Fursecuri "Nuci" (umplute cu cremă)

Fursecuri "Nuci" (umplute cu cremă)

Este o rețetă foarte nostalgică, fursecurile preferate ale copilăriei mele, întotdeauna erau cele mai râvnite pe masa de sărbătoare și se terminau prea repede :) Aveam moștenire de la mama forma de fursecuri din fontă dar după câteva încercări nu am fost satisfăcută de rezultat și am zis că mă dau bătută.

Săptămânile trecute am observat pe Facebook că se vinde și aici în România această formă, din aluminiu, și n-am ezitat nici o clipă să fac comandă. Deși se vede că este făcută în atelier, mi-a plăcut forma nucilor și faptul că este foarte ușoară (cea de fontă abia o poți duce:). Observați pe site-ul Nataliei că mai sunt multe forme, le voi testa pe parcurs și vă țin la curent cu rețetele care mi-au reușit.

Așa s-a potrivit această formă cu rețeta de aluat, sunt foarte încântată, Sofia la fel, m-a ajutat tot procesul, de la umplere până la degustare :) Recomand să le încercați, fie că aveți forma veche sau luați una nouă - sunt fursecuri foarte de efect și pentru cei mici, dar și pentru cei mari.

Ingrediente

Ouă
1 buc
   
Zahăr
100 g
   
Unt
125 g
să fie moale, la temperatura camerei
Făină albă
250 g
   
Praf de copt
0.25 lingurite
un vârf de linguriță
Esență de vanilie
1 buc
   
Umplutură
400 g
lapte condensat fiert, cremă de cacao/ciocolată, gem - amestecate cu nuci măcinate pentru consistență mai groasă

Pași de urmat

Pas 1

În primul rând vă asigurați că forma de nuci să fie bine spălată, curățată și uscată.

Cum am menționat mai sus, am găsit-o pe acest site.

Fursecuri "Nuci" (umplute cu cremă) - Pas 1
Pas 2

Acum facem aluatul:

Într-un bol bateți cu un tel zahărul și oul.

Fursecuri "Nuci" (umplute cu cremă) - Pas 2
Pas 3

Adăugați făina, praful de copt, vanilia și untul moale.

Fursecuri "Nuci" (umplute cu cremă) - Pas 3
Pas 4

Amestecați bine cu mâinile până se încorporează făina.

Fursecuri "Nuci" (umplute cu cremă) - Pas 4
Pas 5

Treceți aluatul pe masa înfăinată și îl mai frământați puțin, ca să-l uniformizați.

Fursecuri "Nuci" (umplute cu cremă) - Pas 5
Pas 6

Rupeți bucăți din aluat, formați câte un sul subțire și tăiați din el bucățele cam de 5-7 grame.

Eu m-am cam plictisit să cântăresc fiecare bucățică așa că le-am luat ochiometric.

Nucile oricum nu ies perfecte, mai au puțin margini după coacere. Dacă acea margine este mai mare și am multe resturi le pun în umplutură.

Fursecuri "Nuci" (umplute cu cremă) - Pas 6
Pas 7

Încălziți bine forma, puteți s-o ungeți cu foarte puțin ulei înainte de prima tură de nuci (eu nu am uns).

Puneți bucățile de aluat în formă.

Fursecuri "Nuci" (umplute cu cremă) - Pas 7
Pas 8

Presați bine și coaceți pe aragaz, la foc mediu, când pe o parte când pe alta. Dar insistați mai mult pe partea bombată, adică fața nucilor.

Fursecuri "Nuci" (umplute cu cremă) - Pas 8
Pas 9

Din când în când verificați, deschideți forma și vedeți dacă s-au rumenit suficient.

Cam așa ar fi culoarea perfectă.

Fursecuri "Nuci" (umplute cu cremă) - Pas 9
Pas 10

Le treceți pe un platou sau farfurie, dacă nu cad singure le ajutați cu vârful cuțitului să se desprindă de formă.

Fursecuri "Nuci" (umplute cu cremă) - Pas 10
Pas 11

Dacă vedeți că mai rămân ceva firimituri după o tură de coji, frecați puțin interiorul formei cu șervețel uscat.

Fursecuri "Nuci" (umplute cu cremă) - Pas 11
Pas 12

După ce ați făcut toate cojile, lăsați să se răcorească puțin.

Apoi curățați marginile nucilor, cu un cuțit, sau dacă nu sunt mari chiar frecând marginile cu degetele. Aluatul este foarte fraged și se fărâmițează bine.

Fursecuri "Nuci" (umplute cu cremă) - Pas 12
Pas 13

Eu am obținut aproximativ 100 coji de nuci (adică 50 nuci întregi), cu mici răbături, degustări în proces.

Unele le-am rumenit cam tare, acelea au fost degustate primele :)

Fursecuri "Nuci" (umplute cu cremă) - Pas 13
Pas 14

Acum urmează partea cu umplutura.

Puteți să le umpleți cu ce vă place, singura condiție este să fie o umplutură groasă și cleioasă, să nu curgă din nuci.

Eu am ales să fac cu lapte condensat fiert - luați o conservă de lapte condensat, o puneți la fiert, obligatoriu acoperită complet de apă (altfel explodează!) și lăsați cam 3-4 ore să fiarbă la foc mic. Dacă mai scade apa între timp, mai adăugați puțină apă fierbinte, să fie întotdeauna acoperită conserva.

Fursecuri "Nuci" (umplute cu cremă) - Pas 14
Pas 15

După ce a fiert lăsați să se răcească complet apoi o deschideți.

Trebuie să fie de culoare maro-bej și mai groasă. La mine a fost ceva mai lichidă, trebuia s-o mai fierb vreo oră, dar am folosit-o amestecată cu nuci și a fost bine.

Fursecuri "Nuci" (umplute cu cremă) - Pas 15
Pas 16

Amestecați crema-caramel cu nuci măcinate, resturile de biscuiți, reglați toate după ochi, să obțineți consistență groasă și cleioasă.

Fursecuri "Nuci" (umplute cu cremă) - Pas 16
Pas 17

Puneți umplutura într-o coajă, să fie mai cu vârf.

Fursecuri "Nuci" (umplute cu cremă) - Pas 17
Pas 18

Și acoperiți cu o coajă goală, fără umplutură.

Testați să se țină bine, dacă nu, mai adăugați puțină umplutură.

Fursecuri "Nuci" (umplute cu cremă) - Pas 18
Pas 19

Sunt bune mâncate și imediat, dar și mai bune dacă le lăsați chiar 1-2 zile să se pătrundă. Rețeta perfectă pentru a face din timp, și cojile și nucile umplute.

Poftă Bună!

Fursecuri "Nuci" (umplute cu cremă) - Pas 19

Găsiți acum rețetele voastre preferate și în cartea noastră Top 50 rețete Pas cu Pas, prima carte din România cu rețete prezentate detaliat cu POZE pe PAȘI, un adevărat ghid vizual simplu de urmat în timpul procesului de gătire.

Cartea se găsește în librăriile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.

Click aici!

Cantitate: 45 buc (aproximativ)
Timp de preparare: 60 min
Dificultate: mediu
Timp total de pregătire: 30 min
Data publicării:
Notă: 5 (5 voturi)

Vrei să primești rețetele noi pe email?

Comentarii

Top 10 comentarii din totalul de 59

timotei
timotei 13 Dec 2020, 02:14

Cit as putea sa păstrez cojile de nuci dacă nu le umplu?

lena
Elena (lena) timotei 13 Dec 2020, 08:57

1-2 saptamani in punga ermetica.

tiki
tiki 30 Jan 2018, 13:53

Am facut aceste fursecuri in Londra, si am luat din Tesco aceasta conserva cu lapte condensat caramel. Era si numai condensat, dar am vrut sa vad cum e acesta. Regret ca am luat numai 2 cutii, dar nu stiam ce gasesc inauntru. Din 1, am facut nucile si cu 1 am ajuns acasa. Pretul ca si aici, 1,50 lire=7,50lei. Deci nu am mai trebuit sa fierb. Maronie, groasa, buna

Poza mea pentru rețetă:
tiki
tiki 23 Nov 2017, 13:46

Wooowww, opa,opa, oparla ce avem noi aici.?? Vad si fara ochelari. Bravo, bravisimo. Daca a aparut ,hai sa mai adaug si eu un blid facut saptamana trecuta si cu putina cacao in cateva. F. fain ati facut. Felicitari...specialistului. Pupici.

Poza mea pentru rețetă:
Rodica M
Rodica M 06 Dec 2015, 14:46

Iaca si nucile umplute. Crema am facut-o din migdale si nuci macinate, plus miere si un pic de esenta de migdale.

Poza mea pentru rețetă:
Rodica M
Rodica M 05 Dec 2015, 23:20

Experienta mea:

  • Prima serie s-a lipit si s-a ars. Trebuia sa ung gaoacele in prelabil.
  • Daca prima bila de aluat sfaraie la contactul cu metalul, inseamna ca forma este prea incinsa. Opriti-va, lasati forma sa se racoreasca un pic. Mai bine dati focul mic de tot si cresteti-l doar daca vedeti ca aluatul nu se coace in cca 5 minute.
  • Abia la penultima serie m-am prins ca, daca in timpul coacerii intorc frecvent forma de pe o parte pe alta (cam o data la 20-30 secunde), "cojile" se vor desprinde foarte usor de forma.
  • Atentie: Cojile trebuie scoase rapid din forma de indata ce aluatul incepe sa capete nuanta aurie. Aflate pe farfurie, ele vor continua sa se rumeneasca inca un pic sub efectul propriei calduri!
  • Crema o s-o fac maine, din martipan de casa (adica reteta originala: o pasta facuta din migdale macinate miere) si nuci. 
  •  
Poza mea pentru rețetă:
Nota mea pentru rețetă:
mariana46
mariana46 15 Nov 2015, 10:48

Am achizitionat si eu forma de nuci  si le-am facut deja. 

Poza mea pentru rețetă:
Melanie
Melanie 27 May 2015, 22:53

Buna, Lena! Mi-am facut " temele" la aceasta reteta, am studiat in detaliu, am cumparat forma si lapte condensat de pe site-ul indicat de tine si m-am apucat de treaba. Am vazut ca pt unii acesta este desertul copilariei, pentru mine nu, deci nu stiam nici cum arata nuci ce gust are , insa m-am decis sa fac pentru sotul meu. Sotul meu mi-a zis ca sunt cam tari si ca nu e chiar gustul pe care si-l aminteste....voi incerca din nou sau o alta reteta. Crema din laptele condensat a iesit tot moale desi s-a fiery cutia peste 4 ore, insa gustul cremei m-a cucerit. Iata si o poza. Nu sunt f incantata dar nu ma dau batuta😄

Poza mea pentru rețetă:
tiki
tiki 30 Apr 2015, 12:41

Tot eu. Nu m-am lasat si le-am mai pozat o data ca-mi era ciuda ca nu arata ca in realitate. La lumina mai mare. Sunt aceleasi. Hahaha. Se vede diferenta, nu?

Poza mea pentru rețetă:
lena
Elena (lena) tiki 30 Apr 2015, 12:42

Sunt perfecte Sanda!

tiki
tiki 30 Apr 2015, 08:26

Buna. Sper ca e suficient:  DEMENTIALE, MAGNIFICE,.....SUPER.

Poza mea pentru rețetă:
Nota mea pentru rețetă:
tiki
tiki 29 Apr 2015, 20:41

Nu m-am lasat. Sunt in lucru. Am facut a 3-a parte. Prima  forma am facut-o din 6 gr. si mi-a dat pe dinafara cam mult. Apoi am facut cu 5 gr.  Excelent.Mi-au iesit fix 3 forme.deci 48 buc. Toate frumoase.Mai trebuie sa le curat pe margine si sa fac o crema de-a mea sa nu stric 1 lapte cond. Doamne ce incantata sunt. Multumesc Pupici mii si mii. Nota 100. Poza cam nereusita fiind seara.

ATENTIE: Ptr. cine nu stie. LAPTELE CONDENSAT NU E ACELA CARE SE PUNE IN CAFEA.

ATENTIE:

Poza mea pentru rețetă:
Nota mea pentru rețetă:
Arată toate comentariile