În această rețetă am combinat aluatul meu preferat de la cornurile cu gem și bineînțeles umplutura de vișine - mi s-a trezit pofta anume la ele în această perioadă, ca niciodată :)
Plăcinta iese foarte moale, aromată - mi-a plăcut mult combinația și sigur o s-o mai repet, v-o recomand neapărat să încercați.
Cantitățile în rețeta de mai jos sunt pentru o tavă de aragaz mare - dacă vreți să faceți plăcinta în tavă rotundă de 28 cm puneți în jumate toate ingredientele.
Preparați aluatul conform rețetei de aici. Lăsați să crească aproximativ 1 oră.
În acest timp scoateți sâmburii din vișine și lăsați-le să se scurgă de zeamă.
Apoi împărțiți aluatul în 2 bucăți - una puțin mai mare decât alta.
Bucata mai mică o dați la o parte.
Cealaltă bucată mai mare o întindeți într-o foaie mare cât tava de aragaz și o treceți în ea - unsă cu puțin ulei sau așternută cu hârtie de copt.
Vișinele scurse bine de zeamă se amestecă cu amidonul și cele 4 linguri de zahăr.
Le aranjați peste blatul din tavă și aduceți bordurile aluatului puțin peste stratul de vișine.
Din bucata de aluat rămasă luați o mică bilă și o întindeți pe masă cu făcălețul.
Taiați din ea felii subțiri de aluat pentru a acoperi partea de sus a plăcintei - puteți tăia aici diverse forme - floricele, etc.
Cam așa trebuie să arate în final - eu am omis floricelele, dar mergeau puse pe la margini.
Ungeți plăcinta cu gălbenuș de ou și o dați la cuptor preîncălzit la 160 grade pentru 40-45 de minute.
Chiar dacă observați că va mai rămâne o bucată de aluat nu încercați s-o puneți cumva la plăcintă - prea mult aluat nu face bine, va acoperi gustul vișinelor și frăgezimea plăcintei.
Din ce rămâne puteți face câteva cornulețe cu vișine, eu am făcut 3 covrigi împletiți, unși cu gălbenuș și presărați cu susan. Le-am copt după ce am scos plăcinta din cuptor.
Și încă o chestie - datorită gălbenușului plăcinta se va rumeni frumos, dar mai repede - aveți grijă primele 20 de minute, dacă observați că s-a rumenit deja plăcinta, o acoperiți cu o folie de aluminiu și lăsați tot timpul în cuptor - să se gătească bine și vișinele.
După cuptor lăsați să se răcească complet, acoperită cu un prosop, direct în tavă - eu prefer s-o fac seara și o las peste noapte să se răcească și să se frăgezească mai bine.
Apoi o porționați și serviți cu mare plăcere :)
Poftă Bună!
Găsiți acum rețetele voastre preferate și în cartea noastră Top 50 rețete Pas cu Pas, prima carte din România cu rețete prezentate detaliat cu POZE pe PAȘI, un adevărat ghid vizual simplu de urmat în timpul procesului de gătire.
Cartea se găsește în librăriile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.