
Scorțișoară
1 lingurita
   
Sare
0.5 lingurite
   
Bicarbonat de sodiu
35 g
aproximativ 2 linguri
Lapte bătut/iaurt/chefir
500 ml
   
Zahăr
450 g
   
Lapte
650 ml
   
Ouă
7 buc
   
Pași de urmat
Pas 1

Tava de cuptor(aici 25x35cm) se așterne cu hârtie de copt, eu am uns-o cu puțin ulei să adere mai bine la tavă.

Pe exterior se învelește în 2-3 straturi folie de aluminiu, fundul și pereții tăvii.

Baba Neagră (varianta 2) - Pas 1
Pas 2

Făina se amestecă cu bicarbonatul, sarea, vanilia și scorțișoara.

Baba Neagră (varianta 2) - Pas 2
Pas 3

Adăugați uleiul.

Baba Neagră (varianta 2) - Pas 3
Pas 4

Apoi zahărul, kefirul, laptele și ouăle - amestecați bine cu un tel să nu fie cocoloașe.

Baba Neagră (varianta 2) - Pas 4
Pas 5

Iese un aluat mai lichid ca cel de clătite, îl turnați în tava pregătită anterior.

Baba Neagră (varianta 2) - Pas 5
Pas 6

Acoperiți deasupra tava cu folie de aluminiu, și o puneți la cuptor preîncălzit la 200 grade pentru 2 ore.

După 2 ore scoateți folia de deasupra și mai lăsați 2 ore la 100 grade, temperatura cuptorului.

Baba Neagră (varianta 2) - Pas 6
Pas 7

Eu de obicei o fac seara, o las în cuptor să se răcească până dimineața.

Baba Neagră (varianta 2) - Pas 7
Pas 8

Apoi porționați și serviți - nu uitați să mai congelați o bucată și pentru altădată, de poftă.

Poftă Bună!

Baba Neagră (varianta 2) - Pas 8

Găsiți acum rețetele voastre preferate și în cartea noastră Top 50 rețete Pas cu Pas, prima carte din România cu rețete prezentate detaliat cu POZE pe PAȘI, un adevărat ghid vizual simplu de urmat în timpul procesului de gătire.

Cartea se găsește în librăriile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.

Click aici!

Cantitate: 2 kg (10)
Timp de preparare:
240 min
Dificultate: mediu
Timp total de pregătire: 20 min