Cozonac Rosencrantz

Am ajuns intr-un final sa-l incerc si sa ma mir de ce nu l-am facut pana acum, ca tot dadeam peste el pe alte site-uri. Mult mai simplu la preparat decat traditionalul cozonac, dar parca mai interesant la gust si textura.

Caramelul, nucile si untul sunt o combinatie perfecta - ai senzatia ca mananci bomboane cu cozonac :)

Ingrediente

Zahar
21 linguri
12 linguri pt caramel, +3 linguri de zahar pentru lapte, si +6 lg zahar pentru unt = total 21 linguri
Faina alba calitate superioara
350 g
Oua
2 buc
Esenta de vanilie
1 buc
plus alte arome care va plac
Sare
0.25 lingurite
Lapte
110 ml
Drojdie proaspata
25 g
sau aproximativ 15g uscata
Unt
130 g
Nuci macinate
1 pah

Pasi de urmat

1

Intr-o cratita de aproximativ 26-28cm diametru topiti la foc mic cele 12 linguri de zahar.

Cand s-a facut caramelul il ungeti atent cu o lingura pe peretii oalei si lasati la o parte sa se raceasca.

2

Intr-un bol masurati faina, adaugati ouale, sare, vanilia si aromele care va plac.

3

Laptele cald se amesteca cu 3 linguri de zahar si drojdia, se adauga imediat peste faina, nu-l lasati sa faca spuma.

4

Incepem sa framantam aluatul, pentru inceput cu o lingura.

5

Apoi cu mainile - il scoateti pe masa de lucru si daca mai trebuie presarati putina faina ca sa-l framantati timp de aproximativ 5 minute.

Lasati sa se odihneaza 10 minute.

6

Untul moale il amestecati cu 6 linguri de zahar.

7

Intindeti o foaie din aluat, sa fie cam de 3mm grosime.

O ungeti cu untul amestecat cu zahar.

8

Presarati nucile tocate marunt si le presati putin cu mainile, sa se lipeasca de unt.

9

Rulati strans si taiati acest rulou in aproximativ 7-8 bucati.

10

Aranjati uniform rulourile mici in cratita cu caramelul intarit si lasati la crescut aproximativ 1 ora.

11

Trebuie sa-si cam dubleze volumul, acum este gata de pus la cuptor.

12

Se coace la cuptor preincalzit la 180 grade timp de 30-40 de minute.

13

Atentie! Imediat cum il scoateti din cuptor trebuie rasturant cu capul in jos pe un platou.

Eu am pus platoul peste cratita.

14

Mentinand platoul cu o mana am intors cratita cu capul in jos, putin am scuturat.

Daca nu faceti chestia asta imediat din cuptor, caramelul se va intari si nu-l mai scoateti de acolo.

15

L-am lasati sa se raceasca bine.

16

Aici vedeti si sectiunile - felii pline de nuci cu aroma de unt.

Pofta Buna!

Cantitate: 1 kilogram (8-9 portii)
Timp de preparare: 45 min
Dificultate: mediu
Timp total de pregatire: 60 min
Publicata:
Nota: 5 (9 voturi)

S-ar putea sa-ti mai placa

Comentarii

Top 10 comentarii din totalul de 29

GabrielaCara519
Gabriela Cara (GabrielaCara519) 25 iun 2016, 18:52

Multumesc si imi cer scuze ca nu am parcurs textul cu atentie, o cunostinta mi-a facut trimitere catre acest link ca sa imi demonstreze ca ea nu este singura care a preluat reteta fara sursa, ca mai sunt si altii care practica acest "sport". La conferinta ti-am urmarit interventia si m-am gandit sa te caut in pauza, insa m-am luat cu alte discutii si am uitat. Si eu sper sa ne cunoastem in toamna. Toate cele bune!

lena
Elena (lena) Gabriela Cara (GabrielaCara519) 25 iun 2016, 18:58

Ahh, k, nici o problema. Am stat toata ziua ca pe ace, chiar ma gandeam ce bine fac cand pun link-urile la surse. Am observat ca majoritatea nu o fac, dar tot o tineam sa fiu corecta, ca asa mi-ar place si mie cand cineva preaia reteta de pe site. Am fugit repede dupa sectiunea cu chefii, bona Mariei pleaca la pranz si intru in "tura" :) Data viitoare imi fac timp sa stau mai mult, mai comunic cu alte fete, socializam :) Numai bine si spor la treaba!

GabrielaCara519
Gabriela Cara (GabrielaCara519) 25 iun 2016, 09:34

Lalena, imi pare rau ca nu te-am intalnit ieri, am fi vorbit si despre asta. Sursa originala a acestei retete este aici: http://gabrielacara.blogspot.ro/2009/04/cozonac-rosenkrantz.html

lena
Elena (lena) Gabriela Cara (GabrielaCara519) 25 iun 2016, 10:25

Buna Gabi, sursa este indicata, vezi sub pasul 16, acolo sunt timpii de preparare si link-ul sursa. Te inteleg f.bine, chiar imi pare rau ca nu ne-am cunoscut, ma inspir mult de la tine si intotdeauna iti admir pozele si textele.

De 8 ani lucrez numai cu inficarea sursei, stiu cum este cand nu este apreciata munca. La urmatoarea conferinta sper sa ne si cunoastem :)

Georgiana78
Georgiana78 23 feb 2016, 16:17

Poza mea pentru reteta:
Nota mea pentru reteta:
Livias
Livia (Livias) 01 apr 2015, 17:37

e superb si la gust si la textura , il voi face foarte des, multumesc inca o data

Poza mea pentru reteta:
taniulya
taniulya 16 iun 2014, 21:32

Revin (cam tirziu :)) cu o poza...

Poza mea pentru reteta:
Nota mea pentru reteta:
adela la la
adela la la 22 mai 2014, 16:53

Gustos si usor de preparat!! Gatesc cu incredere de fiecare data de pe acest site  

Poza mea pentru reteta:
Nota mea pentru reteta:
yna
yna 21 mai 2014, 14:08

Buna!

Este foarte bun cozonacul, imediat de cum am ai postat reteta l-am si facut. Sotul si baietelul meu au fost foarte incantati si au mancat cu mare pofta. 

Poza mea pentru reteta:
tiki
tiki 20 mai 2014, 07:10

Buna. O poza si cu sectiunea cu nuca si stafide. Am avut si mai frumoase,dar s-au evaporat. Au venit copiii care au fost f. incantati incat nora mea imediat i-a spus reteta mamei ei din Constanta care face f. des cozonac normal. Si ce am ramas i-am dat la pachet sa serveasca o prietena. Deci, repetir. Multumesc din nou. Pupici.

Poza mea pentru reteta:
Nota mea pentru reteta:
tiki
tiki 15 mai 2014, 22:08

Buna. Cred ca as fi fost prima care l-am facut, dar pozele 4, pe care le-am trimis "specialistului" sa mi le faca 4 x 1 sa nu ocup atata loc, a durat acest drum dus-intors. Hahaha. Ce sa mai spun ?  Magnific. Am postat atatea ca sa vedeti mai bine ca am facut si cu stafide (eu nu am ajuns sa gust), inainte de copt, dupa copt, pe platou si apoi am intors si cu partea de sus (caramelul jos) si arata excelent. Ee,uite ca sectiunea nu am pozat-o.Hahahaha. Multumesc Lena pentru tot ce impartasesti cu noi. Putini bucatari fac acest lucru. Pupici.

Poza mea pentru reteta:
Nota mea pentru reteta:
Anisoara89
Ana Cozonac (Anisoara89) 15 mai 2014, 14:17

L-am facut si eu imediat ce am vazut reteta, e foarte simplu si mi-ar fi fost pacat sa nu o incerc. A iesit super gustos, interesant ca aspect si caramela il face special. Cred ca o sa incerc si cu un gem mai consistent cu nuca. 

Poza mea pentru reteta:
Arata toate comentariile