Turtă dulce tăiată, de post

Turtă dulce tăiată, de post

Demult căutam o rețetă simplă și rapidă de turtă dulce, adică s-o pot turna și apoi tăia, să nu mai modelez fiecare bucată. În plus că se face repede - este moale, densă și foarte aromată, chiar o voi repeta neapărat, a plăcut mult familiei.

Aromele și textura sunt atât de bune, nici nu vă dați seama că este de post - caramelul îi dă un farmec aparte, mirodeniile le puneți opțional, dar totuși scorțișoara aș lăsa-o obligatorie.

Ingrediente

Zahar
300 g
   
Apa
450 ml
   
Faina alba
450 g
   
Bicarbonat de sodiu
1 lingurita
   
Praf de copt
0.25 lingurite
un vârf de linguriță
Ulei de floarea soarelui
50 ml
   
Scortisoara
2 lingurite
opțional mai puneți 0.5 linguriță de cuișoare măcinate și cardamon măcinat
Nuca taiata marunt
100 g
mai puteți pune stafide, rahat

Pasi de urmat

Pas 1

Topiți zahărul la foc mic, până se caramelizează complet.

Turtă dulce tăiată, de post - Pas 1
Pas 2

Turnați apa și lăsați pe foc până se topește complet caramelul în apă.

Luați de pe foc și îl turnați într-o altă cratiță să se răcească mai repede.

Turtă dulce tăiată, de post - Pas 2
Pas 3

Când s-a răcorit bine apa de caramel - o turnați într-un bol și adăugați uleiul, făina, bicarbonatul, praful de copt și mirodeniile.

Turtă dulce tăiată, de post - Pas 3
Pas 4

Amestecați bine să nu fie cocoloașe, la urmă puneți nuca tăiată și stafide sau rahat, dacă vă plac.

Turtă dulce tăiată, de post - Pas 4
Pas 5

Turnați compoziția într-o tavă de cuptor așternută cu hârtie de copt.

Turtă dulce tăiată, de post - Pas 5
Pas 6

O coaceți timp de 25 de minute la cuptor preîncălzit la 180-200 grade.

Turtă dulce tăiată, de post - Pas 6
Pas 7

Lăsați să se răcorească bine apoi tăiați și serviți.

Delicioasă și aromată, chiar v-o recomand.

Poftă Bună!

Turtă dulce tăiată, de post - Pas 7

Gasiti acum retetele voastre preferate si in cartea noastra Top 50 retete Pas cu Pas, prima carte din Romania cu retete prezentate detaliat cu POZE pe PASI, un adevarat ghid vizual simplu de urmarit in timpul procesului de gatire.

Cartea se gaseste in libariile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.

Click aici!

Cantitate: 1 kg (1 tavă mare de aragaz)
Timp de preparare: 30 min
Dificultate: usor
Timp total de pregatire: 30 min
Data publicarii:
Nota: 5 (5 voturi)

Vrei sa primesti retetele noi pe email?

Comentarii

Top 10 comentarii din totalul de 23

StarAnise
StarAnise 25 Mar 2021, 00:09

Am urmat exact pasii retetei,foarte buna ! Multumesc mult!

Poza mea pentru reteta:
StellaKowalski639
Stella Kowalski (StellaKowalski639) 17 Jun 2020, 20:20

Minunata, multumesc pentru reteta! N-am avut nuca asa ca am pus putin rahat si prune uscate taiate marunt. Am injumatatit cantitatea de zahar si am inlocuit zaharul alb cu zahar brun cu melasa. Pe langa cuisoare macinate si scortisoara am mai pus si putin ienibahar si nucsoara. N-am rezistat si am pus si o lingura de cacao.

Poza mea pentru reteta:
Nota mea pentru reteta:
Stefy3
Stefy3 15 Dec 2017, 15:44

De mult pusesem ochii pe aceasta reteta,in sfarsit astazi am facut-o,intr-adevar e minunata turta dulce,moale,aromata.

Spor in toate,Lena!

Poza mea pentru reteta:
Nota mea pentru reteta:
lena
Elena (lena) Stefy3 15 Dec 2017, 17:26

Cu drag, multumesc si eu!

esmeralda
esmeralda 05 Mar 2015, 08:14

De la urzici inapoi a turta dulce...

Am facut-o, bunuta nimic de zis. Aluatul a iesit cam moale, am mai plusat la faina si nici nu am pus tot siropul de caramel, consistenta finala a fost cam ca la compozitia de chec. A iesit frageda, moale si buna la gust. Excelenta pentru o prajitura de post!

Schimbari: am facut siropul de caramel cu mai putin zahar (200 grame), mai putina apa (aprox 350 g) si in plus o lingura zdravana de miere. Am sarit peste praful de copt dar am adaugat pt. gust un pic de sare si pt. aroma un strop de piper :) 

Madix
Madix 26 Nov 2014, 23:54

Simpla, rapida si FOARTE GUSTOASA!

Multumesc pentru ideea grozava!

Nota mea pentru reteta:
-Maria-
-Maria- 19 Mar 2014, 18:59

Si eu sunt la fel ca si voi,nici mirosul nu prea al suport,dar stiind ca e foarte bogata in vitamine si  mai ales ca aceste vit...le poti primi doar odata in an ,as pregati pentru copii....oricum merci....

tiki
tiki 18 Mar 2014, 15:28

Buna Maria. Urzicile se gatesc exact ca spanacul. Si scazut si ciorba. Sunt f.f.f sanatoase,dar recunosc ca nici eu nu prea fac. Succes.

lena
Elena (lena) 18 Mar 2014, 14:56

Am gatit o singura data urzici, au fost bunicele dar parca nu a acceptat nimeni in familie anume mirosul lor. De atunci nu am mai incercat, daca voi mai avea tentative mai reusite neaparat o sa va spun.

-Maria-
-Maria- 18 Mar 2014, 13:40

Salutare Lena!!!
M-am inregistrat pe pagina dar din lipsa de timp,intru rar de tot,imi place mult cum explici recetele tale,esti foarte bravo.....MULTUMESC  
Defapt iti scriu ca sa te intreb daca stii cum se gateste urzica ,e bogata in vitamine si foarte gustoasa....


 

Nota mea pentru reteta:
aura din Valea Adanca
aura din Valea Adanca 15 Mar 2014, 20:35

Multumim pentru reteta!Am facut turta dulce ieri si a iesit foarte, foarte buna.Deasupra am pus fulgi de migdale si i-a dat un aspect deosebit.Poze nu s-au mai putut face deoarece s-a terminat foarte repede...

Nota mea pentru reteta:
Arata toate comentariile