De foarte multe ori am primit întrebări referitor la prepararea pilafului, deși mi se pare cea mai simplă mâncare posibilă, este și cea mai complicată pentru că aici aveți câteva necunoscute. Ingredientul de bază, orezul, este foarte important - dacă vreți pilaf mai cleios, cu zeamă, alegeți boabe rotunde, dacă vreți pilaf bob cu bob și mai uscat vă uitați după orezul lung. Eu sunt undeva la mijloc, îmi place să fie bob cu bob, dar moale și fără zeamă, nu-mi place să-l văd terci.
Timpul de preparare - deși nu durează mult să-l faceți, eu acord multă atenție preparării anterioare, după ce închid focul. Un pilaf perfect este cel care se lasă la umflat încet, fără fierbere multă.
Deci, ar mai fi și apa, restul legumelor care le puneți, modul de preparare efectiv. Dar cea mai mare chestie este să aveți răbdare și rezervă cam de 2 ore pentru a face un pilaf exemplar. Bineînțeles și instrucțiunile corecte :)
Această rețetă am improvizat-o, cam așa fac eu pilaful în general dar mai schimb legumele - spanac, mazăre verde, broccoli, etc. Legumele care rămân neschimbate sunt ceapa și morcovul.
Spanacul se spală bine, fiecare frunză, se opărește, clătește cu apă rece apoi se scurge bine de apă.
Aveți mai detaliat pașii 1-7 în rețeta de aici.
Într-o oală cu fundul gros, sau o tigaie adâncă încălziți uleiul. Adăugați ceapa și morcovul tăiate mărunt și le căliți un pic, amestecând periodic.
Când s-au rumenit puțin adăugați pasta de ardei sau roșii, amestecați.
Apoi adăugați spanacul tocat mărunt, căliți totul împreună aproximativ 5 minute.
În acest timp măsurați și spălați orezul.
Aici am o cană de 500ml, tot cu ea am măsurat și apa. Deci la 500ml de orez am pus 1litru de apă.
Observați că am folosit orez cu bob rotund (de obicei cumpăr RisoScotti Bob Colosal sau Rotund).
Adăugați orezul peste legumele călite, amestecați.
Apoi turnați apa, amestecați și lăsați până începe să fiarbă.
Mai amestecați 1-2 ori în el când începe să se îngroașe, dar după ce ați pus sarea nu mai amestecați deloc.
Când începe să fiarbă bine, potriviți de sare, piper(opțional) și faceți focul mic sub cratiță.
Lăsați să fiarbă cam 10 minute, observați că bobul de orez se umflă dar apa încă mai este.
Aici ar fi momentul să închideți focul, când orezul este fiert un pic Al Dente și mai este apă în el.
Mai departe urmează fierberea lui "pasivă" - după ce ați stins focul, puneți capacul și lăsați 30-60 de minute fără să amestecați deloc în oală.
Observați după acest timp că orezul absoarbe cam toată apa, dar nu se face terci, va fi bob cu bob, foarte moale și umflat.
Serviți cald cu o salată sau fără.
Poftă Bună!
Găsiți acum rețetele voastre preferate și în cartea noastră Top 50 rețete Pas cu Pas, prima carte din România cu rețete prezentate detaliat cu POZE pe PAȘI, un adevărat ghid vizual simplu de urmat în timpul procesului de gătire.
Cartea se găsește în librăriile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.