Fursecuri "Nuci" (umplute cu cremă)

Fursecuri "Nuci" (umplute cu cremă)

Este o rețetă foarte nostalgică, fursecurile preferate ale copilăriei mele, întotdeauna erau cele mai râvnite pe masa de sărbătoare și se terminau prea repede :) Aveam moștenire de la mama forma de fursecuri din fontă dar după câteva încercări nu am fost satisfăcută de rezultat și am zis că mă dau bătută.

Săptămânile trecute am observat pe Facebook că se vinde și aici în România această formă, din aluminiu, și n-am ezitat nici o clipă să fac comandă. Deși se vede că este făcută în atelier, mi-a plăcut forma nucilor și faptul că este foarte ușoară (cea de fontă abia o poți duce:). Observați pe site-ul Nataliei că mai sunt multe forme, le voi testa pe parcurs și vă țin la curent cu rețetele care mi-au reușit.

Așa s-a potrivit această formă cu rețeta de aluat, sunt foarte încântată, Sofia la fel, m-a ajutat tot procesul, de la umplere până la degustare :) Recomand să le încercați, fie că aveți forma veche sau luați una nouă - sunt fursecuri foarte de efect și pentru cei mici, dar și pentru cei mari.

Ingrediente

Ouă
1 buc
   
Zahăr
100 g
   
Unt
125 g
să fie moale, la temperatura camerei
Făină albă
250 g
   
Praf de copt
0.25 lingurite
un vârf de linguriță
Esență de vanilie
1 buc
   
Umplutură
400 g
lapte condensat fiert, cremă de cacao/ciocolată, gem - amestecate cu nuci măcinate pentru consistență mai groasă

Pași de urmat

Pas 1

În primul rând vă asigurați că forma de nuci să fie bine spălată, curățată și uscată.

Cum am menționat mai sus, am găsit-o pe acest site.

Fursecuri "Nuci" (umplute cu cremă) - Pas 1
Pas 2

Acum facem aluatul:

Într-un bol bateți cu un tel zahărul și oul.

Fursecuri "Nuci" (umplute cu cremă) - Pas 2
Pas 3

Adăugați făina, praful de copt, vanilia și untul moale.

Fursecuri "Nuci" (umplute cu cremă) - Pas 3
Pas 4

Amestecați bine cu mâinile până se încorporează făina.

Fursecuri "Nuci" (umplute cu cremă) - Pas 4
Pas 5

Treceți aluatul pe masa înfăinată și îl mai frământați puțin, ca să-l uniformizați.

Fursecuri "Nuci" (umplute cu cremă) - Pas 5
Pas 6

Rupeți bucăți din aluat, formați câte un sul subțire și tăiați din el bucățele cam de 5-7 grame.

Eu m-am cam plictisit să cântăresc fiecare bucățică așa că le-am luat ochiometric.

Nucile oricum nu ies perfecte, mai au puțin margini după coacere. Dacă acea margine este mai mare și am multe resturi le pun în umplutură.

Fursecuri "Nuci" (umplute cu cremă) - Pas 6
Pas 7

Încălziți bine forma, puteți s-o ungeți cu foarte puțin ulei înainte de prima tură de nuci (eu nu am uns).

Puneți bucățile de aluat în formă.

Fursecuri "Nuci" (umplute cu cremă) - Pas 7
Pas 8

Presați bine și coaceți pe aragaz, la foc mediu, când pe o parte când pe alta. Dar insistați mai mult pe partea bombată, adică fața nucilor.

Fursecuri "Nuci" (umplute cu cremă) - Pas 8
Pas 9

Din când în când verificați, deschideți forma și vedeți dacă s-au rumenit suficient.

Cam așa ar fi culoarea perfectă.

Fursecuri "Nuci" (umplute cu cremă) - Pas 9
Pas 10

Le treceți pe un platou sau farfurie, dacă nu cad singure le ajutați cu vârful cuțitului să se desprindă de formă.

Fursecuri "Nuci" (umplute cu cremă) - Pas 10
Pas 11

Dacă vedeți că mai rămân ceva firimituri după o tură de coji, frecați puțin interiorul formei cu șervețel uscat.

Fursecuri "Nuci" (umplute cu cremă) - Pas 11
Pas 12

După ce ați făcut toate cojile, lăsați să se răcorească puțin.

Apoi curățați marginile nucilor, cu un cuțit, sau dacă nu sunt mari chiar frecând marginile cu degetele. Aluatul este foarte fraged și se fărâmițează bine.

Fursecuri "Nuci" (umplute cu cremă) - Pas 12
Pas 13

Eu am obținut aproximativ 100 coji de nuci (adică 50 nuci întregi), cu mici răbături, degustări în proces.

Unele le-am rumenit cam tare, acelea au fost degustate primele :)

Fursecuri "Nuci" (umplute cu cremă) - Pas 13
Pas 14

Acum urmează partea cu umplutura.

Puteți să le umpleți cu ce vă place, singura condiție este să fie o umplutură groasă și cleioasă, să nu curgă din nuci.

Eu am ales să fac cu lapte condensat fiert - luați o conservă de lapte condensat, o puneți la fiert, obligatoriu acoperită complet de apă (altfel explodează!) și lăsați cam 3-4 ore să fiarbă la foc mic. Dacă mai scade apa între timp, mai adăugați puțină apă fierbinte, să fie întotdeauna acoperită conserva.

Fursecuri "Nuci" (umplute cu cremă) - Pas 14
Pas 15

După ce a fiert lăsați să se răcească complet apoi o deschideți.

Trebuie să fie de culoare maro-bej și mai groasă. La mine a fost ceva mai lichidă, trebuia s-o mai fierb vreo oră, dar am folosit-o amestecată cu nuci și a fost bine.

Fursecuri "Nuci" (umplute cu cremă) - Pas 15
Pas 16

Amestecați crema-caramel cu nuci măcinate, resturile de biscuiți, reglați toate după ochi, să obțineți consistență groasă și cleioasă.

Fursecuri "Nuci" (umplute cu cremă) - Pas 16
Pas 17

Puneți umplutura într-o coajă, să fie mai cu vârf.

Fursecuri "Nuci" (umplute cu cremă) - Pas 17
Pas 18

Și acoperiți cu o coajă goală, fără umplutură.

Testați să se țină bine, dacă nu, mai adăugați puțină umplutură.

Fursecuri "Nuci" (umplute cu cremă) - Pas 18
Pas 19

Sunt bune mâncate și imediat, dar și mai bune dacă le lăsați chiar 1-2 zile să se pătrundă. Rețeta perfectă pentru a face din timp, și cojile și nucile umplute.

Poftă Bună!

Fursecuri "Nuci" (umplute cu cremă) - Pas 19

Găsiți acum rețetele voastre preferate și în cartea noastră Top 50 rețete Pas cu Pas, prima carte din România cu rețete prezentate detaliat cu POZE pe PAȘI, un adevărat ghid vizual simplu de urmat în timpul procesului de gătire.

Cartea se găsește în librăriile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.

Click aici!

Cantitate: 45 buc (aproximativ)
Timp de preparare: 60 min
Dificultate: mediu
Timp total de pregătire: 30 min
Data publicării:
Notă: 5 (5 voturi)

Vrei să primești rețetele noi pe email?

Comentarii

bianca duma
bianca duma 21 Apr 2015, 14:30

Doamne, miroase pana aici ca la mama acasa! Ce prajituri, ce copilarie! Si totusi, de unde ati achizitionat forma de nuci?

lena
Elena (lena) bianca duma 21 Apr 2015, 14:46

Am dat link-ul magazinului in prezentarea retetei si la pasul 1.

Natali
Natali 21 Apr 2015, 15:09

De cind imi doresc si eu forma asta! Am vazut in piata la noi, arata identic, dar nu m-am putut decide inca. Tre sa le fac o bucurie copiilor intr-o zi!

tzitzi
tzitzi 21 Apr 2015, 15:49

o sugestie! putina esenta de rom in umplutura! ca sa fie chiar ca la mama acasa!

Melanie
Melanie 21 Apr 2015, 17:25

O voi face negresit! O singura intrebare draga Lena: de unde iei lapte condensat la cutie metalica in Romania si ce marca este? In Carrefour, Selgros, Lidl si Auchan din Iasi nu am gasit. Oare nu m-am uitat eu la raionul potrivit? Am vazut ca folosesti si la alte retete si chiar imi doresc sa pun lapte condensat acolo unde recomanzi, dar chiar nu stiu de unde sa cumpar. Poate ma ajuta si alte gospodine! Multumesc!

Irina black
Irina black 21 Apr 2015, 19:52

Melanie,

lapte condensat gasesti la Auchan langa cafea.

Lena,

pe când reteta de macarons? Ca vad ca te-ai apucat de lucruri migăloase :))

Mishell
Mishell 22 Apr 2015, 08:21

Aceeasi formă o am si eu ! ;) reteta mea e diferita da o so încerc și pe a ta.ta.Sunt preferatele mele nucile imi amintesc de copilarie..spor la bucatarit draga mea :*

lena
Elena (lena) 22 Apr 2015, 10:36

Melanie, lapte condensat mai gasesti si la magazinele arabesti, turcesti, sau la magazinul rusesc din Bucuresti.

Irina, eu fac si chestii migaloase, dar nu asa multe acum, nu prea am timp. Reteta de macarons este in lucru :)

tiki
tiki 23 Apr 2015, 06:34

Offff, nu Lena nu acuma cu macarons, ca si acolo ne trebuie tava. Si bine zici si timp de care nu dispunem. Hahaha. Pupici.

luizaileana
luizaileana 24 Apr 2015, 10:23

amintiri frumoase... dar crema o preparam altfel: 1 kg rahat fructe...alegeam culorile...odata faceam cu verde si galben , apoi cu rosu si galben.....sau le amestecam pe toate cand nu cumparam mai mult rahat, 1 lamaie mare sau 2 mai mici si 200 gr unt. Dadeam prim masina de tocat carne rahatul si lamaile (taiate felii si scosi samburii). Apoi cantitatea obtinuta o amestecam bine cu unt pana obtineam o crema consistenta. E delicioasa!!! si cu aceasta crema de rahat si lamaie umpleam toate jumatatile.....acum 30 si ceva de ani....:)

mariacici1
mariacici1 24 Apr 2015, 16:50

Buna! aveti idee pe unde se mai gasesc forme de genul...?

Nota mea pentru rețetă:
lena
Elena (lena) mariacici1 24 Apr 2015, 16:51

Cititi atent prezentarea si pasul1, veti gasi raspunsul.

mariacici1
mariacici1 24 Apr 2015, 17:10

Multumesc!

natalia s
natalia s 24 Apr 2015, 19:15

Pot inlocui praful de copt cu bicarbonat de sodiu?

lena
Elena (lena) natalia s 24 Apr 2015, 19:36

Cred ca puteti.

flordelmar
flordelmar 27 Apr 2015, 20:13

Melanie, daca esti din Iasi, gasesti lapte condensat in Piata Alexandru sau Nicolina, la tarabele unde vand moldovenii de peste Prut. Eu acolo am gasit.

Melanie
Melanie 28 Apr 2015, 16:59

Multumesc frumos!

tiki
tiki 29 Apr 2015, 15:13

URAAAAAAAAAAAAA.  Au sosit.  Lena am o intrebare. Pe dosul cutiei de lapte cond. scrie: 13.02.15.7. Oare e data fabric. sau au expirat? Sa-i ia naiba daca mi-au trimis exp. Inca nu am citit instr. (in engl.normal.). Sunt curioasa cum ies, dar astept "lacustele". ca numai ptr. mine...

Poza mea pentru rețetă:
lena
Elena (lena) tiki 29 Apr 2015, 15:50

Da, e data fabricatiei si e valabil 1 an laptele :)

tiki
tiki 29 Apr 2015, 16:25

Multumesc Lena. Pupici.

tiki
tiki 29 Apr 2015, 20:41

Nu m-am lasat. Sunt in lucru. Am facut a 3-a parte. Prima  forma am facut-o din 6 gr. si mi-a dat pe dinafara cam mult. Apoi am facut cu 5 gr.  Excelent.Mi-au iesit fix 3 forme.deci 48 buc. Toate frumoase.Mai trebuie sa le curat pe margine si sa fac o crema de-a mea sa nu stric 1 lapte cond. Doamne ce incantata sunt. Multumesc Pupici mii si mii. Nota 100. Poza cam nereusita fiind seara.

ATENTIE: Ptr. cine nu stie. LAPTELE CONDENSAT NU E ACELA CARE SE PUNE IN CAFEA.

ATENTIE:

Poza mea pentru rețetă:
Nota mea pentru rețetă:
tiki
tiki 30 Apr 2015, 08:26

Buna. Sper ca e suficient:  DEMENTIALE, MAGNIFICE,.....SUPER.

Poza mea pentru rețetă:
Nota mea pentru rețetă:
tiki
tiki 30 Apr 2015, 08:54

Tot eu. Sa nu credeti ca sunt asa incantata dupa cum se vede in poza. Nuuu. Sunt maro inchis f. frumoase . Nu stiu de ce a iesit asa spalacita poza. Of, ce ciuda-mi e. Asta e. Pupici.

tiki
tiki 30 Apr 2015, 12:41

Tot eu. Nu m-am lasat si le-am mai pozat o data ca-mi era ciuda ca nu arata ca in realitate. La lumina mai mare. Sunt aceleasi. Hahaha. Se vede diferenta, nu?

Poza mea pentru rețetă:
lena
Elena (lena) tiki 30 Apr 2015, 12:42

Sunt perfecte Sanda!

oanny
Oana-Maria Lupu (oanny) 30 Apr 2015, 13:23

Buna! Tocmai mi am luat si eu forma, spune-mi te rog, e deajuns doar sa o spal? Nu trebuie arsa sa nu se ia? Am patit o cu un ceaun...

lena
Elena (lena) Oana-Maria Lupu (oanny) 30 Apr 2015, 13:36

Eu doar am spalat-o bine cu o perie si detergent de vase. A fost bine, nu s-a luat nimic pe nuci.

oanny
Oana-Maria Lupu (oanny) 02 May 2015, 14:32

Am gasit la kaufland lapte condensat la sticla de sticla; crezi ca as putea sa fierb asa sau risc sa se sparga?

lena
Elena (lena) Oana-Maria Lupu (oanny) 02 May 2015, 14:34

Nu, nu, nu fierbeti nicidecum. Ati gresit laptele, nu este vorba despre el, trebuie sa fie unul gros si f.dulce.

oanny
Oana-Maria Lupu (oanny) 02 May 2015, 15:02

Si unde as putea sa gasesc?

oanny
Oana-Maria Lupu (oanny) 02 May 2015, 15:13

Pe el scrie ca poate fi folosit si la prajituri

lena
Elena (lena) 04 May 2015, 20:22

Am scris si am dat niste link-uri unde se gaseste de obicei laptele condensat, tot pe site-ul cu forma de nuci, sau la magazinele arabesti, am inteles ca este si la Lidl.

Poate acesta si merge folosit, dar la alt fel de prajituri, aici va trebuie un lapte gros, care sa nu curga din nuci.

timotei
timotei 05 May 2015, 08:03

Fetelor care nu gasiti lapte condesat puteti face si cu nuttela cu nuci. Eu am facut de mai multe ori asa. Desigur adaugati nuci sa nu curga

AlinaGospodina
AlinaGospodina 22 May 2015, 09:24

Buna ziua!

Laptele pe care il folositi este dulce de leche, nu? L-ati fiert dvs (prin ce metoda) sau l-ati gasit gata preparat in comert?

Multumesc!

lena
Elena (lena) AlinaGospodina 22 May 2015, 15:33

Da, este dulce de leche, am scris la pasii 14-15 cum am facut.

Melanie
Melanie 27 May 2015, 22:53

Buna, Lena! Mi-am facut " temele" la aceasta reteta, am studiat in detaliu, am cumparat forma si lapte condensat de pe site-ul indicat de tine si m-am apucat de treaba. Am vazut ca pt unii acesta este desertul copilariei, pentru mine nu, deci nu stiam nici cum arata nuci ce gust are , insa m-am decis sa fac pentru sotul meu. Sotul meu mi-a zis ca sunt cam tari si ca nu e chiar gustul pe care si-l aminteste....voi incerca din nou sau o alta reteta. Crema din laptele condensat a iesit tot moale desi s-a fiery cutia peste 4 ore, insa gustul cremei m-a cucerit. Iata si o poza. Nu sunt f incantata dar nu ma dau batuta😄

Poza mea pentru rețetă:
carmenbc
carmenbc 12 Jul 2015, 20:24

Arata super !Cum nu detin forma de nuci ma gandeam sa cumpar forme (hartie )mici de briose si sa pun o greutate deasupra sa nu creasca ,oare e o idee buna?Merci !

Nota mea pentru rețetă:
lena
Elena (lena) carmenbc 12 Jul 2015, 21:17

Se poate, vor arata mai ciudat dar puteti incerca. De aproape aceeasi bani puteti gasi forma de nuci :)

carmenbc
carmenbc 13 Jul 2015, 00:46

Nu stiu daca voi gasi :( locuiesc in Barcelona si vreau sa trimit pentru niste pofticiosi din Londra :) cam complicat 

tiki
tiki 30 Sep 2015, 07:36

Buna.  Lena nu stii sa-mi spui daca cutia cu lapte pot sa o fierb mai repede cu 1-2 zile de-a o folosi? Sa stiu ca-i facuta, sa o tin in frigider si apoi cand am nevoie sa o folosesc. ?Sa scap de-un gand cu atatea bucatareli. Mltumesc. Pupici.

lena
Elena (lena) tiki 30 Sep 2015, 07:37

Da, sigur ca poti, chiar mai bine asa.

tiki
tiki 30 Sep 2015, 13:50

Multumesc frumos. Inca nu m-am atins de cele 2 cutii cumparate. Ma gandesc sa fac ptr.  Constanta ca se pot face mai rpd. Azi am fost la Lidl si am vazut tot la conserva si zicea cineva ca e gros si face prajituri. Dar nu stiu daca alea trebuie fierte, ca de fapt nici pe asta nu scrie .Poate iau cand n-oi mai avea. Pupici.

mariana46
mariana46 15 Nov 2015, 10:48

Am achizitionat si eu forma de nuci  si le-am facut deja. 

Poza mea pentru rețetă:
Rodica M
Rodica M 05 Dec 2015, 23:20

Experienta mea:

  • Prima serie s-a lipit si s-a ars. Trebuia sa ung gaoacele in prelabil.
  • Daca prima bila de aluat sfaraie la contactul cu metalul, inseamna ca forma este prea incinsa. Opriti-va, lasati forma sa se racoreasca un pic. Mai bine dati focul mic de tot si cresteti-l doar daca vedeti ca aluatul nu se coace in cca 5 minute.
  • Abia la penultima serie m-am prins ca, daca in timpul coacerii intorc frecvent forma de pe o parte pe alta (cam o data la 20-30 secunde), "cojile" se vor desprinde foarte usor de forma.
  • Atentie: Cojile trebuie scoase rapid din forma de indata ce aluatul incepe sa capete nuanta aurie. Aflate pe farfurie, ele vor continua sa se rumeneasca inca un pic sub efectul propriei calduri!
  • Crema o s-o fac maine, din martipan de casa (adica reteta originala: o pasta facuta din migdale macinate miere) si nuci. 
  •  
Poza mea pentru rețetă:
Nota mea pentru rețetă:
Rodica M
Rodica M 06 Dec 2015, 14:46

Iaca si nucile umplute. Crema am facut-o din migdale si nuci macinate, plus miere si un pic de esenta de migdale.

Poza mea pentru rețetă:
tiki
tiki 16 Dec 2015, 17:25

Buna. Acuma ma apuc de 2 portii  de coji.Am luat si eu o cutie de lapte condensat de la Lidl, nu am fiert-o ca avea acel inel si am desfacut-o, era acceptbila, dar nu caramel, gustul cel mai ce. In fine. Saptamana trecuta mi-am comandat 4 cutii si azi le-am ridicat, iar acuma sunt la fiert. Le las ....6 ore ca si asa nu le umplu azi. Te rog Lena sa-mi spui cand pot sa le umplu ptr. Craciun.? Cred ca vor fi cele mai bune si cautate. Pupici.

lena
Elena (lena) tiki 17 Dec 2015, 17:27

Va fi bine si cu 5-6 zile inainte, fara grija :)

Geta gy
Geta gy 14 May 2016, 18:18

Sânt foarte bune ....fragede ....as vrea sã stiu dacã retata asta merge si la faguri ....

lena
Elena (lena) 14 May 2016, 19:51

Nu, acolo aluatul este lichid.

Lumineaza
Lumineaza Elena (lena) 25 Dec 2016, 12:21

Lena salut ! Mai intii vreau sa multumesc ca ma ajuti sa fiu gospodina...:) Am gatit reteta de nuci, au un gust extraordinar, dar s-au primit c-am tari, sau cind le voi umplea se vor muia un pic !?

lena
Elena (lena) Lumineaza 28 Dec 2016, 10:13

Da, se mai fragezesc de la umplutura si se mai umezesc urmatoarele zile, nu este grav.

TanDi
TanDi 21 Nov 2017, 17:20

Buna seara, Lena. Daca tot mi-a iesit reteta de cornulete, am prins curaj si as face si nucile acestea de sarbatori :) Problema este ca am lapte condensat doar la punga din aceea ca maioneza, nu cutie din tabla pe care sa o pot fierbe. Exista vreo metoda sa fac o crema densa din lapte condensat din astfel de ambalaj? Multumesc frumos !

lena
Elena (lena) TanDi 21 Nov 2017, 17:27

Daaa, chiar zilele trecute am citit pe niste bloguri americane cum o fac la microunde. Dai o cautare pe google dupa “dulce de leche microwave” si vezi ce minunat iese.

lena
Elena (lena) Elena (lena) 21 Nov 2017, 17:27

Da, merge fiert si pe aburi, dar dureaza :)

TanDi
TanDi 23 Nov 2017, 10:22

Multumesc frumos pt raspuns. Voi incerca si revin cu un feedback !

tiki
tiki 23 Nov 2017, 13:46

Wooowww, opa,opa, oparla ce avem noi aici.?? Vad si fara ochelari. Bravo, bravisimo. Daca a aparut ,hai sa mai adaug si eu un blid facut saptamana trecuta si cu putina cacao in cateva. F. fain ati facut. Felicitari...specialistului. Pupici.

Poza mea pentru rețetă:
tiki
tiki 30 Jan 2018, 13:53

Am facut aceste fursecuri in Londra, si am luat din Tesco aceasta conserva cu lapte condensat caramel. Era si numai condensat, dar am vrut sa vad cum e acesta. Regret ca am luat numai 2 cutii, dar nu stiam ce gasesc inauntru. Din 1, am facut nucile si cu 1 am ajuns acasa. Pretul ca si aici, 1,50 lire=7,50lei. Deci nu am mai trebuit sa fierb. Maronie, groasa, buna

Poza mea pentru rețetă:
timotei
timotei 13 Dec 2020, 02:14

Cit as putea sa păstrez cojile de nuci dacă nu le umplu?

lena
Elena (lena) timotei 13 Dec 2020, 08:57

1-2 saptamani in punga ermetica.