Mancare de spanac cu usturoi

Fiindca piata este plina de spanac, si eu sunt adepta folosirii legumelor de sezon (cu mici exceptii iarna, dar acum nici sa ma bati nu cumpar legume turcesti) am zis sa va arat cum fac eu mancarea de spanac. Cativa ani treceam pe langa el in piata si nu aveam curaj sa ma bag in toate legaturile enorme de 1-2 kg - ziceam "ce-mi trebuie atata spanac..si ce sa fac cu el...". Pana nu m-a luminat o prietena de aici din Romania, foarte buna gospodina apropo, ca de fapt din acele gramezi iese o tigaie modesta de mancare de spanac.

Pe urma am trecut de etapa " ia sa vedem ce gust are verdeata asta...." - si surpriza... are un gust extra delicios - textura spanacului si gustul asezonat corect sunt perfecte - chiar daca aveti o reticenta pt inceput la culoarea spanacului.

Am gatit spanacul cam de 2 ani, anul acesta o nota de corectie in metoda de gatit spanac am vazut la Julia Child si acum o sa va arat si voua, dupa mine, metoda corecta si perfecta de a-l gati. La final variatii pot fi multe - eu am ales-o pe cea mai dietetica si sanatoasa - cu usturoi si rosii.

Acum sa vedem cum voi face cu urzicile.... nu ma pot obisnui cu gustul lor, poate imi dati niste idei

Ingrediente

Spanac verde la legatura
2 kg
atat a avut legatura mea
Ceapa alba
1 buc
Bulion de rosii
4 linguri
adaptati dupa ce textura vreti sa fie spanacul, vedeti in pasi detalii
Ulei de floarea soarelui
2 linguri
Sare
1 lingurite
puneti dupa gust
Usturoi
2 buc
2 catei sau 1 lingurita pudra de usturoi granulat

Pasi de urmat

1

Aici o poza cu "mastodontul" meu din piata, de 2 kg - sa vedeti la pasii de mai jos in ce se va transforma.

2

Am luat o foarfeca si cu multa rabdare si atentie am ales frunzele de spanac - le-am taiat de pe tulpini si le-am aruncat pe cele care erau urate. Toata gramada de frunze am pus-o in chiuveta de la bucatarie (bineinteles curatata bine inainte), am blocat apa, sa se umple chiuveta bine si sa acopere frunzele generos.

3

Pe urma am luat frumos si am agitat cu mainile frunzele, sa se spele bine si sa treaca pamantul si nisipul de pe ele in apa. Luati apoi cu mainile cate o partida de frunze, scuturati de apa si le puneti intr-un bol mai mare.

Dati drumul la apa din chiuveta, spalati-o bine de nisipul lasat de frunze. Puneti din nou spanacul in chiuveta, lasati multa apa si repetati toata procedura inca 2 ori. Asta ca sa fiti siguri ca nu o sa aveti nisip si pamant in mancarea de spanac.

Candva demult eu spalam spanacul fiecare frunza separat - imi lua cam 1 ora toata procedura si mi se facea alehamite. Aceasta metoda cu chiuveta am vazut-o la Julia Child, mi se pare ingenioasa.

4

In acest timp cat va "jucati" cu frunzele puteti pune sa fiarba o oala mai maricica cu apa - adaugati putina sare in ea. Cand incepe sa fiarba puneti frunzele de spanac curate si observati magia - gramada de frunze se inmoaie si se transforma in ceva putin... Adaugati in reprize spanacul daca nu va incape toata cantitatea, pe parcurs se face loc in oala.

Lasati 1-2 minute, sa se opareasca bine.

5

Apoi turnati toata treaba intr-o sita pozitionata in chiuveta si scuturati bine sa iasa apa.

6

Si iar o mica smekerie de la Julia Child - puneti din nou spanacul in cratita si turnati apa rece peste el. Veti observa ca isi pastreaza culoarea aia verde frumoasa dupa aceasta procedura.

7

Iarasi treceti spanacul prin sita si apoi cu mainile strangeti bine de el sa iasa toata apa.

Asta a ramas din ditamai 2 kg de frunze si tulpini...

8

Acum incepem sa-l pregatim si asezonam - intr-o tigaie am pus o ceapa tocata marunt, 2 linguri de ulei si jumatate de pahar de apa - asta pt a cali ceapa sanatos, dietetic.

9

Pana se caleste ceapa, spanacul se marunteste bine cu un cutit.

10

Dupa ce se inmoaie bine ceapa, adaugati bulionul de rosii si amestecati - eu am avut un fel de bulion de casa din mai multe legume, mai aromat - promit reteta in vara.

11

Apoi adaugati spanacul maruntit - amestecati bine si lasati 5-10 minute la foc mic sa se caleasca si patrunda. Daca vreti spanacul mai lichid adaugati mai mult bulion de rosii sau supa de legume.

Mie imi place asa consistent, sa nu fie ca un terci sau pasta.

12

Dupa 5-10 minute adaug usturoiul pisat si sare dupa gust si gata, stingeti focul si savurati.

13

Il puteti servi si cald si rece, ca mancare sau ca un pate pe paine - este delicios cu orice va place.

Pofta Buna!

PS. Isi schimba putin culoarea aceea verde frumoasa dupa ce adaugati bulionul.

Cantitate: 500 g (3-4 portii)
Timp de preparare: 30 min
Dificultate: mediu
Timp total de pregatire: 30 min
Publicata:
Nota: 5 (8 voturi)

S-ar putea sa-ti mai placa

Comentarii

Top 10 comentarii din totalul de 28

ansen
ansen 15 iul 2016, 07:55

f bun bv bv bv bv bv bv bv bv bv bvb v

Nota mea pentru reteta:
AdiCucu
AdiCucu 16 dec 2015, 19:44

Pentru o mancare de urzici exceptionala urmareste aici: https://www.youtube.com/watch?v=hiy0r7D7AOM  numai pasiunea omului da suficient gust mancarii dar adevarata smekerie ;) este malaiul care face urzicile sa sara in sus de bucurie. Pofta Buna!

Nota mea pentru reteta:
Cornelia BB
Cornelia BB 05 iul 2014, 14:45

Este o mincarica foarte usoara la stomacel si usor de preparat . 

Poza mea pentru reteta:
emicloud
emicloud 13 mai 2014, 09:03

De obicei si eu fac reteta clasica de spanac cu lapte, putina faina si usturoi. Am incercat aceasta ca schimbare. Produsul final arata la fel ca al Lenei, dar regret sa spun ca gustul era dezamagitor. L-am tot sarat, in sperante ca vor iesi niste arome, dar ramanea la fel de insipid. Am mancat o portie cu greu, zicandu-mi ca e sanatos, dar sotul nu a putut sa manance deloc. Stiu ca la multi le-a placut; dupa parerea mea, nu e o reteta reusita. Ii lipseste condimentul magic poate?

Nota mea pentru reteta:
bursucu4me
bursucu4me 18 mar 2014, 20:37

Draga Lena,

Te-am descoperit acum cativa ani cand locuiam in tara. De ceva timp te-am redescoperit departe de casa cu niste retete minunate, spanacul este una dintre ele!

Nota mea pentru reteta:
DiMonica
DiMonica 14 mar 2014, 20:22

Azi am gatit pentru prima data spanac verde. Pana acum aveam numai congelat si il faceam ca in Ardeal. Dar azi am vrut sa incerc o reteta mai sanatoasa, asa ca am incercat-o pe aceasta. Eu am avut doar vreun kg de spanac, dar am pastrat celelalte ingrediente in aceleasi proportii ca pt doua kg. La sfarsit am pus si niste marar verde (asa mi s-a parut ca se potriveste) si, pentru ca mi-a iesit cam putin, am fiert rapid niste taitei lati si am amestecat totul. A iesit un deliciu. M-am bucurat, mai ales ca au apreciat-o si copiii mei, care nu mancau pana acum spanac.

Nota mea pentru reteta:
xenaluca
xenaluca 12 dec 2013, 18:04

Multumim de reteta!!Bun trucul sa-l clatim cu apa rece .Ati incercat salata de spanac crud cu ou fiert?

Nota mea pentru reteta:
tabita17
Tabita Iordache (tabita17) 06 aug 2013, 13:14

de cateva zile vreau sa fac spanac, dar nu stiam decat de varianta cu lapte si fiind vegetariana nu e pe gustul meu. reteta asta e minunata, o sa incerc maine si va spun cum mi-a iesit.

gabidari
gabriela (gabidari) 09 apr 2011, 09:00

cred ca e delicios si asa..eu insa il gatesc ca in Ardeal...si anuem ,calesc ceapa si usturoi apoi spanacul fiert si maruntit ,dupa pun 2-3 linguri de faina calesc totul impreuna citeva minute si apoi torn lapte, si il mai fierb pina se ingroasa putin,....iese un sos super delicios pe care noi il servim cu oua ochiuri!!!

Nota mea pentru reteta:
adrianamo
adrianamo 08 apr 2011, 11:19

Buun..saptamana asta am gatit si eu spanac ,eu ii spun spanac prajit si nu pun bulion.Am mai facut si cu orez . Si eu si fiica mea de 9 ani santem mari amatoare..:) Bucuria noastra primavara cand se umple piata de spanac,stevie,urzici..toate merg gatite asa.        Cat depre urzici,incearca sa le oparesti in bors inainte de a le gati,asa cum ai oparit aici spanacul in apa cu sare .  Eu oparesc urzicile spalate si curatate in bors ,dupa care le folosesc la bors de fasole cu urzici sau prajite..sau cu orez..

Nota mea pentru reteta:
Arata toate comentariile