Gnocchi
De cativa ani tot incercam sa fac reteta de gnocchi italiene, dar sincera sa fiu nu m-au convins ca ne plac si merita sa continui eforturile. Le-am mai dat o sansa cand am fost ultima data in Italia si am zis sa le incercam la un restaurant local, facute de casa, ca sa simt textura lor adevarata. Acesta a fost momentul cand le-am spus un "Da!" serios - deci aveau textura moale, dar totusi ferma, foarte fragede si matasoase, combinate cu diverse arome si sosuri au fost un adevarat deliciu.
Am cautat si am gasit reteta corecta, am testat-o de cateva ori cu succes in familie si acum va pot arata cu cele mai mici detalii (care totusi conteaza) cum se fac gnocchi adevarati de casa. Se pot fierbe imediat dupa modelare, dar si se congeleaza cu succes, va puteti face rezerve de gnocchi in congelator si veti avea intotdeauna la indemana o reteta rapida si delicioasa de mancare italiana autentica.
In varianta cea mai simpla si clasica, gnocchi se servesc asezonati cu unt, salvie, piper negru si parmesan ras. Dar se pot savura in clasicul sos de rosii Marinara, cu sos Pesto sau multe alte combinatii minunate. Voi doar sa va faceti rezerve de gnocchi la congelator, idei vor fi nesfarsite!
Ingrediente
●
Cartofi albi/galbeni
500 g
●
Unt
30 g
pentru servire
●
Salvie
3 buc
adica 3 frunze, optional, pentru servire
●
Piper negru macinat
0.25 lingurite
pentru servire
●
Parmezan ras
3 linguri
pentru servire
Urmareste-ne pe retelele de socializare pentru a nu rata retetele noi si alte noutati!
Pasi de urmat
Pas 1
Cantariti 500g de cartofi albi/galbeni si-i spalati bine deasupra.
Puneti la fiert in apa cat sa le acopere complet.
Pas 2
Cand incep sa clocoteasca bine, faceti focul mic si lasati aproximativ 30-40 de minute.
Eu de obicei le testez cu un cutit, daca acesta intra usor pana in mijlocul cartofilor, sunt gata.
Pas 3
Varsati atent apa fierbinte in care au fiert cartofii si o inlocuiti cu apa rece.
Lasati cartofii in aceasta apa rece 2 minute.
Pas 4
Apoi ii scoateti din apa si curatati imediat de coaja cu ajutorul unui cutit.
Pas 5
Puneti intr-un bol mare 150g de faina si cat inca sunt cartofii fierbinti, se trec prin presa de piure fin.
Este important aici sa lucrati cartofii calzi, cat inca nu s-au facut cleiosi dupa racire. Iar presa de piure o gasiti in magazine, a mea este din Ikea la un pret foarte rezonabil.
Puteti sa folositi si o presa clasica de piure, dar s-ar putea sa aveti cocoloase de cartofi nepisati in gnocchi si textura neuniforma.
Pas 6
Lasati putin acest piure de cartofi sa se racoreasca, chiar asa, deasupra la faina.
Pas 7
In acest timp amestecati cu furculita 1 ou si 0.5 lingurita de sare.
Pas 8
Puneti peste cartofi 2 linguri din oul batut cu sare si amestecati putin cu mainile, sau o lingura, toata compozitia de faina si cartofi.
Pas 9
Apoi turnati restul oului batut si continuati sa adunati impreuna toate ingredientele din bol.
Pas 10
Aluatul de gnocchi nu se recomanda sa-l framantati mult, doar pana devine uniform si moale ca o plastilina.
Daca cumva este prea lipicios, mai puteti adauga 1-2 linguri de amidon, dar nu faina, pentru ca trebuie sa ramana fraged.
Pas 11
Gnocchi intotdeauna se lucreaza si se modeleaza cat aluatul este cald, deci nu-l uitati pe masa si plecati.
Astfel, il mutati din bol pe masa presarata cu faina si taiati aproximativ 1/3 din el.
Pas 12
Modelati din aceasta bucata o bagheta subtire, de aproximativ 1cm grosime.
La nevoie mai adaugati cate putina faina pe masa in tot acest proces.
Pas 13
Taiati aceasta bagheta in cilindri mici de aproximativ 1.5 - 2 cm lungime.
Pas 14
Le desfaceti si-i treceti prin putina faina, sa nu fie lipiciosi la modelare.
Pas 15
Modul 1 de modelare gnocchi:
- apasati cu degetul in mijlocul fiecarui cilindru si usor il trageti pe masa spre voi, cat sa se curbeze un pic;
Pas 16
- cam asa arata la final, in aceasta mica curbura se va aduna sosul delicios cu care le veti asezona dupa fierbere.
Pas 17
Modul 2 de modelare gnocchi:
- apasati si formati curbura pe spatele unei furculite, astfel veti obtine o curbura, dar si niste striatii care vor retine din sos si le vor face si mai delicioase.
Pas 18
Modul 3 de modelare gnocchi:
- puteti folosi pentru a forma acele dungi o ustensila speciala pentru modelat gnocchi (din lemn), cu striatii mai fine si mai dese - o presarati cu faina, puneti aluatul de gnocchi, apasati cu degetul in mijlocul lui si trageti in jos;
Pas 19
- observati ca astfel obtineti gnocchi foarte frumoase si uniforme.
Singura problema ca se gasesc foarte greu aceste ustensile la noi, eu am cumparat-o din Italia si chiar am cautat-o insistent. Daca nu o aveti, faceti gnochi dupa primele 2 metode de mai sus.
Pas 20
Continuati sa modelati si formati gnocchi dupa orice forma alegeti, pana terminati tot aluatul.
Pe parcurs le aranjati intr-o tava presarata cu putina faina. Dupa ce ati terminat lasati sa se usuce putin deasupra la temperatura camerei timp de 30 de minute.
Dupa acest timp le puteti fierbe, sau le puneti cu tot cu tava la congelator. Dupa ce se intaresc la congelare pot fi mutati in punga si pastrati termen mai lung asa inghetate.
Pas 21
Pana gnocchi se usuca putin deasupra, puneti la fiert o oala mare cu 4-5 litri de apa si 1 lingura de sare in ea.
Pas 22
Dupa ce au trecut cele 30 minute de uscare (foarte importante ca gnocchi sa nu fie lipicioase si sleioase), le puneti la fiert in apa clocotita cu sare, usor amestecati si asteptati 2-3 minute pana incep sa se ridice la suprafata.
Din congelator se pun imediat in apa la fiert, nu trebuie sa le decongelati dinainte.
Gnocchi nu se fierb mult, se scot repede din apa cu spumiera dupa ce s-au ridicat sus.
Pas 23
Imediat cand puneti galustele in apa, alaturi incalziti pe foc o tigaie cu putin unt si 3 frunze de salvie.
Asta daca le serviti simplu cu unt si parmesan, daca preferati alt sos, ar trebui sa-l aveti gata cand fierbeti gnocchi.
Pas 24
Scoateti gnocchi din apa si-i transferati in tigaia cu unt (sau cu alt sos). Scuturati usor si mai caliti 2-3 minute la foc iute.
Pas 25
Presarati peste ei putin piper negru macinat si parmesan ras, inchideti focul si serviti.
Pas 26
La noi au avut succes toate variantele - cu unt, cu sos Marinara de rosii, cu pesto, etc. In oricare din ele aceste galuste italienesti sunt delicioase, fragede si putin moi, efectiv se duc singure pe gat!
Pofta Buna!
Cantitate:
700 g
(4 portii)
Timp de preparare:
30 min
Dificultate:
mediu
Timp total de pregatire:
60 min
Data publicarii:
Nota:
5 (1 voturi)