Cat mai tine sezonul de visine am zis sa va mai arat inca o reteta, acum de tort delicios cu crema fresh si foarte gustoasa. L-am preparat acum cateva luni cu visine din compot, asa ca daca va place cum arata - recomand sa va apucati de pe acum sa va faceti rezerve de visine congelate sau in compot.
Crema de frisca combinata cu piureul de visine este o delicatesa, imi pare rau ca mai demult nu am incercat combinatia. Este un tort perfect de preparat pentru orice ocazie, dar mai ales pentru copii, fetitei mele i-a placut mult tortul cu crema roz :)
Intr-o cratita puneti 500g de visine cu tot cu zeama din compotul lor, puneti cratita pe foc.
Daca le aveti proaspete, adaugati zahar si in cateva ore vor lasa suc, sau turnati putina apa in ele.
Eu am avut visinele congelate, zeama aveau putina, asa ca le-am turnat putina apa cat sa le acopere bine.
Amidonul l-am dizolvat cu putina apa, sa fie ca un lapte la culoare si consistenta.
Cand incep sa fiarba visinele, adaugati incet amidonul - in acelasi timp amestecati continuu.
Lasati sa mai fiarba cateva minute la foc incet pana compozitia se ingroasa. Apoi o dati la o parte si lasati sa se raceasca complet.
Rece sau calda, o pasati bine cu blenderul sa fie ca o pasta fina.
O amestecati cu pasta de visine rece - atentie, chiar sa fie rece, daca este calda s-ar putea sa se topeasca frisca si se va lichefia crema.
Eu am vrut sa fie crema mai ferma in tort, asa ca am mai adaugat in ea gelatina.
Gelatina se dizolva in putin(100ml) lapte cald - am facut sa fie abia calda compozitia si am turnat-o in crema de frisca cu visine, amesetcati bine dupa aia, bineinteles.
In forma de tort cu bordurile care se scot am inceput sa montez tortul.
Am pus prima foaie din blat de pandispan(se poate insiropa cu putin suc de visine sau apa cu miere).
Peste ea am turnat putin mai mult de jumate din crema de visine, am acoperit cu al 2-lea blat la fel insiropat si el.
Ultimul strat am pus restul de crema, se niveleaza bine si se pune la frigider pentru 1-2 ore.
Apoi am aranjat celelalte visine deasupra si am turnat amestecul cu zeama de visine si gelatina Tort-Gele, preparate conform cu instructiunile de pe pachet.
Pe scurt am facut cam asa - am amestecat praful de tort-gelee cu zeama de visine(indulcita cu zahar dupa gust), am pus pe foc si cand aproape incepe sa fiarba o iau si torn peste visinele aranjate frumos pe tort. Se lasa iar la rece cateva ore.
Apoi scot bordurile laterale - vedeti ca gelatina tine tortul foarte ferm si bine.
Pe lateral se poate orna cu crema sau cu piscoturi(eu le-am scurtat putin dupa inaltimea tortului).
Asa arata finalul - simplu, frumos, delicios.
Si o felie, cred ca este relevanta :)
Pofta Buna!
Gasiti acum retetele voastre preferate si in cartea noastra Top 50 retete Pas cu Pas, prima carte din Romania cu retete prezentate detaliat cu POZE pe PASI, un adevarat ghid vizual simplu de urmarit in timpul procesului de gatire.
Cartea se gaseste in libariile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.