M-a rugat cineva săptămânile trecute de ceva rețete cu urzici, deși atunci am răspuns că nu-mi plac și nu le gătesc - totuși m-ați provocat. Am încercat să fac o rețetă cu urzici care să-mi placă și mie și familiei, mai ales că sunt atât de bune ca aport de vitamine.
Am improvizat această ciorbă luând în considerare că nu-mi plac urzicile deloc, și la urmă eram gata, înainte s-o gust, dacă ceva s-o arunc. Dar m-a mirat foarte mult gustul, s-a dus mirosul puternic specific de urzici și ciorba a fost delicioasă. Am mâncat-o cu gust cu toții, acrișoară - ierburile se potrivesc foarte bine, o adevărată ciorbă de primăvară.
Ca variantă de post - nu puneți carne, omiteți chestia cu oul și aveți o ciorbă delicioasă de post. Dacă nu aveți măcriș îl puteți înlocui cu ștevie sau lobodă.
Mai întâi pregătim baza pentru ciorbă:
1. În varianta cu pui - puneți la fiert carnea de pui cu morcovul, ardeiul, 1 ceapă, rădăcinile de pătrunjel și țelină, frunza de dafin - toate le-am pus întregi, să-și lase gustul și să le scot apoi din ciorbă. Când începe să fiarbă faceți focul mic și lăsați o oră. Nu uitați să scoateți spuma.
2. În varianta de post - omiteți carnea, puneți doar legumele și frunza de dafin, la fel lăsați să fiarbă o oră la foc mic.
În acest timp am pregătit urzicile(folosiți urzici de primăvară, fragede și noi):
- Le-am ales și spălat fiecare sub jet de apă, folosiți mănuși de protecție să nu vă usture mâinile.
- Apoi le opăriți 2 minute într-o cratiță cu apă fiartă.
- Le scoateți într-o sită, clătiți cu apă rece și lăsați să se scurgă.
- Le tocați mărunt - așa sunt gata pregătite și pentru ciorbă și pentru orice mâncare.
După o oră am scos legumele din supă.
Dacă vreți să fie și bucățele de legume le tocați mai mărunt și nu le scoateți. Eu am vrut să fie predominante ierburile și legumele le-am scos.
Puneți cartofii tăiați cubulețe și orezul spălat. Faceți focul mare să fiarbă bine, apoi micșorați flacăra și lăsați 15 minute la fiert domol.
Apoi adăugați urzicile pregătite anterior și măcrișul - spălat și tocat.
Lăsați să fiarbă încă 10 minute la foc mic.
Bateți cu furculița 1 ou și îl turnați încet în cratița cu ciorbă - în același timp amestecați repede ciorba să se facă zdrențe de ou în ea, și nu ompletă :)
În varianta de post săriți acest pas.
Adăugați și pătrunjelul tocat mărunt, o ceapă mică crudă la fel tocată mărunt.
După ce dă în clocot opriți focul și lăsați cratița acoperită cu capac încă 15 minute, să se pătrundă aromele.
Noi am servit-o și cu o lingură de iaurt - foarte bună, chiar v-o recomand!
Poftă Bună!
Găsiți acum rețetele voastre preferate și în cartea noastră Top 50 rețete Pas cu Pas, prima carte din România cu rețete prezentate detaliat cu POZE pe PAȘI, un adevărat ghid vizual simplu de urmat în timpul procesului de gătire.
Cartea se găsește în librăriile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.