Atunci cand am postat prima reteta de Baba Neagra va spuneam ca am gasit cu greu reteta si am lucrat mult ca sa adaptez conditiile cuptorului clasic la cel cu lemne.
Ei, de fapt mai aveam o varianta de reteta, chiar de la matusa mea, dar o facusem de cateva ori si de fiecare data era un esec(o tineam la cuptor doar 1 ora si nu izolam tava). Acum am zis s-o incerc cu noile conditii - adica invelita tava in folie de aluminiu si tinuta la cuptor suficient. In plus am mai adaugat vanilie si scortisoara in aluat, idee absolut perfecta - s-au combinat genial aromele cu textura prajiturii - asa baba buna nu am mancat si eu pana acum. Inca o varianta demna de incercat, uite asa - pana nu demult nu aveam nici o reteta de baba neagra, acum am 2 si amandoua geniale.
Apropo, o noua descoperire - Baba Neagra se congeleaza/decongeleaza perfect - isi pastreaza textura, aroma si gustul - atunci cand faceti o baba mai mare puneti o bucata la congelator pe altadata, de o pofta.
Cantitatea de aluat este pentru o tava de 35x25cm, sau o tava rotunda de 28-30cm diametru(va fi putin mai inalta decat in poza de prezentare).
Tava de cuptor(aici 25x35cm) se asterne cu hartie de copt, eu am uns-o cu putin ulei sa adere mai bine la tava.
Pe exterior se inveleste in 2-3 straturi folie de aluminiu, fundul si peretii tavii.
Faina se amesteca cu bicarbonatul, sarea, vanilia si scortisoara.
Adaugati uleiul.
Apoi zaharul, kefirul, laptele si ouale - amestecati bine cu un tel sa nu fie cocoloase.
Iese un aluat mai lichid ca cel de clatite, il turnati in tava pregatita anterior.
Acoperiti deasupra tava cu folie de aluminiu, si o puneti la cuptor preincalzit la 200 grade pentru 2 ore.
Dupa 2 ore scoateti folia de deasupra si mai lasati 2 ore la 100 grade, temperatura cuptorului.
Eu de obicei o fac seara, o las in cuptor sa se raceasca pana dimineata.
Apoi portionati si serviti - nu uitati sa mai congelati o bucata si pentru altadata, de pofta.
Pofta Buna!
Gasiti acum retetele voastre preferate si in cartea noastra Top 50 retete Pas cu Pas, prima carte din Romania cu retete prezentate detaliat cu POZE pe PASI, un adevarat ghid vizual simplu de urmarit in timpul procesului de gatire.
Cartea se gaseste in libariile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.