Ma rugase cineva saptamainile trecute de ceva retete cu urzici, desi atunci am raspuns ca nu-mi plac si nu le gatesc - totusi m-ati provocat. Am incercat sa fac o reteta cu urzici care sa-mi placa si mie si familiei, mai ales ca sunt atat de bune ca aport de vitamine.
Am improvizat aceasta ciorba luand in considerare ca nu-mi plac urzicile deloc, si la urma eram gata, inainte s-o gust, daca ceva s-o arunc. Dar ma mirase foarte mult gustul, s-a dus mirosul puternic specific de urzici si ciorba a fost delicioasa. Am mancat-o cu gust cu totii, acrisoara - ierburile se potrivesc foarte bine, o adevarata ciorba de primavara.
Ca varianta de post - nu puneti carne, omiteti chestia cu oul si aveti o ciorba delicioasa de post. Daca nu aveti macris il puteti inlocui cu stevie sau loboda.
Mai intai pregatim baza pentru ciorba:
1. In varianta cu pui - puneti la fiert carnea de pui cu morcovul, ardeiul, 1 ceapa, radacinile de patrunjel si telina, frunza de dafin - toate le-am pus intregi, sa-si lase gustul si sa le scot apoi din ciorba. Cand incepe sa fiarba faceti focul mic si lasati o ora. Nu uitati sa scoateti spuma.
2. In varianta de post - omiteti carnea, puneti doar legumele si frunza de dafin, la fel lasati sa fiarba o ora la foc mic.
In acest timp am pregatit urzicile(folositi urzici de primvara, fragede si noi):
- Le-am ales si spalat fiecare sub jet de apa, folositi manusi de protectie sa nu va usture mainile.
- Apoi le opariti 2 minute intr-o cratita cu apa fiarta.
- Le scoateti intr-o sita, clatiti cu apa rece si lasati sa se scurga.
- Le tocati marunt - asa sunt gata pregatite si pt ciorba si pt orice mancare.
Dupa o ora am scos legumele din supa.
Daca vreti sa fie si bucatele de legume le tocati mai marunt si nu le scoateti. Eu am vrut sa fie predominante ierburile si legumele le-am scos.
Puneti cartofii taiati cubulete si orezul spalat. Faceti focul mare sa fiarba bine, apoi micsorati flacara si lasati 15 minute la fiert domol.
Apoi adaugati urzicile pregatite anterior si macrisul - spalat si tocat.
Lasati sa fiarba inca 10 minute la foc mic.
Bateti cu furculita 1 ou si il turnati incet in cratita cu ciorba - in acelasi timp amestecati repede ciorba sa se faca zdrente de ou in ea, si nu ompleta :)
In varianta de post sariti acest pas.
Adaugati si patrunjelul tocat marunt, o ceapa mica cruda la fel tocata marunt.
Dupa ce da in clocot opriti focul si lasati cratita acoperita cu capac inca 15 minute, sa se patrunda aromele.
Noi am servit-o si cu o lingura de iaurt - foarte buna, chiar v-o recomand!
Pofta Buna!
Gasiti acum retetele voastre preferate si in cartea noastra Top 50 retete Pas cu Pas, prima carte din Romania cu retete prezentate detaliat cu POZE pe PASI, un adevarat ghid vizual simplu de urmarit in timpul procesului de gatire.
Cartea se gaseste in libariile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.