In aceasta reteta am combinat aluatul meu preferat de la cornurile cu gem si bineinteles umplutura de visine - mi s-o trezit pofta anume la ele in aceasta perioada, ca niciodata :)
Placinta iese foarte moale, aromata - mi-a placut mult combinatia si sigur o s-o mai repet, v-o recomand neaparat sa incercati.
Cantitatile in reteta de mai jos sunt pentru o tava de aragaz mare - daca vreti sa faceti placinta in tava rotunda de 28 cm puneti in jumate toate ingredientele.
Preparati aluatul conform retetei de aici. Lasati sa creasca aproximativ 1 ora.
In acest timp scoateti samburii din visine si lasati-le sa se scurga de zeama.
Apoi impartiti aluatul in 2 bucati - una putin mai mare decat alta.
Bucata mai mica o dati la o parte.
Cealalta bucata mai mare o intindeti intr-o foaie mare cat tava de aragaz si o treceti in ea - unsa cu putin ulei sau asternuta cu hartie de copt.
Visinile scurse bine de zeama se amesteca cu amidonul si cele 4 linguri de zahar.
Le aranjati peste blatul din tava si aduceti bordurile aluatului putin peste stratul de visine.
Din bucata de aluat ramasa luati o mica bila si o intindeti pe masa cu facaletul.
Taiati din ea felii subtiri de aluat pentru a acoperi partea de sus a placintei - puteti taia aici diverse forme - folricele, etc.
Cam asa trebuie sa arate in final - eu am omis floricelel, dar mergeau puse pe la margini.
Ungeti placinta cu galbenus de ou si o dati la cuptor preincalzit la 160 grade pentru 40-45 de minute.
Chiar daca observati ca va mai ramane o bucata de aluat nu incercati s-o puneti cumva la placinta - prea mult aluat nu face bine, va acoperi gustul visnelor si fragezimea placintei.
Din ce ramane puteti face cateva cornulete cu visine, eu am facut 3 covrigi impletiti, unsi cu galbenus si presarati cu susan. Le-am copt dupa ce am scos placinta din cuptor.
Si inca o chestie - datorita galbenusului placinta se va rumeni frumos, dar mai repede - aveti grija primele 20 de minute, daca observati ca s-a rumenit deja placinta, o acoperiti cu o folie de aluminiu si lasati tot timpul in cuptor - sa se gateasca bine si visinele.
Dupa cuptor lasati sa se raceasca complet, acoperita cu un prosop, direct in tava - eu prefer s-o fac seara si o las peste noapte sa se raceasca si fragezeasca mai bine.
Apoi o portionati si serviti cu mare placere :)
Pofta Buna!
Gasiti acum retetele voastre preferate si in cartea noastra Top 50 retete Pas cu Pas, prima carte din Romania cu retete prezentate detaliat cu POZE pe PASI, un adevarat ghid vizual simplu de urmarit in timpul procesului de gatire.
Cartea se gaseste in libariile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.