Cozonac "Brad de Craciun" Reteta VIDEO

Cozonac "Brad de Craciun"

Aceasta reteta de cozonac in forma de brad a venit dupa ce m-am gandit sa combin alte 2 retete minunate - Placinta-Aperitiv de zilele trecute si Cozonacul Coronita. Am luat aluatul de la cozonac, dar am schimbat forma si umplutura - a iesit foarte bine, singurul mare "dezavantaj" este ca se mananca prea repede si toata lumea e curioasa sa rupa o "ramura" dulce de brad :) Eu eram ferm convinsa ca voi face cozonacul clasic pentru Craciun anul asta, dar acum sigur il voi repeta pe acesta, ca tare bun si rapid este.

Am observat ca multi fac acest cozonac cu pasta de ciocolata din comert, eu prefer sa topesc acasa ciocolata neagra cu putin lapte, sau sa fac cu scortisoara si unt, ca la Cozonacul Coronita de mai sus, o varianta buna ar fi sa-l ungeti cu gem. Oricum puteti sa faceti dupa preferinte si gusturi, important este ca e bun oricum si face impresie.

Ingrediente

Faina
500 g
Lapte
325 ml
Drojdie proaspata
25 g
sau 10g drojdie uscata
Zahar
100 g
Unt topit
70 g
Oua
2 buc
Esenta de vanilie
1 lingurita
Sare
1 lingurita
Ciocolata alba/neagra
100 g
puteti inlocui cu gem sau scotisoara cu unt
Nuci macinate
100 g
sau cocos razuit

Pasi de urmat

Pas 1

Pentru inceput dizolvati drojdia in cateva linguri de lapte cald.

Cozonac "Brad de Craciun" - Pas 1
Pas 2

Turnati acest amestec in bolul cu cele 500g de faina si lasati 10-15 minute.

Cozonac "Brad de Craciun" - Pas 2
Pas 3

Dupa acest timp adaugati in bol 260ml de lapte, untul topit, 1 ou, zaharul, sarea si vanilia.

Cozonac "Brad de Craciun" - Pas 3
Pas 4

Amestecati toate ingredientele, cu o lingura sau spatula, pana se incorporeaza complet.

Cozonac "Brad de Craciun" - Pas 4
Pas 5

Apoi il treceti pe masa presarata bine cu faina.

Cozonac "Brad de Craciun" - Pas 5
Pas 6

Si framantati bine(cam 3-5 minute), mai adaugati putina faina pe parcurs sa nu se lipeasca de maini si masa.

Cozonac "Brad de Craciun" - Pas 6
Pas 7

Cand este uniform si neted il puneti inapoi in bol si lasati sa creasca 1 ora(sub prosop).

Cozonac "Brad de Craciun" - Pas 7
Pas 8

Pentru amestecul de ciocolata puneti intr-un bol ciocolata neagra bucatele, adaugati 50ml de lapte si topiti acest amestec pe baie de aburi sau la microunde.

Cozonac "Brad de Craciun" - Pas 8
Pas 9

Amestecati bine pana se uniformizeaza si lasati sa se mai racoreasca.

Puteti inlocui cu succes ciocolata neagra cu cea alba, sau pur si simplu cu un gem preferat.

Cozonac "Brad de Craciun" - Pas 9
Pas 10

Acum luati aluatul crescut din bol si il taiati in 2 bucati egale.

Cozonac "Brad de Craciun" - Pas 10
Pas 11

Aplatizati bine cu mainile si faina fiecare bucata, apoi o intindeti cu sucitorul intr-un dreptunghi mare cam cat tava de cuptor.

Cozonac "Brad de Craciun" - Pas 11
Pas 12

Mutati prima foaie pe o bucata mare de hartie de copt(cam cat tava cuptorului).

Cozonac "Brad de Craciun" - Pas 12
Pas 13

Puneti in mijloc cam 3 linguri de ciocolata.

Cozonac "Brad de Craciun" - Pas 13
Pas 14

Cu o pensula desenati atent conturul unui brad, apoi distribuiti uniform ciocolata in cadrul lui.

Cozonac "Brad de Craciun" - Pas 14
Pas 15

Presarati nuci maruntite sau cocos razuit.

Cozonac "Brad de Craciun" - Pas 15
Pas 16

Acoperiti cu cealalta foaie de aluat si presati atent pe marginile conturului bradului, sa vedeti pe unde veti veni cu cutitul.

Cozonac "Brad de Craciun" - Pas 16
Pas 17

Acum decupati bradul, resturile le dati deocamdata la o parte.

Cozonac "Brad de Craciun" - Pas 17
Pas 18

Puneti pe mijloc o banda taiata din hartie de copt, cam de 2cm latime, taiati ramurile bradului(cam 1 cm latime) ghidandu-va dupa ea - ca sa va iasa cat mai uniform bradul.

Cozonac "Brad de Craciun" - Pas 18
Pas 19

Le rasuciti de 3-4 ori pe cele lungi si 2-3 pe cele scurte, in orice directie va place.

Cozonac "Brad de Craciun" - Pas 19
Pas 20

Ungeti cu ou batut deasupra, mutati atent cu ajutorul hartiei de copt bradul in tava si lasati 20-30 de minute sa creasca.

In acest timp puteti sa porniti cuptorul la 180 de grade.

 

Cozonac "Brad de Craciun" - Pas 20
Pas 21

Din restul de aluat puteti sa faceti o rulada-coronita, cum vedeti mai jos.

Puteti sa faceti un Cozonac Coronita, sau rulada simpla, cum va place si cu orice umplutura preferata.

Cozonac "Brad de Craciun" - Pas 21
Pas 22

Eu am facut o rulada si am ciupit-o cu foarfeca din loc in loc.

Cozonac "Brad de Craciun" - Pas 22
Pas 23

Se unge cu ou si se lasa vreo ora la crescut.

Cozonac "Brad de Craciun" - Pas 23
Pas 24

Bradul se coace cam 30 de minute la 180 de grade.

Cozonac "Brad de Craciun" - Pas 24
Pas 25

Rulada vreo 40 de minute, ca e mai groasa.

Cozonac "Brad de Craciun" - Pas 25
Pas 26

Optional puteti sa-l ornati cu zahar pudra inainte de servire.

Cozonac "Brad de Craciun" - Pas 26
Pas 27

Si o sectiune delicioasa...bun, moale, pufos, aromat, rapid!

Pofta Buna!

Cozonac "Brad de Craciun" - Pas 27

Gasiti acum retetele voastre preferate si in cartea noastra Top 50 retete Pas cu Pas, prima carte din Romania cu retete prezentate detaliat cu POZE pe PASI, un adevarat ghid vizual simplu de urmarit in timpul procesului de gatire.

Cartea se gaseste in libariile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.

Click aici!

Cantitate: 1 kg (1-2 cozonaci)
Timp de preparare: 90 min
Dificultate: usor
Timp total de pregatire: 60 min
Data publicarii:

Vrei sa primesti retetele noi pe email?

Comentarii

RazvanBanciu248
Razvan Banciu (RazvanBanciu248) 23 Dec 2017, 14:16

frumos! am crezut c-o păcălesc pe soacră-mea să-l facă, da' îmi tot zice că n-o să crească.