Astăzi facem mucenici muntenești sau mucenici fierți, deși preferații noștri sunt totuși mucenicii pufoși, copți. Rețeta era demult s-o pun pe site, dar nu-i făceam pentru că soțul mi-a zis că nu-i plac și mai bine să nu mă complic. Culmea este că acum i-au plăcut mult, a mâncat cu plăcere și anume în varianta rece, când au absorbit bine din zeamă și s-au făcut mai aromați și dulci. Deci diferența la mucenicii fierți a fost faptul că a gustat prima dată din cei uscați la pungă, iar acum i-am modelat chiar noi acasă.
Dacă aveți timp vă recomand să faceți rețeta cap-coadă, un fel de muncă în echipă cu toți membrii familiei la modelatul mucenicilor. Atunci vor fi și mai gustoși, mai ales pentru cei mici :) Dacă nu aveți timp, bineînțeles că puteți cumpăra mucenicii gata modelați și uscați, mai departe este imaginație și preferințe.
Dacă nu v-am convins cu mucenicii fierți vă recomand să încercați și celelalte 2 variante de pe site - Mucenicii pufoși moldovenești sau Mucenicii pufoși răsuciți, cu scorțișoară - sunt absolut geniale ambele rețete!
Cântăriți și amestecați făina cu sarea.
Adăugați apa caldă și amestecați cu mâinile sau o lingură să se prindă aluatul.
Trebuie să vă iasă un aluat mai dens, așa că mai bine să nu turnați mai multă apă decât scrie în rețetă.
Puteți să-l frământați imediat vreo 10 minute până devine neted și uniform.
Sau îl lăsați 10 minute, și după îl frământați puțin. Observați că se va înmuia și se lucrează mult mai ușor când este odihnit.
Veți avea așa o biluță de aluat, pe care o lăsați 10 minute să se odihnească.
O întindeți cu făcălețul într-o foaie de aluat subțire, cam de 2mm grosime.
Dacă aveți formă de tăiat mucenici v-ați scos(vedeți în Rețeta de mucenici Video alte metode de modelare!). Dacă nu, vă descurcați, vedeți mai jos cum am făcut eu:
- se taie foaia în felii cam de 3cm lățime
- Apoi luați fiecare felie și o tăiați ca la tăiței, dar ceva mai gros - cam de 0.5cm lățime să fie fiecare pai.
Luați fiecare pai și prindeți marginile, să fie în formă de cerc.
Apoi cercul îl răsuciți și formați 8.
Cu mâini dibace, răbdare și ajutor, timp de 1 oră reușiți să faceți toată foaia. La cei mici răbdarea se termină mai repede, dar merg încurajați cu diverse promisiuni de "cât de buni vor fi mucenicii", etc. :)
Se aranjează frumos într-o tavă de cuptor, așternută cu hârtie de copt. Nouă ne-au ieșit 2 tăvi.
Se pot lăsa la uscat până a 2-a zi, dar dacă nu aveți răbdare, sau ceilalți lucrători nu au, le puneți pentru 5 minute la cuptorul preîncălzit la 200 grade.
Aștia sunt mucenicii noștri uscați în cuptor. Am observat că cei ușor rumeniți aveau și o ușoară aromă de copt, deși lăsați-i să se rumenească ușor dar mare grijă să nu-i ardeți!
Într-o cratiță turnați 1-1.5 litri de apă și începeți să faceți magie de arome.
Adăugați zahărul, vanilia, apoi opțional - suc/coji de portocală și lămâie(ne-a plăcut mult cu ele), rom și scorțișoară, etc.
Când acest compot aromat începe să fiarbă adăugați mucenicii uscați, faceți focul mic și lăsați să fiarbă până sunt gata.
Eu credeam că vor fi gata în 3-4 minute, dar fiindcă s-au cam uscat în cuptor au fiert vreo 15. Deci, aveți grijă și lăsați până sunt gata. Nu trebuie să fie fleșcăiți, dar nici uscați - cam aceeași chestie ca la pastele Al Dente. Gustați pe parcurs, așa vă orientați cel mai corect când vor fi gata.
Se pot servi calzi, cu nucă presărată deasupra și puțină zeamă.
Sau, aici aceeași farfurie, dar cu zeama absorbită și buni, buni de tot.
Cu nuca aveți grijă, puneți după gust, dar nici prea multă să nu fie amară zeama.
Poftă Bună!
Găsiți acum rețetele voastre preferate și în cartea noastră Top 50 rețete Pas cu Pas, prima carte din România cu rețete prezentate detaliat cu POZE pe PAȘI, un adevărat ghid vizual simplu de urmat în timpul procesului de gătire.
Cartea se găsește în librăriile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.