Painea maimutei (Monkeys Bread)

Pe valul cozonacului Rosencrantz am zis sa va mai arat o reteta de acelasi tip - acesta painica dulce, foarte populara in SUA (se mai numeste African coffee cake, sau Golden Crown, Pinch-me Cake and Bubbleloaf).

Este formata din mici bilute de cozonac, caramelizate, cu scortisoara si unt - se rup cu mainile, o explicatie de ce se numeste Painea Maimutei :)

Foarte buna, se termina repede si periculoasa pentru ca nu te poti opri din mancat - neaparat sa aveti o ceasca mare de ceai sau cafea pe langa.

Daca nu aveti tava cu inel mic in mijloc folositi o tava simpla de chec sau una rotunda de tort - daca sunt mai mari s-ar putea sa trebuiasca sa dublati cantitatile de aluat. Eu am folosit o forma coronita din silicon.

Ingrediente
Lapte
200 ml
Drojdie uscata
1 lingurita
sau 15 g proaspata
Unt
70 g
se topeste - 2 linguri se pun in aluat, restul pentru aranjament
Zahar
2.5 linguri
+ 1 pahar pentru aranjament
Esenta de vanilie
1 buc
Faina alba calitate superioara
350 g
Sare
1 lingurita
Scortisoara
2 linguri
Pasi de urmat
Pas 1

Amestecati drojdia cu laptele cald si lasati 10 minute.

Painea maimutei (Monkeys Bread) - Pas 1
Pas 2

Apoi adaugati 2 linguri unt topit, 2.5 linguri de zahar si esenta de vanilie, amestecati cu lingura.

Painea maimutei (Monkeys Bread) - Pas 2
Pas 3

La urma se adauga faina, sarea si se framanta aluatul.

Painea maimutei (Monkeys Bread) - Pas 3
Pas 4

Il scoateti pe masa si framantati 1-2 minute, sa se uniformizeze.

Painea maimutei (Monkeys Bread) - Pas 4
Pas 5

Se pune inapoi in bol, acoperit cu prosop, lasati sa creasca pana isi dubleaza volumul.

Painea maimutei (Monkeys Bread) - Pas 5
Pas 6

La mine cam asa s-o facut.

Painea maimutei (Monkeys Bread) - Pas 6
Pas 7

Apoi se taie in multe bucatele mici, cat o nuca mica - recomand sa le taiati cat mai mici posibil, vor creste bine si se maresc oricum.

Painea maimutei (Monkeys Bread) - Pas 7
Pas 8

Intr-o farfurie am pregatit untul topit, cele 50g.

In alta am amestecat 1 pahar de zahar cu scortisoara.

Painea maimutei (Monkeys Bread) - Pas 8
Pas 9

Fiecare bucatica de aluat am trecut-o mai intai prin unt apoi prin amestecul de zahar.

Painea maimutei (Monkeys Bread) - Pas 9
Pas 10

Le-am aranjat in tava de silicon, nu se unge cu nimic, chiar si tava simpla.

Dupa ce ati terminat sa le aranjati, lasati sa creasca pana isi dubleaza volumul, cam 40-60 minute.

Painea maimutei (Monkeys Bread) - Pas 10
Pas 11

Observati diferenta, trebuie sa creasca frumos si aproape umple tava.

Painea maimutei (Monkeys Bread) - Pas 11
Pas 12

Se coace aproximativ timp de 40 de minute la 180 grade.

Aveti grija ca se poate arde repede, la mine putin s-o bronzat deasupra :)

Painea maimutei (Monkeys Bread) - Pas 12
Pas 13

Lasati 10-15 minute in tava apoi se rastoarna pe o farfurie.

Eu am lasat-o chiar vreo ora, fiindca trebuia sa plec -  tava era de silicon si o iesit fara probleme, intr-o tava simpla s-ar putea lipi caramelul intarit de pereti si nu-l scoateti asa usor.

Painea maimutei (Monkeys Bread) - Pas 13
Pas 14

Se serveste cald, proaspat cu o cana de lapte, ceai sau cafea pe langa.

Rupeti din el cate o bucatica si savurati.

Pofta Buna!

Painea maimutei (Monkeys Bread) - Pas 14

Gasiti acum retetele voastre preferate si in cartea noastra Top 50 retete Pas cu Pas, prima carte din Romania cu retete prezentate detaliat cu POZE pe PASI, un adevarat ghid vizual simplu de urmarit in timpul procesului de gatire.

Cartea se gaseste in libariile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.

Click aici!

Cantitate: 1 kg ()
Timp de preparare:
90 min
Dificultate: usor
Timp total de pregatire: 60 min