Fursecuri "Nuci"(umplute cu crema)

Este o reteta foarte nostalgica, fursecurile preferate ale copilariei mele, intotdeauna erau cele mai ravnite pe masa de sarbatoare si se terminau prea repede :) Aveam mostenire de la mama forma de fursecuri din fonta dar dupa cateva incercari nu am fost satisfacuta de rezultat si am zis ca ma dau batuta.

Saptamanile trecute am observat pe facebook ca se vinde si aici in Romania aceasta forma, din aluminiu, si n-am ezitat nici o clipa sa fac comanda. Desi se vede ca este facuta in atelier, mi-a placut forma nucilor si faptul ca este foarte usoara(cea de fonta abia o poti duce:).  Observati pe site-ul Nataliei ca mai sunt multe forme, le voi testa pe parcurs si va tin la curent cu retetele care mi-au reusit.

Asa s-a potrivit aceasta forma cu reteta de aluat, sunt foarte incantata, Sofia la fel, m-a ajutat tot procesul, de la umplere pana la degustare :) Recomand sa le incercati, fie ca aveti forma veche sau luati una noua - sunt fursecuri foarte de efect si pentru cei mici, dar si pentru cei mari.

Ingrediente

Oua
1 buc
Zahar
100 g
Unt
125 g
sa fie moale, la temperatura camerei
Faina alba
250 g
Praf de copt
0.25 lingurite
un varf de lingurita
Esenta de vanilie
1 buc
Umplutura
400 g
lapte condensat fiert, crema de cacao/ciocolata, gem - amestecate cu nuci macinate pt consistenta mai groasa

Pasi de urmat

1

In primul rand va asigurati ca forma de nuci sa fie bine spalata, curatata si uscata.

Cum am mentionat mai sus, am gasit-o pe acest site.

2

Acum facem aluatul:

Intr-un bol bateti cu un tel zaharul si oul.

3

Adaugati faina, praful de copt, vanilia si untul moale.

4

Amestecati bine cu mainile pana se incorporeazea faina.

5

Treceti aluatul pe masa infainata si il mai framantati putin, ca sa-l uniformizati.

6

Rupeti bucati din aluat, formati cate un sul subtire si taiati din el bucatele cam de 5-7grame.

Eu m-am cam plictisit sa cantaresc fiecare bucatica asa ca le-am luat ochiometric.

Nucile oricum nu ies perfecte, mai au putin margini dupa coacere. Daca acea margine este mai mare si am multe resturi le pun in umplutura.

7

Incalziti bine forma, puteti s-o ungeti cu foarte putin ulei inainte de prima tura de nuci(eu nu am uns).

Puneti bucatile de aluat in forma.

8

Presati bine si coaceti pe aragaz, la foc mediu, cand pe o parte cand pe alta. Dar insistati mai mult pe partea bombata, adica fata nucilor.

9

Din cand in cand verificati, deschideti forma si vedeti daca s-au rumenit suficient.

Cam asa ar fi culoarea perfecta.

10

Le treceti pe un platou sau farfurie, daca nu cad singure le ajutati cu varful cutitului sa se desprinda de forma.

11

Daca vedeti ca mai raman ceva faramituri dupa o tura de coji, frecati putin interiorul formei cu servetel uscat.

12

Dupa ce ati facut toate cojile, lasati sa se racoreasca putin.

Apoi curatati marginile nucilor, cu un cutit, sau daca nu sunt mari chiar frecand marginile cu degetele. Aluatul este foarte fraged si se faramiteaza bine.

13

Eu am obtinut aproximativ 100 coji de nuci(adica 50 nuci intregi), cu mici rabaturi, degustari in proces.

Unele le-am rumenti cam tare, acelea au fost degustate primele :)

14

Acum urmeaza partea cu umplutura.

Puteti sa le umpleti cu ce va place, singura conditie este sa fie o umplutura groasa si cleioasa, sa nu curga din nuci.

Eu am ales sa fac cu lapte condensat fiert - luati o conserva de lapte condensat, o puneti la fiert, obligatoriu acoperita complet de apa(altfel explodeaza!) si lasati cam 3-4 ore sa fiarba la foc mic. Daca mai scade apa intre timp, mai adaugati putina apa fierbinte, sa fie intotdeauna acoperita conserva.

15

Dupa ce a fiert lasati sa se raceasca complet apoi o deschideti.

Trebuie sa fie de culoare maro-bej si mai groasa. La mine a fost ceva mai lichida, trebuia s-o mai fierb vreo ora, dar am folosit-o amestecata cu nuci si a fost bine.

16

Amestecati crema-caramel cu nuci macinate, resturile de biscuiti, reglati toate dupa ochi, sa obtineti consistenta groasa si cleioasa.

17

Puneti umplutura intr-o coaja, sa fie mai cu varf.

18

Si acoperiti cu o coaja goala, fara umplutura.

Testati sa se tina bine, daca nu, mai adaugati putina umplutura.

19

Sunt bune mancate si imediat, dar si mai bune daca le lasati chiar 1-2 zile sa se patrunda. Reteta perfecta pentru a face din timp, si cojile si nucile umplute.

Pofta Buna!

Cantitate: 45 bucati (aproximativ)
Timp de preparare: 60 min
Dificultate: mediu
Timp total de pregatire: 30 min
Publicata:
Nota: 5 (5 voturi)

S-ar putea sa-ti mai placa

Comentarii

Top 10 comentarii din totalul de 51

lena
Elena (lena) 14 mai 2016, 19:51

Nu, acolo aluatul este lichid.

Lumineaza
Lumineaza Elena (lena) 25 dec 2016, 12:21

Lena salut ! Mai intii vreau sa multumesc ca ma ajuti sa fiu gospodina...:) Am gatit reteta de nuci, au un gust extraordinar, dar s-au primit c-am tari, sau cind le voi umplea se vor muia un pic !?

lena
Elena (lena) Lumineaza 28 dec 2016, 10:13

Da, se mai fragezesc de la umplutura si se mai umezesc urmatoarele zile, nu este grav.

Geta gy
Geta gy 14 mai 2016, 18:18

Sânt foarte bune ....fragede ....as vrea sã stiu dacã retata asta merge si la faguri ....

tiki
tiki 16 dec 2015, 17:25

Buna. Acuma ma apuc de 2 portii  de coji.Am luat si eu o cutie de lapte condensat de la Lidl, nu am fiert-o ca avea acel inel si am desfacut-o, era acceptbila, dar nu caramel, gustul cel mai ce. In fine. Saptamana trecuta mi-am comandat 4 cutii si azi le-am ridicat, iar acuma sunt la fiert. Le las ....6 ore ca si asa nu le umplu azi. Te rog Lena sa-mi spui cand pot sa le umplu ptr. Craciun.? Cred ca vor fi cele mai bune si cautate. Pupici.

lena
Elena (lena) tiki 17 dec 2015, 17:27

Va fi bine si cu 5-6 zile inainte, fara grija :)

Rodica M
Rodica M 05 dec 2015, 23:20

Experienta mea:

  • Prima serie s-a lipit si s-a ars. Trebuia sa ung gaoacele in prelabil.
  • Daca prima bila de aluat sfaraie la contactul cu metalul, inseamna ca forma este prea incinsa. Opriti-va, lasati forma sa se racoreasca un pic. Mai bine dati focul mic de tot si cresteti-l doar daca vedeti ca aluatul nu se coace in cca 5 minute.
  • Abia la penultima serie m-am prins ca, daca in timpul coacerii intorc frecvent forma de pe o parte pe alta (cam o data la 20-30 secunde), "cojile" se vor desprinde foarte usor de forma.
  • Atentie: Cojile trebuie scoase rapid din forma de indata ce aluatul incepe sa capete nuanta aurie. Aflate pe farfurie, ele vor continua sa se rumeneasca inca un pic sub efectul propriei calduri!
  • Crema o s-o fac maine, din martipan de casa (adica reteta originala: o pasta facuta din migdale macinate miere) si nuci. 
  •  
Poza mea pentru reteta:
Nota mea pentru reteta:
mariana46
mariana46 15 nov 2015, 10:48

Am achizitionat si eu forma de nuci  si le-am facut deja. 

Poza mea pentru reteta:
Melanie
Melanie 27 mai 2015, 22:53

Buna, Lena! Mi-am facut " temele" la aceasta reteta, am studiat in detaliu, am cumparat forma si lapte condensat de pe site-ul indicat de tine si m-am apucat de treaba. Am vazut ca pt unii acesta este desertul copilariei, pentru mine nu, deci nu stiam nici cum arata nuci ce gust are , insa m-am decis sa fac pentru sotul meu. Sotul meu mi-a zis ca sunt cam tari si ca nu e chiar gustul pe care si-l aminteste....voi incerca din nou sau o alta reteta. Crema din laptele condensat a iesit tot moale desi s-a fiery cutia peste 4 ore, insa gustul cremei m-a cucerit. Iata si o poza. Nu sunt f incantata dar nu ma dau batuta😄

Poza mea pentru reteta:
tiki
tiki 30 apr 2015, 12:41

Tot eu. Nu m-am lasat si le-am mai pozat o data ca-mi era ciuda ca nu arata ca in realitate. La lumina mai mare. Sunt aceleasi. Hahaha. Se vede diferenta, nu?

Poza mea pentru reteta:
lena
Elena (lena) tiki 30 apr 2015, 12:42

Sunt perfecte Sanda!

tiki
tiki 30 apr 2015, 08:26

Buna. Sper ca e suficient:  DEMENTIALE, MAGNIFICE,.....SUPER.

Poza mea pentru reteta:
Nota mea pentru reteta:
tiki
tiki 29 apr 2015, 20:41

Nu m-am lasat. Sunt in lucru. Am facut a 3-a parte. Prima  forma am facut-o din 6 gr. si mi-a dat pe dinafara cam mult. Apoi am facut cu 5 gr.  Excelent.Mi-au iesit fix 3 forme.deci 48 buc. Toate frumoase.Mai trebuie sa le curat pe margine si sa fac o crema de-a mea sa nu stric 1 lapte cond. Doamne ce incantata sunt. Multumesc Pupici mii si mii. Nota 100. Poza cam nereusita fiind seara.

ATENTIE: Ptr. cine nu stie. LAPTELE CONDENSAT NU E ACELA CARE SE PUNE IN CAFEA.

ATENTIE:

Poza mea pentru reteta:
Nota mea pentru reteta:
tiki
tiki 29 apr 2015, 15:13

URAAAAAAAAAAAAA.  Au sosit.  Lena am o intrebare. Pe dosul cutiei de lapte cond. scrie: 13.02.15.7. Oare e data fabric. sau au expirat? Sa-i ia naiba daca mi-au trimis exp. Inca nu am citit instr. (in engl.normal.). Sunt curioasa cum ies, dar astept "lacustele". ca numai ptr. mine...

Poza mea pentru reteta:
lena
Elena (lena) tiki 29 apr 2015, 15:50

Da, e data fabricatiei si e valabil 1 an laptele :)

Arata toate comentariile