Fursecuri "Nuci" (umplute cu cremă)
Este o rețetă foarte nostalgică, fursecurile preferate ale copilăriei mele, întotdeauna erau cele mai râvnite pe masa de sărbătoare și se terminau prea repede :) Aveam moștenire de la mama forma de fursecuri din fontă dar după câteva încercări nu am fost satisfăcută de rezultat și am zis că mă dau bătută.
Săptămânile trecute am observat pe Facebook că se vinde și aici în România această formă, din aluminiu, și n-am ezitat nici o clipă să fac comandă. Deși se vede că este făcută în atelier, mi-a plăcut forma nucilor și faptul că este foarte ușoară (cea de fontă abia o poți duce:). Observați pe site-ul Nataliei că mai sunt multe forme, le voi testa pe parcurs și vă țin la curent cu rețetele care mi-au reușit.
Așa s-a potrivit această formă cu rețeta de aluat, sunt foarte încântată, Sofia la fel, m-a ajutat tot procesul, de la umplere până la degustare :) Recomand să le încercați, fie că aveți forma veche sau luați una nouă - sunt fursecuri foarte de efect și pentru cei mici, dar și pentru cei mari.
Ingrediente
●
Unt
125 g
să fie moale, la temperatura camerei
●
Praf de copt
0.25 lingurite
un vârf de linguriță
●
Esență de vanilie
1 buc
●
Umplutură
400 g
lapte condensat fiert, cremă de cacao/ciocolată, gem - amestecate cu nuci măcinate pentru consistență mai groasă
Urmărește-ne pe rețelele de socializare pentru a nu rata rețetele noi și alte noutăți!
Pași de urmat
Pas 1
În primul rând vă asigurați că forma de nuci să fie bine spălată, curățată și uscată.
Cum am menționat mai sus, am găsit-o pe acest site.
Pas 2
Acum facem aluatul:
Într-un bol bateți cu un tel zahărul și oul.
Pas 3
Adăugați făina, praful de copt, vanilia și untul moale.
Pas 4
Amestecați bine cu mâinile până se încorporează făina.
Pas 5
Treceți aluatul pe masa înfăinată și îl mai frământați puțin, ca să-l uniformizați.
Pas 6
Rupeți bucăți din aluat, formați câte un sul subțire și tăiați din el bucățele cam de 5-7 grame.
Eu m-am cam plictisit să cântăresc fiecare bucățică așa că le-am luat ochiometric.
Nucile oricum nu ies perfecte, mai au puțin margini după coacere. Dacă acea margine este mai mare și am multe resturi le pun în umplutură.
Pas 7
Încălziți bine forma, puteți s-o ungeți cu foarte puțin ulei înainte de prima tură de nuci (eu nu am uns).
Puneți bucățile de aluat în formă.
Pas 8
Presați bine și coaceți pe aragaz, la foc mediu, când pe o parte când pe alta. Dar insistați mai mult pe partea bombată, adică fața nucilor.
Pas 9
Din când în când verificați, deschideți forma și vedeți dacă s-au rumenit suficient.
Cam așa ar fi culoarea perfectă.
Pas 10
Le treceți pe un platou sau farfurie, dacă nu cad singure le ajutați cu vârful cuțitului să se desprindă de formă.
Pas 11
Dacă vedeți că mai rămân ceva firimituri după o tură de coji, frecați puțin interiorul formei cu șervețel uscat.
Pas 12
După ce ați făcut toate cojile, lăsați să se răcorească puțin.
Apoi curățați marginile nucilor, cu un cuțit, sau dacă nu sunt mari chiar frecând marginile cu degetele. Aluatul este foarte fraged și se fărâmițează bine.
Pas 13
Eu am obținut aproximativ 100 coji de nuci (adică 50 nuci întregi), cu mici răbături, degustări în proces.
Unele le-am rumenit cam tare, acelea au fost degustate primele :)
Pas 14
Acum urmează partea cu umplutura.
Puteți să le umpleți cu ce vă place, singura condiție este să fie o umplutură groasă și cleioasă, să nu curgă din nuci.
Eu am ales să fac cu lapte condensat fiert - luați o conservă de lapte condensat, o puneți la fiert, obligatoriu acoperită complet de apă (altfel explodează!) și lăsați cam 3-4 ore să fiarbă la foc mic. Dacă mai scade apa între timp, mai adăugați puțină apă fierbinte, să fie întotdeauna acoperită conserva.
Pas 15
După ce a fiert lăsați să se răcească complet apoi o deschideți.
Trebuie să fie de culoare maro-bej și mai groasă. La mine a fost ceva mai lichidă, trebuia s-o mai fierb vreo oră, dar am folosit-o amestecată cu nuci și a fost bine.
Pas 16
Amestecați crema-caramel cu nuci măcinate, resturile de biscuiți, reglați toate după ochi, să obțineți consistență groasă și cleioasă.
Pas 17
Puneți umplutura într-o coajă, să fie mai cu vârf.
Pas 18
Și acoperiți cu o coajă goală, fără umplutură.
Testați să se țină bine, dacă nu, mai adăugați puțină umplutură.
Pas 19
Sunt bune mâncate și imediat, dar și mai bune dacă le lăsați chiar 1-2 zile să se pătrundă. Rețeta perfectă pentru a face din timp, și cojile și nucile umplute.
Poftă Bună!
Cantitate:
45 buc
(aproximativ)
Timp de preparare:
60 min
Dificultate:
mediu
Timp total de pregătire:
30 min
Data publicării:
Notă:
5 (5 voturi)