Plăcintă cu vișine

În această rețetă am combinat aluatul meu preferat de la cornurile cu gem și bineînțeles umplutura de vișine - mi s-a trezit pofta anume la ele în această perioadă, ca niciodată :)

Plăcinta iese foarte moale, aromată - mi-a plăcut mult combinația și sigur o s-o mai repet, v-o recomand neapărat să încercați.

Cantitățile în rețeta de mai jos sunt pentru o tavă de aragaz mare - dacă vreți să faceți plăcinta în tavă rotundă de 28 cm puneți în jumate toate ingredientele.

Ingrediente
Ouă
2 buc
+ 1 gălbenuș pentru uns plăcinta deasupra
Unt
100 g
   
Drojdie proaspătă
50 g
   
Zahăr
100 g
+4 linguri de zahăr pentru umplutura de vișine
Lapte
200 ml
   
Făină albă calitate superioară
400 g
aproximativ
Sare
0.25 lingurite
   
Vișine fără sâmburi
800 g
cam atât iese după ce scoateți sâmburii dintr-un kg de vișine
Amidon alimentar
2 linguri
   
Pași de urmat
Pas 1

Preparați aluatul conform rețetei de aici. Lăsați să crească aproximativ 1 oră.

În acest timp scoateți sâmburii din vișine și lăsați-le să se scurgă de zeamă.

Plăcintă cu vișine - Pas 1
Pas 2

Apoi împărțiți aluatul în 2 bucăți - una puțin mai mare decât alta.

Bucata mai mică o dați la o parte.

Plăcintă cu vișine - Pas 2
Pas 3

Cealaltă bucată mai mare o întindeți într-o foaie mare cât tava de aragaz și o treceți în ea - unsă cu puțin ulei sau așternută cu hârtie de copt.

Plăcintă cu vișine - Pas 3
Pas 4

Vișinele scurse bine de zeamă se amestecă cu amidonul și cele 4 linguri de zahăr.

Plăcintă cu vișine - Pas 4
Pas 5

Le aranjați peste blatul din tavă și aduceți bordurile aluatului puțin peste stratul de vișine.

Plăcintă cu vișine - Pas 5
Pas 6

Din bucata de aluat rămasă luați o mică bilă și o întindeți pe masă cu făcălețul.

Taiați din ea felii subțiri de aluat pentru a acoperi partea de sus a plăcintei - puteți tăia aici diverse forme - floricele, etc.

Plăcintă cu vișine - Pas 6
Pas 7

Cam așa trebuie să arate în final - eu am omis floricelele, dar mergeau puse pe la margini.

Ungeți plăcinta cu gălbenuș de ou și o dați la cuptor preîncălzit la 160 grade pentru 40-45 de minute.

Plăcintă cu vișine - Pas 7
Pas 8

Chiar dacă observați că va mai rămâne o bucată de aluat nu încercați s-o puneți cumva la plăcintă - prea mult aluat nu face bine, va acoperi gustul vișinelor și frăgezimea plăcintei.

Din ce rămâne puteți face câteva cornulețe cu vișine, eu am făcut 3 covrigi împletiți, unși cu gălbenuș și presărați cu susan. Le-am copt după ce am scos plăcinta din cuptor.

Plăcintă cu vișine - Pas 8
Pas 9

Și încă o chestie - datorită gălbenușului plăcinta se va rumeni frumos, dar mai repede - aveți grijă primele 20 de minute, dacă observați că s-a rumenit deja plăcinta, o acoperiți cu o folie de aluminiu și lăsați tot timpul în cuptor - să se gătească bine și vișinele.

După cuptor lăsați să se răcească complet, acoperită cu un prosop, direct în tavă - eu prefer s-o fac seara și o las peste noapte să se răcească și să se frăgezească mai bine.

Plăcintă cu vișine - Pas 9
Pas 10

Apoi o porționați și serviți cu mare plăcere :)

Poftă Bună!

Plăcintă cu vișine - Pas 10

Găsiți acum rețetele voastre preferate și în cartea noastră Top 50 rețete Pas cu Pas, prima carte din România cu rețete prezentate detaliat cu POZE pe PAȘI, un adevărat ghid vizual simplu de urmat în timpul procesului de gătire.

Cartea se găsește în librăriile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.

Click aici!

Cantitate: 1500 g (o plăcintă mare)
Timp de preparare:
45 min
Dificultate: mediu
Timp total de pregătire: 60 min