Pe valul cozonacului Rosencrantz am zis sa va mai arat o reteta de acelasi tip - acesta painica dulce, foarte populara in SUA (se mai numeste African coffee cake, sau Golden Crown, Pinch-me Cake and Bubbleloaf).
Este formata din mici bilute de cozonac, caramelizate, cu scortisoara si unt - se rup cu mainile, o explicatie de ce se numeste Painea Maimutei :)
Foarte buna, se termina repede si periculoasa pentru ca nu te poti opri din mancat - neaparat sa aveti o ceasca mare de ceai sau cafea pe langa.
Daca nu aveti tava cu inel mic in mijloc folositi o tava simpla de chec sau una rotunda de tort - daca sunt mai mari s-ar putea sa trebuiasca sa dublati cantitatile de aluat. Eu am folosit o forma coronita din silicon.
Amestecati drojdia cu laptele cald si lasati 10 minute.
Apoi adaugati 2 linguri unt topit, 2.5 linguri de zahar si esenta de vanilie, amestecati cu lingura.
La urma se adauga faina, sarea si se framanta aluatul.
Il scoateti pe masa si framantati 1-2 minute, sa se uniformizeze.
Se pune inapoi in bol, acoperit cu prosop, lasati sa creasca pana isi dubleaza volumul.
La mine cam asa s-o facut.
Apoi se taie in multe bucatele mici, cat o nuca mica - recomand sa le taiati cat mai mici posibil, vor creste bine si se maresc oricum.
Intr-o farfurie am pregatit untul topit, cele 50g.
In alta am amestecat 1 pahar de zahar cu scortisoara.
Fiecare bucatica de aluat am trecut-o mai intai prin unt apoi prin amestecul de zahar.
Le-am aranjat in tava de silicon, nu se unge cu nimic, chiar si tava simpla.
Dupa ce ati terminat sa le aranjati, lasati sa creasca pana isi dubleaza volumul, cam 40-60 minute.
Observati diferenta, trebuie sa creasca frumos si aproape umple tava.
Se coace aproximativ timp de 40 de minute la 180 grade.
Aveti grija ca se poate arde repede, la mine putin s-o bronzat deasupra :)
Lasati 10-15 minute in tava apoi se rastoarna pe o farfurie.
Eu am lasat-o chiar vreo ora, fiindca trebuia sa plec - tava era de silicon si o iesit fara probleme, intr-o tava simpla s-ar putea lipi caramelul intarit de pereti si nu-l scoateti asa usor.
Se serveste cald, proaspat cu o cana de lapte, ceai sau cafea pe langa.
Rupeti din el cate o bucatica si savurati.
Pofta Buna!
Gasiti acum retetele voastre preferate si in cartea noastra Top 50 retete Pas cu Pas, prima carte din Romania cu retete prezentate detaliat cu POZE pe PASI, un adevarat ghid vizual simplu de urmarit in timpul procesului de gatire.
Cartea se gaseste in libariile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.