Pâinea maimuței (Monkey's Bread)

Pe valul cozonacului Rosencrantz am zis să vă mai arat o rețetă de același tip - această pâinică dulce, foarte populară în SUA (se mai numește African coffee cake, sau Golden Crown, Pinch-me Cake and Bubbleloaf).

Este formată din mici biluțe de cozonac, caramelizate, cu scorțișoară și unt - se rup cu mâinile, o explicație de ce se numește Pâinea Maimuței :)

Foarte bună, se termină repede și periculoasă pentru că nu te poți opri din mâncat - neapărat să aveți o ceașcă mare de ceai sau cafea pe lângă.

Dacă nu aveți tavă cu inel mic în mijloc folosiți o tavă simplă de chec sau una rotundă de tort - dacă sunt mai mari s-ar putea să trebuiască să dublați cantitățile de aluat. Eu am folosit o formă coroniță din silicon.

Ingrediente
Lapte
200 ml
   
Drojdie uscată
1 lingurita
sau 15 g proaspătă
Unt
70 g
se topește - 2 linguri se pun în aluat, restul pentru aranjament
Zahăr
2.5 linguri
+ 1 pahar pentru aranjament
Esență de vanilie
1 buc
   
Făină albă calitate superioară
350 g
   
Sare
1 lingurita
   
Scorțișoară
2 linguri
   
Pași de urmat
Pas 1

Amestecați drojdia cu laptele cald și lăsați 10 minute.

Pâinea maimuței (Monkey's Bread) - Pas 1
Pas 2

Apoi adăugați 2 linguri unt topit, 2.5 linguri de zahăr și esența de vanilie, amestecați cu lingura.

Pâinea maimuței (Monkey's Bread) - Pas 2
Pas 3

La urmă se adaugă făina, sarea și se frământă aluatul.

Pâinea maimuței (Monkey's Bread) - Pas 3
Pas 4

Îl scoateți pe masă și frământați 1-2 minute, să se uniformizeze.

Pâinea maimuței (Monkey's Bread) - Pas 4
Pas 5

Se pune înapoi în bol, acoperit cu prosop, lăsați să crească până își dublează volumul.

Pâinea maimuței (Monkey's Bread) - Pas 5
Pas 6

La mine cam așa s-a făcut.

Pâinea maimuței (Monkey's Bread) - Pas 6
Pas 7

Apoi se taie în multe bucățele mici, cât o nucă mică - recomand să le tăiați cât mai mici posibil, vor crește bine și se măresc oricum.

Pâinea maimuței (Monkey's Bread) - Pas 7
Pas 8

Într-o farfurie am pregătit untul topit, cele 50g.

În alta am amestecat 1 pahar de zahăr cu scorțișoara.

Pâinea maimuței (Monkey's Bread) - Pas 8
Pas 9

Fiecare bucățică de aluat am trecut-o mai întâi prin unt apoi prin amestecul de zahăr.

Pâinea maimuței (Monkey's Bread) - Pas 9
Pas 10

Le-am aranjat în tava de silicon, nu se unge cu nimic, chiar și tava simplă.

După ce ați terminat să le aranjați, lăsați să crească până își dublează volumul, cam 40-60 minute.

Pâinea maimuței (Monkey's Bread) - Pas 10
Pas 11

Observați diferența, trebuie să crească frumos și aproape umple tava.

Pâinea maimuței (Monkey's Bread) - Pas 11
Pas 12

Se coace aproximativ 40 de minute la 180 grade.

Aveți grijă că se poate arde repede, la mine puțin s-a bronzat deasupra :)

Pâinea maimuței (Monkey's Bread) - Pas 12
Pas 13

Lăsați 10-15 minute în tavă apoi se răstoarnă pe o farfurie.

Eu am lăsat-o chiar vreo oră, fiindcă trebuia să plec - tavă era de silicon și a ieșit fără probleme, într-o tavă simplă s-ar putea lipi caramelul întărit de pereți și nu-l scoateți așa ușor.

Pâinea maimuței (Monkey's Bread) - Pas 13
Pas 14

Se servește caldă, proaspătă cu o cană de lapte, ceai sau cafea pe lângă.

Rupeți din el câte o bucățică și savurați.

Poftă Bună!

Pâinea maimuței (Monkey's Bread) - Pas 14

Găsiți acum rețetele voastre preferate și în cartea noastră Top 50 rețete Pas cu Pas, prima carte din România cu rețete prezentate detaliat cu POZE pe PAȘI, un adevărat ghid vizual simplu de urmat în timpul procesului de gătire.

Cartea se găsește în librăriile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.

Click aici!

Cantitate: 1 kg ()
Timp de preparare:
90 min
Dificultate: usor
Timp total de pregătire: 60 min