De foarte mult timp vroiam și planificam să fac o rețetă de vafe clasice, ca cele pe care le mâncam în copilărie, umplute cu cremă sau înghețată sau fără nimic (ca niște biscuiți/fursecuri). Erau foarte iubite de toți copiii și pe lângă Nuci dispăreau primele de pe platoul cu dulciurile de sărbători.
Singura problemă era că nu se mai găseau formele (pe atunci electrice) de copt vafe. Norocoși cei care le aveau moștenite, eu n-o aveam și o căutam disperată. Chiar mi-a adus cineva o formă asemănătoare din Rusia, dar tot nu e chiar ce vroiam.
De curând am descoperit o formă de vafe (sau sărățele) în Magazinul Nataliei și sunt foarte încântată de rezultat. Deși este pentru aragaz, nu electrică, vafele tot ies foarte bune și frumoase, ca cele din copilărie.
Referitor anume la această rețetă de vafe, este cea mai clasică posibilă, care se găsea în cartea de rețete, atașată la aparatul de vafe sovietic. Este perfectă, vafele sunt foarte crocante, ferme, aromate și gustoase. Se pot modela în diverse forme - cornete, coșuri pentru înghețată, fursecuri vafe sau rulouri. Se pot face din timp, nu se umezesc și rămân la fel de crocante și 2-3 zile.
Ouăle se amestecă bine cu zahărul, eu am folosit un tel, nu mixer.
Adăugați untul moale sau aproape topit, amestecați.
Urmează făina, la fel amestecați bine să nu fie cocoloașe.
La final adăugați uleiul și esența de vanilie, amestecați.
Aceasta e forma de vafe pentru aragaz - se spală bine cu detergent de vase apoi ștergeți și uscați.
O încălziți bine pe aragaz și apoi ungeți cu puțin ulei - folosiți un șervețel de hârtie pentru a întinde uleiul, așa va absorbi excesul de ulei.
După ce ați încălzit bine forma, faceți focul mic-mediu și turnați puțin aluat.
Cantitatea de aluat poate fi de la 1 linguriță la 1 lingură în funcție de dimensiunea dorită a vafelor.
Închideți forma și timp de 20-30 de secunde o întoarceți de pe o parte pe alta, cam 1-2 ori.
Dacă aveți focul mai mare aveți grijă că se ard foarte repede, mai bine le faceți pe foc mai mic.
Periodic deschideți și verificați, să fie așa de rumene cum vă plac.
Imediat cum sunt gata trebuie să le dați o formă, dacă le lăsați chiar și 2-3 secunde în plus, se întăresc și se rup.
Le luați cu o spatulă sau cuțit, să nu vă frigeti de formă și le dați diverse forme.
De exemplu, aici am făcut forma coșuleț pentru înghețată - am pus vafa fierbinte peste un pahar întors cu fundul în sus și am ținut-o puțin cu degetele. Puteți să puneți și un prosop peste ea, ca să nu vă frigeti.
Poftim, un coșuleț frumos și sigur va fi apreciat :)
La această tură am făcut coșulețe și conuri pentru înghețată, ca tot a început sezonul. La noi merge perfect cu Înghețată rapidă și diverse toppinguri.
Se fac foarte bine și în forma electrică, avantajul este că nu trebuie întoarse, se coc uniform pe ambele părți.
Forma mea are un desen de triunghi și nu se găsește decât în Rusia.
Dacă le aveți pe cele moștenite de la mame/bunici le folosiți.
Aici le-am făcut fursecuri - adică am împăturit foaia de vafă în 4 și a fost ca un triunghi cu o margine mai rotunjită.
Puteți să le faceți și rulouri, se pot umple cu orice cremă vă place, de frișcă, de ex.
Aici este tura de vafe făcut cu aparatul de vafe electric.
Vă recomand rețeta indiferent de ce aparat aveți, va place la toată lumea, mică și mare :)
Poftă Bună!
Găsiți acum rețetele voastre preferate și în cartea noastră Top 50 rețete Pas cu Pas, prima carte din România cu rețete prezentate detaliat cu POZE pe PAȘI, un adevărat ghid vizual simplu de urmat în timpul procesului de gătire.
Cartea se găsește în librăriile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.