Azi este ajunul Craciunului pe stil vechi, care se sarbatoreste acasa la parintii mei. Anul trecut am aratat cum faceam colaci cu bunica, acum va arat inca o mancare nelipsita nici intr-un an de cand ma stiu, anume de Craciun. Este vorba despre graul fiert, un fel de ruda cu coliva dar totusi este putina diferenta intre ele.
Asa grau fiert puteti face oricand in timpul anului, fiind bobul de grau integral chiar va recomand acest desert celor care tin la o alimentatie echilibrata. Il puteti indulci si drege cu orice va place - zahar, miere, indulcitor, nuca, mac, nuca de cocos, vanilie, esente diverse - toate dupa plac si gust.
Varianta cea mai banala pe care o mancam acasa la bunica era cu zahar si nuci - tuciul cu grau fierbea vreo jumate de zi pe plita, luam de acolo cate putin si amestecam cu zahar si nuca fiecare in farfuria lui - cel mai memorabil desert al copilariei mele.
Aici l-am decorat si cu prune uscate, reteta de prune umplute cu nuci urmeaza, cred ca la Craciunul viitor :)
Craciun fericit alaturi de cei dragi va urez, multa liniste si sanatate!
Graul integral se pregateste din timp - acasa, cu vreo saptamana inainte, ne asezam cu totii si alegeam graul pt Craciun(sa nu aiba murdarie, pietricele, etc).
Acum ma adaptez, am cumparat grau curat si bine ales de la magazinul naturist.
Cu o seara inainte de Ajun se spala bine, apoi se lasa la inmuiat in multa apa, peste noapte.
Apoi apa in care a stat noaptea se scurge, mutati in oala/tuci si turnati apa multa curata peste el, cam 1 la 3, vedeti si in oala din poza.
Cand incepe sa fiarba faceti focul foarte mic si lasati asa 3-4 ore, amestecand periodic in el.
Daca observati ca nu are suficienta apa pe parcurs, mai adaugati apa clocotita fierbinte.
Eu l-am fiert in multicooker, la regim de stew timp de 4 ore, am amestecat 1 data, si a fost suficient :)
Cam asa arata graul fiert gata - boabele sunt crapate, apa tulbure si densa.
Oricum cel mai simplu test este sa-l gustati, bineinteles, bobul este fiert dar totusi putin elastic.
Il puteti amesteca din timp cu zahar, nuci si diverse arome. Este la fel de bun si cald si rece.
Nucile recomand sa le rumeniti 10 minute la cuptor, sau pe tigaie. Apoi le striviti un pic cu fundul unei cani sau pahar.
Cam asa arata desertul pe masa de Craciun, ornat frumos cu prune si nuci.
Graul rece se face mai dens, il puteti dilua cu putina apa fierbinte si il faceti de consistenta care va place.
Pofta Buna!
Gasiti acum retetele voastre preferate si in cartea noastra Top 50 retete Pas cu Pas, prima carte din Romania cu retete prezentate detaliat cu POZE pe PASI, un adevarat ghid vizual simplu de urmarit in timpul procesului de gatire.
Cartea se gaseste in libariile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.